
הרפורמה בביטוחי הבריאות; בשורה טובה לציבור או פגיעה קשה בכיס? הגב’ שירה כלפון, סמנכ”לית עמותת “חברים לרפואה”, מותחת ביקורת חריפה על הרפורמה. לדבריה, היא תפגע באוטונומיה של המטופלים בבחירת הרופא והטיפול, ותפגע בנגישות לטיפולים רפואיים עבור מעוטי יכולת. בנוסף, הרפורמה עלולה להוביל לעלייה בנטל הכלכלי על הציבור, שייאלץ לשלם יותר על ביטוחי בריאות, מבלי לקבל שירותים טובים יותר.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
כידוע ב-1 ביוני 2024, נכנסה לתוקף ‘רפורמה בביטוחי הבריאות הפרטיים‘ המבטלת את ‘כפל הביטוח‘ שהיה קיים עד כה בניתוחים בישראל.
הצפי שהרפורמה בביטוחי הבריאות, תשפיע על כ-2.3 מיליון אזרחים, המבוטחים ב’ביטוח בריאות פרטי‘. משמעותה העיקרית של הרפורמה, היא, שמעתה ‘מבוטחים ב-ביטוח פרטי‘ יופנו אוטומטית למערכת השב”ן – שירותי הבריאות הנוספים של קופות החולים, כמו; “כללית מושלם” ו”מכבי שלי” לניתוחים, במקום למערכת הפרטית.
לפי הערכות משרד האוצר, עולה, כי “כפל הביטוח” הסתכם ב-1,300 ₪, מדי שנה בממוצע למשק בית.
מניעת כפל הביטוח, נועדה משום כך לחסוך כסף למבוטחים, אבל נדמה, כי הרפורמה, נכנסה לתוקפה ללא עבודת היערכות מעמיקה ומספקת לאימוצה על מנת לוודא שהיא תמצה את מטרותיה המוצהרות.
בינתיים, מהנתונים שפרסמה ‘רשות שוק ההון‘ התברר, כי שתי הפוליסות של הניתוחים רק צפויות להתייקר.
הפוליסה “שקל ראשון” צפויה להתייקר ב-39% בממוצע, ופוליסת משלים שב”ן צפויה להתייקר ב-2.3% בממוצע.
יוצא עם כך, כי הבטחות מול מציאות יש לעתים פער לא נעים; כידוע, הרפורמה, נועדה לחסוך כסף למבוטחים, אך בפועל, שתי הפוליסות הרלוונטיות דווקא צפויות ל… התייקר.
בנוסף, קיים חשש שהמערכת הציבורית, המתמודדת עם עומסים רבים, לא תוכל לקלוט את מאות אלפי המבוטחים שיעברו אליה.
█ בני מעמד הביניים שירצו לרכוש ביטוח שיעניק יתרון על “משלים שב”ן” ישלמו תוספת שלכ-39%…
סמנכ”לית עמותה “חברים לרפואה” ומנהלת המחלקה למיצוי זכויות רפואיות הגב’ שירה כלפון, אומרת, כי; “הרפורמה ב-ביטוחי הבריאות הפרטיים והציבוריים, נועדה להוזיל עלויות לציבור. אולם בפועל, נמצאו, יותר הוצאות על בריאות מצד אחד ופחות פתרונות נגישים מהצד השני”.
כלפון, מציעה, כי פתרון לטווח ארוך; “הרחבת זמינות ונגישות השירותים והתרופות במערכת הציבורית. כך, לדבריה, הציבור, לא ייאלץ לרכוש ביטוחים נוספים, שהפכו למעשה ל’מס בריאות עקיף‘”.
“כתוצאה מהרפורמה שנכנסה בימים אלו לתוקפה, מטופלים שעד כה יכלו לגשת באופן פרטי לרופא ולקבל תור מהיר, מעתה לא יוכלו לבצע את הניתוח או הטיפול באותה הדרך, כי יהיה עליהם לפי חוק לקבל את הטיפול דרך הקופה (“שב”ן“).
זאת ועוד, היכולת של אנשים מעוטי יכולת שלא מחזיקים ב-שב”ן לקבל ביטוח מיטבי העונה על הצרכים הרפואיים שלהם בצורה מקיפה, תקטן עוד יותר.
במקביל, בני מעמד הביניים שירצו לרכוש ביטוח שיעניק יתרון על “משלים שב”ן” ישלמו תוספת שלכ-39% על הביטוח. המסקנה, העולה מכך היא שנשלם יותר על בריאות – אבל לא נקבל יותר!“.
“לטווח הארוך, מחדדת כלפון, לא ניתן לסמוך על הביטוחים המשלימים של הקופות. לאורך השנים, משרד הבריאות, אפשר לקופות להוריד ולצמצם עוד ועוד שירותים חיוניים שניתנו במסגרת הביטוחים של הקופות.
כך, לדוגמא: בעבר נכללו בביטוחים האלו גם תרופות אונקולוגיות שלא ב”סל התרופות” והן, הוצאו משם ללא התראה ביום בהיר אחד.
גם תגמולי הסיעוד החודשיים ל’זכאי קצבת הביטוח הסיעודי‘ של הקופות למעשה, הופחתו ב-25% ויש עוד הרבה דוגמאות”.
“למעשה, אחת הבעיות עם ‘ביטוח הבריאות המשלים של הקופות‘ היא העובדה שהמבוטח, אינו שולט בתנאים, ומדובר במוצר שאינו יציב.
בנוסף לכך, אומרת מסכמת כלפון; “הקופה היא שבוררת אילו רופאים ייכנסו לשירות השב”ן, והמצב שנוצר שולל מהמטופלים אוטונומיה בבחירה ושליטה.
יועצת תקשורת בכירה רימון כהן ושות’ הגב’ קרן גביש, הוסיפה לאתר ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ כי אחת השאלות המרכזיות היא עד כמה קופות החולים, יהיו ערוכות לקלוט דווקא עכשיו את מאות אלפי המבוטחים שיעברו אליהן החל מ- יוני 2024.
כמו כן, עד כמה יכולה המערכת הציבורית, המתמודדת בימים אלו עם מלחמת “חרבות ברזל” הרב-זירתית פצועים וצורך ב’מחלקות שיקום‘ בקנה מידה חסר תקדים – לעמוד בנטל.
בנוסף, הרפורמה בביטוחי הבריאות מעוררת שאלות רבות וחששות כבדים. האם היא תצליח להשיג את מטרתה המוצהרת – הוזלת עלויות לציבור? או שמא היא תוביל לפגיעה באוטונומיה, בנגישות ובאיכות הטיפול הרפואי? ימים יגידו.
◄אל אתר העמותה “חברים לרפואה”.