"עושים כאן משהו חד פעמי"

"עושים כאן משהו חד פעמי": הפקת הענק שמשחזרת את מלחמת יום הכיפורים | כתבתה של שני נחשוני, מתוך חדשות 07.10.19.

האם יש ערך בבקשת סליחה? | גיא זהר

לכבוד יום כיפור, בדק כאן 11, מה מעמדה של סליחה בפוליטיקה הישראלית? האם פוליטיקאים מתנצלים - והאם יש מי שימחל להם?
מהצד השני עם: גיא זהר - 07.10.2019.

פורום כאן נעים

"למה אתה גונב?": מלחמת החקלאים במשפחות הישראליות

שום דבר לא הכין את החקלאים בישראל לתופעת הגניבות של המטיילים, ש"עושים שוק" במטעים ובפרדסים. כתבתה של נועה ברק | כאן חדשות.

אדיר מילר במופע אלתורים

אדיר מילר במופע האלתורים בערוץ 2. קורע.

שראל הפראית- פרק 1: הנגב

מהלך של שנה שלמה בחייהם של צמחים ובעלי חיים במדבר הנגב הצחיח, המהווה יותר ממחצית שטחה של ישראל. מה סוד ההישרדות שלהם במדבר הקיצוני שזוכה רק למ"מ ספורים של גשם בשנה?

מגן דוד אדום: מירי בוהדנה מתנדבת במד"א

רגע לפני עליית תכניתה משחקי השף, מירי בוהדנה כמו שלא הכרתם אותה, מתנדבת במדא ועוד. כתבתה של חן זנדר - שישי עם איילה חסון - רשת 13 - 25.10.19

ערוץ 10 – שישי עם איילה חסון

תאוות בשרים | ערוץ 10 - שישי עם איילה חסון - 13.4.18.

מפעל הפיס

נשיא המדינה ציין 20 שנים להקמת 'נגישות ישראל'

נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין אירח ב- 28 ביולי 19', את נציגי עמותת "נגישות ישראל" לציון 20 שנה להקמתה.
במפגש הוגש לנשיא דו"ח המסכם 20 שנים של נגישות, ובמסגרתו נשאו דברים מייסד ונשיא העמותה יובל וגנר ומנכ"לית העמותה מיכל רימון.

נעים לעקוב אחרי

כאן נתניה תבשילים

ראש העיר נתניה מרים פיירברג איכר עם מתכון חמין/צ'ולנט

חמין / צ'ולנט ביידיש-מזרחית; טשאָלנט, קרי צ'ולנט; בערבית: סכינה או תבית. המושג; 'חַמִּין' מתאר מגוון מאכל מהמטבח היהודי שיחודו הוא בכך שבישולו אורך זמן רב ומתבצע על מקור חום נמוך יחסית לקראת שבת. רכיביו של החמין משתנים לפי מנהגי העדות השונות, אך בדרך כלל החמין מכיל בשר בקר, תפוחי אדמה, חומוס, שעועית, חיטה, גריסים וביצים קשות. לאחר שעות רבות של בישול הופך צבעו לחום כהה, ורכיביו מקבלים גוון אחיד.
ראש העיר נתניה הגב' מרים פיירברג איכר, מגישה מתכון להכנת חמין/ג'ולנט
ראש העיר נתניה הגב' מרים פיירברג איכר, מגישה מתכון להכנת חמין/ג'ולנט

מקומו של חמין/צ'ולנט בתרבות היהודית על פי ויקיפדיה; התלמוד מביא את הדיאלוג הבא, ממנו משתמע כי חז"ל שמו דגש על כך שקדושת השבת גורמת למרקם מיוחד של מאכלי השבת, בין בריחם ובין בטעמם: "אמר לו קיסר לרבי יהושע בן חנניה: מפני מה תבשיל של שבת ריחו נודף? אמר לו: תבלין אחד יש לנו, ושבת שמו, שאנו מטילין לתוכו – וריחו נודף. אמר לו: תן לנו הימנו! – אמר לו: כל המשמר את השבת – מועיל לו, ושאינו משמר את השבת – אינו מועיל לו" (תלמוד בבלי, מסכת שבת, דף קי"ט, עמוד א').

 ■רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל 'פורטל 'כאן ישראל | kanisrael  | כאן נעים | kan-naim אתר החדשות המקומיות של כל המדינה' בפייסבוק’ או בטוויטר.

התייחסות היתולית לחמין מופיעה אצל הרז"ה בפרק שלישי במסכת שבת; "מי שאינו אוכל חמין, צריך בדיקה אחריו אם הוא מין, ואם מת יתעסקו בו עממין. וכל המאמין, צריך לבשל ולהטמין, לענג את השבת ולהשמין, ויזכה לקץ הימין".

היה זה המשורר היהודי-הגרמני היינריך היינה שכתב בית על החמיןפארודיה על שירו של פרידריך שילר "אודה לשמחה") בשירו "הנסיכה שבת"; "צ'ולנט (במקור: שאלעט, Schalet) הוא ניצוץ־אלוה,
מגן־עדן טעמו! כך היה שר לנו שילר לו טעם הוא את הצ'ולנט". (תרגם שלמה טנאי).

המושג חַמִּין (ריבוי של "חם" בלשון חז"ל; ביידיש מזרחית: טשאָלנט, קרי צ'ולנט; בערבית: סכינה או תבית) מתאר מגוון מאכלים מהמטבח היהודי שיחודם הוא בכך שבישולם אורך זמן רב ומתבצע על מקור חום נמוך יחסית לקראת שבת. רכיביו של החמין משתנים לפי מנהגי העדות השונות, אך בדרך כלל החמין, מכיל; בשר בקר, תפוחי אדמה, חומוס, שעועית, חיטה, גריסים וביצים קשות.

לאחר שעות רבות של בישול והנחה על האש, הופך צבעו לחום כהה, ורכיביו מקבלים גוון אחיד. במקורות הקדומים המילה "חמין" מתארת מים חמים ולא את תבשיל החמין. (ויקיפדיה – חמין/ג'ולנט).

המתכון של ראש העיר נתניה הגב' מרים פיירברג איכר (לא נגענו) להכנת חמין/צ'ולנט (בתיאבון);

קר בחוץ 🌧 חם בלב ♥️

 מתכון להכנת חמין / צ'ולנט לשבת חמימה, ממני אליכם באהבה;

  • שני סוגי שעועית, לימה ושעועית חומה
  • גריסי פנינה
  • חיטה
  • סילאן 
  • פפריקה מתוקה
  • תפוחי אדמה אדומים לפי מספר הסועדים 
  • 10 שיני שום 
  • 4 גזרים 
  • בצל
  • אבקת מרק עוף קנור 
  • עצמות מוח
  • בשר שפונדרה
  • ביצים שלמות (מומלץ לבשל לפני שמניחים בסיר)
  • ניתן להוסיף קישקא (מעי ממולא) או /קיגל קוגלה.

אופן ההכנה;

  1. משרים את השעועית במים למשךמספר שעות או לילה לפני הכנת החמין/צ'ולנט.
  2. קולפים את תפוחי האדמה ואת הגזרים.
  3. חותכים את הבשר לחתיכות גדולות ושוטפים היטב את העצמות.
  4. בסיר גדול מטגנים את הבצל והגזר בשמן, או בשומן,  עד שהבצל שחום.
  5. מניחים על הבצל והגזר את תפוחי האדמה, מעליהם את הבשר והעצמות, מעליהם את השעועית החיטה והגריסים, מפזרים את שיני השום.
  6. מניחים את הביצים
  7. בקערית מערבבים את הסילאן, הפפריקה, ואבקת מרק העוף עם מעט מים עד להמסה מלאה של כל המרכיבים ויוצקים לסיר.
  8.  מכסים את הכל במים ומתבלים במלח ובפלפל לפי הטעם.
  9. מרתיחים את תכולת הסיר, ומסירים את הקצף שנוצר. מנמיכים את הלהבה ומבשלים 20 דקות.
  10. מניחים מעל את הקישקא (מעי ממולא) או /קיגל קוגלה,  מכסים היטב את הסיר ומעבירים לתנור שחומם מראש לחום נמוך של 100 מעלות, או לפלטה חשמלית.
  11. מבשלים במשך הלילה.
  12. יש לבדוק מדי פעם במהלך הערב  אם חסרים נוזלים ולהוסיף לפי הצורך
שיהיה בתיאבון 



אודות הכותב

משה נעים

עורך אתר כאן ישראל (כאן נעים) בלי מורא ובלי משוא פנים. עיתונאי מגיל 14. עובד כיום באינטרנט. בן 66, אב לעורך דין אלירן נעים. לר' אביב נעים ולקצינה בקבע; חלי נעים, סבא מאושר ל-4 נכדות; אוריאן, מילה שרה, אריאל ו-עלמה. המוטו; "אילו לחיים הייתה מהדורה שנייה, הייתי מתקן בה את כל השגיאות...".

Add Comment

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

דילוג לתוכן