
יום כיפור הוא חג יהודי משמעותי הכרוך בפרק זמן של 25 שעות של צום והתבוננות פנימה. בעוד ה’צום’ הוא בחירה אישית, הוא נחשב לחובה דתית עבור אנשים יהודים רבים במהלך חג זה.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו ל’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות של כל המדינה ב‘פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
אי אפשר להתעלם מן העובדה, כי ל’צום‘ יש יתרונות בריאותיים; בעוד שלצום לתקופה קצרה, כמו זה מהערב במהלך יום כיפור, עשוי להיות השפעות גופניות זמניות, צום לסירוגין, נקשר ליתרונות בריאותיים מסוימים כאשר אתה מתאמן.
פרופסור בתזונה אולגה רז הנחשבת דיאטנית קלינית פורצת דרך ומפתחת דיאטת הלחם המהפכנית, מפתחת שיטת ‘דיאטת הלחם לאורח חיים בריא‘ ומנכל ובעלים ב’מרכז רז להרזיה ולתזונה בריאה‘ יש דעות מוצקות בנושא והיא מביאה כאן כמה כללים תובנות והשלכות אפשריות של ‘צום יום כיפור‘;
- בצום של 25 שעות לא יורדים במשקל.
- לא משנה כמה נאכל לפני הכניסה לצום, בכל מקרה נהייה רעבים אחרי 3 או 4 שעות, לכל היותר 5 שעות, כך שלא כדאי לאכול ארוחה גדולה לפני הצום – לא יעזור ולא בריא.
- ארוחה מפסקת; כדאי שתהיה ארוחה רגילה, לא מוגדלת. יש אנשים שעושים ארוחה לפי מסורת משפחתית, וזה מצוין, אבל שוב, לא יותר מן הרגיל.
- לצמצם אוכל מתוק עד למינימום אם בכלל, וגם מלוח וחריף.
- במהלך היום שלפני כניסת הצום, חשוב להרבות בשתייה של נוזלים שאינם מכילים סוכר.
- ביום כיפור עצמו לנוח, ולמעט בפעילות פיזית, אם בכלל.
- אחרי הצום; לא להתנפל על האוכל, גם אם אתם רעבים. כדאי לאכול ארוחה קטנה, כמו סנדוויץ’‘, ביצה קשה שבושלה מראש, עם לחם, ואולי מרק, יש אנשים שאוהבים פרוסת עוגה עם תה או קפה. והכי חשוב; שתייה, שתייה ו… שתייה.
- אחרי הצום; לפחות שעה לאכול ארוחת ערב רגילה, לא מוגדלת.
█ למי לא כדאי לצום?
- אנשים שסובלים ממחלות המחייבות נטילת תרופות שאין להפסיק את נטילתן אפילו ליום אחד, ובמיוחד כאלה שחייבות להינטל עם אוכל.
- הסובלים מ-סוכרת, מ-יתר לחץ דם, מהיפוגליקמיה (ירידה ברמת הסוכר) מ-מחלות פסיכיאטריות, מחלות בדרכי העיכול (כמו; כיב קיבה), או כאבי ראש, גם אם אינם נוטלים תרופות.
- נשים הרות ונשים מיניקות.
- ילדים וקשישים.
- כאלה שלא הרגישו טוב במהלך צום קודם.
אם אתם נכללים ברשימה זו, כדאי להימנע מצום והרשימה אינה מלאה.
אם אתם מתכוונים לצוּם, חשוב לציין שההשלכות של ‘צום‘ עשויות להשתנות מאדם לאדם, וחיוני להתייעץ קודם עם איש מקצוע בתחום הבריאות, ו/או כב’ הרב שלכם, במיוחד אם יש לך מצב רפואי קיים, לפני קיום צום.
צום קל!