
“אני נרגש לקבל על עצמי תפקיד חשוב ומשמעותי זה. מנהל המחקר החקלאי, היה ויהיה העוגן המשמעותי ב’קידום החקלאות הישראלית’ ויוביל חדשנות יזמות ויצירתיות בתחומים עליהם הוא אמון. אני מאמין בהון האנושי של מכון וולקני שיוכל להביא את המכון לגבהים חדשים” – כך התבטא ראש ‘מינהל המחקר החקלאי – מכון וולקני’ פרופ’ בני חפץ, לאחר כניסתו הבוקר (יום ראשון, י”א באייר התשפ”ד) לתפקיד.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
אחרי 3 שנים ללא ראש מינהל המחקר החקלאי-מכון וולקני, קבוע, נכנס פרופסור בני חפץ לתפקיד ראש ‘מינהל המחקר החקלאי – מכון וולקני‘ בהמלצת שר החקלאות, חבר הכנסת אבי דיכטר, ולאחר שלפני שבועיים, אושר מינויו בישיבת ממשלה.
כאמור, מינויו של חפץ, מגיע לאחר כ-3 שנים, ללא מינוי קבוע בתפקיד ובהובלת שר החקלאות חבר כנסת דיכטר והמנכ״ל אורן לביא, מי שמקדמים בימים אלה את הצעת המחליטים הממשלתית בדבר תכנית ביטחון המזון של ישראל ל-25 שנה קדימה.
השר דיכטר, סבור, כי יש להגדיר את ‘ביטחון המזון‘ במדינה כיעד אסטרטגי בעל חשיבות לאומית.
פרופ’ בני חפץ, הוא מומחה בעל שם עולמי בתחום מחזור המים לחקלאות וחנך עשרות סטודנטים בעבודת הדוקטורט שלהם. בין תפקידיו השונים שימש כראש המחלקה למדעי הקרקע והמים, והיה דיקן הפקולטה לחקלאות באוניברסיטה העברית.
שר החקלאות, חה”כ אבי דיכטר, אמר במהלך מעמד כניסתו של פרופ’ חפץ; “מכון וולקני, יוצא היום לדרך חדשה, דרך של ניווט לעבר יעדים ברורים. המכון, הוא מרכיב חשוב באחד מארבעת גורמי הייצור, זה הממוקד במחקר ובפיתוח.
לוולקני, השפעה עצומה על עתיד החקלאות הישראלית ועל ביטחון המזון של אזרחי ישראל, בדגש על עידן של שינויי האקלים והתחממות כדור הארץ.
ללא תרומתו של המכון בפיתוח זנים עמידים ומניעת מחלות ומזיקים, הפגיעה בתוצרת החקלאית, תורגש כבר בשנים הקרובות ותתעצם עם הזמן.
מיקומנו הגיאוגרפי, באזורים מדבריים, חצי מדבריים ורגילים, מאפשרים לחוקרי המכון לספק לארץ ולעולם פתרונות בעלי משמעות קיומית לאוכלוסייה.
פרופ’ בני חפץ, יידרש להוביל את המכון בעידן משמעותי של היפוך מגמה – מעידוד ייבוא לעידוד ייצור מקומי. אנו מצפים ממנו להוביל את המכון ואנשיו למחקרים ופיתוחים חדשים ברמה הארצית והבינלאומית“.
דוברת משרד החקלאות ופיתוח הכפר הגב’ דפנה יוריסטה, מסרה באמצעות הילה גוטליב, לאתר ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ כי באשר לתקציבי המכון, השר, יפעל כדי להעביר תקציבי מחקר ופיתוח, הנמצאים באוצר והמתוקצבים בין היתר גם למכון וולקני. מדובר בתקציב של 2.6 מיליארד ₪ למשך 5 שנים.
מלבד זאת בכוונת השר ריכטר למקד גם את ‘קרן המחקר החקלאי BARD‘ המשותפת למדינת ישראל ול-ארצות הברית, בשילוב מאסיבי יותר של המכון במחקרים.
מנכ”ל משרד החקלאות, מר אורן לביא; “פרופ’ בני חפץ, נכנס לתפקיד בתקופה היסטורית בה אנו מגדירים לראשונה את תכנית ביטחון המזון של ישראל כיעד אסטרטגי בעל חשיבות לאומית.
אנו רואים במינויו של פרופ’ חפץ לתפקיד בשורה למכון וולקני, לביטחון המזון של אזרחי ישראל ולהון האנושי של משרדנו.
יחד נוביל את פעילות המכון, למימוש יעדי המשרד, תוך שמירה על תדמיתו והישגיו המפוארים”.
█ מינהל המחקר החקלאי, מרכַּז ווֹלקני

מינהל המחקר החקלאי, הוא המוסד הגדול ביותר בישראל, העוסק ב-מחקר חקלאי ונמנה עם הידועים מסוגו בעולם.
המכון, נמצא בתחום השיפוט של עיריית ראשון לציון, בשטחים פתוחים הנמצאים משני צדדיו של רחוב “דרך המכבים“.
במכון, פועלים גם “בית החולים הווטרינרי האוניברסיטאי“, השייך לפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית, בנק הגנים לצמחי ארץ ישראל וכן השירות המטאורולוגי הישראלי ו-המכון להנדסה חקלאית.
תפקידיו העיקריים הם לסייע ל’חקלאי ישראל‘ בפתרון בעיות שונות, לבצע מחקר ופיתוח בנושאים חדשים ומבטיחים ב; חקלאות וב-מדעי המזון, ולתכנן, לארגן וליישם מחקר חקלאי במדינת ישראל.
חוקרי מינהל המחקר החקלאי, מלמדים במוסדות להשכלה גבוהה ובקורסים מתקדמים לחקלאות המיועדים למשתתפים מהארץ ומחו”ל ומנחים סטודנטים בעבודותיהם לתארים גבוהים.
רבים מהחידושים שפותחו במינהל המחקר החקלאי, מיושמים כבר ברמה המסחרית בארץ ובעולם. היישום מתבטא במיוחד בתחומים הבאים;
גידולים מוגנים (“חממות”), השקיה, חקלאות באזורים צחיחים, טיפול בתוצרת לאחר הקטיף, הגנת הצומח, מיכון, ו-זנים חדשים של פירות, ירקות ו-צמחי נוי.
הנהנים הישירים מהישגי מינהל המחקר החקלאי, הם; החקלאים, התעשיות החקלאיות, ומעל לכל – הצרכנים בישראל, הזוכים למגוון ‘מוצרי חקלאות‘ באיכות טובה.