חקלאות אקולוגית חקלאות ישראל מזג אוויר

נשירים, שלא צברו מכסת מנות קור להתעוררות טבעית, מי יעיר אותם?

פאנל מקצועי להתמודדות עם מחסור בצבירת שעות קור במטעי הפרי בצפון הארץ, יתקיים ב'כנס לפירות נשירים בהר' של מו"פ צפון ושירות ההדרכה והמקצוע (שה"מ) ב-30.1.2024 בית גבריאל, צמח, ללא תשלום ◄ ד"ר ענת זיסוביץ-חריט, מדריכה מחוזית במטעים: "קיים צורך בצבירה של לפחות 70% משעות הצינון הנדרשות בכדי ש"שוברי התרדמה" יהיו יעילים, ואין ספק, על סמך מדידות החורף הנוכחי, במרבית אזורי גידול הנשירים לא תתאפשר...".
0
0
ד"ר ענת זיסוביץ-חריט, מדריכה מחוזית בתחום המטעים בשה"מ מחוז גליל-גולן, לקראת פאנל מקצועי 'כנס לפירות נשירים בהר' | צילום: מטע תפוח בגולן מו''פ צפון | עיבוד: Photolab | עיבוד צילום: שולי סונגו ©
ד”ר ענת זיסוביץ-חריט

על מנת למזער נזקים כתוצאה מהתעוררות לקויה, נדרש פתרון יזוּם ומלאכותי ל”שבירת התרדמה” ב’נשירים‘ (Deciduous) המונח נשירים, מתייחס לעצים ולשיחים המשירים את עליהם בתקופות מסוימות בשנה, על ידי ‘חומרים כימיים’ שיישוּמם בעיתוי הנכון, גורם לשבירת התרדמה גם כשלא נצברה מכסת ‘מנות הקור’ הדרושה להתעוררות הטבעית…”.

רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.

כך אומרת ד”ר ענת זיסוביץ-חריט, מדריכה מחוזית בתחום המטעים בשה”מ מחוז גליל-גולן, לקראת פאנל מקצועיכנס לפירות נשירים בהר‘ שיתקיים מחר ה-30.1.2024, בבית גבריאל, צמח. הכניסה ללא תשלום,

הכנס לפירות נשירים בהר, נמנה עם כנסי החורף המקצועיים בחקלאות של מחקר ופיתוח צפון ב’מכון המחקר מיגל‘ של החברה לפיתוח הגליל, ושירות ההדרכה והמקצוע (שה”מ) במשרד החקלאות, בשיתוף מועצת הצמחים ו-קרן קיימת לישראל.

ד”ר זיסוביץ-חריט, מוסיפה, בפסימיות מסוימת, כי; “יחד עם זאת, שנה זו, תהיה מאתגרת במיוחד עבור ה-מגדלים, שכן קיים צורך בצבירה של לפחות 70% משעות הצינון הנדרשות בכדי ש”שוברי התרדמה” יהיו יעילים.

ואין ספק, על סמך מדידות החורף הנוכחי, כי במרבית אזורי גידול הנשירים לא תתאפשר, אפילו צבירה זו”. סיכמה.

בפאנל המקצועי להתמודדות עם מחסור בצבירת שעות קור ב-מטעי הצפון, הנדרשת להתעוררות תקינה של עצי פרי נשירים מ”תרדמת החורף” ישתתפו חוקרים, מדריכי שירות ההדרכה והמקצוע (שה”מ) של משרד החקלאות ופיתוח הכפר, מדריכי גידול ונציגי בתי האריזה בצפון, שידונו בהשלכות משבר האקלים, על ענף מטעי הפרי.

כמו וכן, יתנו המלצות ל-טיפולי התעוררות מטעי הנשירים (תפוח, אגס, דובדבן, שזיף, נקטרינה ועוד) מ”תרדמת חורף” כמענה לתופעה האקלימית.

על פי נתוני ‘השירות-המטאורולוגיה‘ של מדינת ישראל, אנו חווים השנה את ‘החורף החם ביותר‘ מזה עשרים שנה.

בעשרת השלישית של דצמבר, שפתחה את עונת החורף 23/24, טמפרטורות המקסימום, היו גבוהות בכ-2.0 מעלות צלסיוס עד 3.5 מעלות צלסיוס מעל הממוצע הרב שנתי,

כאשר טמפרטורות המינימום, היו גבוהות בכ-3.0 מעלות צלסיוס עד 4.5 מעלות צלסיוס.

ודצמבר 2023, כולו היה חם מהממוצע במידה ניכרת ומדורג שני מתחילת המדידות. שנת 2024 נפתחה אף היא עם ערכי טמפ’ גבוהים מהממוצע, ומסתמנת כשנה החמה ביותר זה שני עשורים.

באשר להשפעת טמפרטורות אלה על צבירת שעות הקור ב-מטעי הפרי בצפון, עולה במדידות התחנות המטאורולוגיות של מחקר ופיתוח (מו”פ) צפון, מיגל ומשרד החקלאות, נכון לתאריך 20.1.23, כי בתחנת המחקר של מו”פ צפון בגולן (חוות פיכמן) הנחשבת למקום הקר ביותר בארץ בו מגדלים מטעי פרי, נצברו סה”כ כ-550 שעות קור, המהוות רק כ-59% מהממוצע הרב-שנתי לתאריך זה (העומד על 930 שעות קור).

בעמק החולה, ראש פינה ויסוד המעלה, המצב חמור עוד יותר, כאשר צבירת שעות הקור, הגיעה לשיעורים של כ-20-22 שעות קור בסך הכל כ-11-12% בלבד מהממוצע הרב-שנתי לנקודת זמן זו.

תרדמת החורף מאפשרת את שרידותם של העצים הנשירים באזורים בעלי חורף קר. היציאה מתרדמה פקָעים (פֶּקַע הוא ניצן לפני שהוא נפתח, בליטה קטנה בענף או בגבעול של צמח שממנה מתפתח צימוח חדש או נפתח פרח).

בפקעים מותנית בצבירה מספקת של מנות קור, הנצברות ב-פֶּקַע במהלך התרדמה ומובילות להתעוררות.

העצים הנשירים שמקורם באזורי האקלים הממוזג של כדור הארץ, חייבים בחשיפה לקור (“מנות צינון“) על מנת לסיים את שלב תרדמת הפקעים החורפית “להתעורר” ולהתחיל לפרוח.

באזורי גידול בעלי חורף חם, כמו רבים מאזורי הגידול בישראל, הנחשבת לארץ מדברית, לא תמיד מתאפשרת הצבירה המתבקשת של “מנות צינון“.

בחורפים חמים במיוחד, מוכרות מגוון תופעות כתוצאה מהתעוררות לקויה של המטעים הפוגעות ביבולים, בהן;

חוסר התעוררות פקעי העלווה, עיכוב בפריחה ופריחה מתמשכת, אי מפגש בין זנים מפרים, פגיעה בהתמיינות הפרחים בגלעיניים וקבלת פרחים לא תקינים, קבלת “פירות תאומים” הבשלה לא אחידה של הפירות, ופירות קטנים עקב איכות פקעים חלשה.

בין הדוברים בכנס; יימנו מנכל התאחדות חקלאי ישראל מר אורי דורמן, שיציג סקירה על מצב החקלאות הישראלית בעקבות ‘מלחמת חרבות ברזל‘ ומר אסף שמיר מהקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות (קנט) שיציג המלצות לחקלאים למיצוי תביעות לנזקי המלחמה.

עוד בכנס, יוצגו מחקריהם של ד”ר עומר קראין מ-מו”פ צפון-מיגל בנושאי שיטות דילול ו-עיצוב מטעים ב’קיר פירותי’ ד”ר דני גמרסני מהיחידה לחדשנות בפוסט-הארבסט במכון המחקר מיגל.

על שיטות חדשניות ל’הארכת עונת השיווק‘ של פירות עצי קיווי, ד”ר מיכל אקרמן-לברט ממו”פ צפון-מיגל על שיטות עיצוב במטעי דובדבן, וד”ר דדי עזרא מטעם מכון וולקני על תופעת התנוונות ותמוּתה ב-עצי תפוח.

כנס לפירות נשירים בהר‘, של מו”פ צפון-מיגל ו-שה”מ, בשיתוף מועצת הצמחים וקק”ל, יתקיים מחר (יום ג’ ) ה-30.1.2024, בבית גבריאל, צמח.

הכניסה ללא תשלום, בהרשמה מראש. פרטים, הרשמה ותכנית הכנס באתר של מו”פ צפון; https://www.mop-zafon.org.il/he/homepage.

0
0



Tags

אודות הכותב

משה נעים

עורך אתר כאן ישראל ("כאן נעים") בלי מורא ובלי משוא פנים. עיתונאי מגיל 14. עובד כיום באינטרנט. בן 71, אב לעורך דין אלירן נעים. לר' אביב נעים ול-חלי כהן-נעים, סבא מאושר ל-8 נכדים; כפיר-שלמה, רפאל, דוד, אוריאן, מילה שרה, אריאל, עלמה ו-אביגיל. המוטו; "אילו לחיים הייתה מהדורה שנייה, הייתי מתקן בה את כל השגיאות...".

ברכת ראש הממשלה נתניהו ליום העצמאות ה-76

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

הדלקת המשואות יום העצמאות ה-76

תפילה ליום העצמאות 76

דילוג לתוכן