חדשות בריאות מחלות - כל מה שרצית לדעת סרטן

נגיף הפפילומה – ההידבקות שכיחה מאוד, אך יש מה לעשות כדי להתחסן

האגודה למלחמה בסרטן; הסיכון להידבקות בנגיף הפפילומה הוא גבוה מאוד בקרב נשים וגברים: "מגיל 25 חשוב להתמיד בשגרת בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם. שינויים טרום-סרטניים המאותרים מוקדם ניתנים לטיפול בקלות, וכך אפשר למנוע התפתחות סרטן" ◄ כ-80% מהאוכלוסייה הבוגרת נחשפה לפחות לאחד הזנים, ובדרך כלל החשיפה מתרחשת כבר בגיל צעיר, ההידבקות שכיחה מאוד, אך יש מה לעשות ◄מ"מ יו"ר וועדת הבריאות בכנסת, טטיאנה מזרסקי: על משרד הבריאות להנחות את קופות החולים לעודד ביצוע בדיקות סקר".
0
0

כ-80% מהאוכלוסייה בישראל, שהם 1,952 מקרי גידולים סרטניים בצוואר הרחם, אובחנו בישראל בשנת 2021, ונחשפו לאחד מזני וירוס הפפילומה – כך עלה ונחשף היום (יום שלישי, י”ח בחשוון תשפ”ה) ב’ועדת הבריאות של הכנסת’ שדנה ב’דרכי ההתמודדות למיגור וירוס הפפילומה בישראל. 

רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.

צעירה מקבלת חיסון נגד סרטן Human Papilloma Virus ברקע: נגיף הפפילומה האנושי | צילום: האגודה למלחמה בסרטן | צילום: בינה מלאכותית | עיבוד: Photolab | עיבוד צילום: שולי סונגו ©
חיסון נגיף הפפילומה

הנתונים שהובאו בין השאר על ידי ‘אגודה למלחמה בסרטן‘ שעדכנו את חברי הוועדה, כי כיום הסיכון להידבקות בנגיף הפפילומה הוא גבוה מאוד בקרב נשים וגם גברים בסיכון.

ממלאת-מקום יו”ר ועדת הבריאות של הכנסת, ח”כ טטיאנה מזרסקי (סיעת “יש עתיד“) הדגישה, כי הוירוס פוגע מדי שנה באלפי אזרחים, גברים ונשים, גורם למחלות קשות, כמו; סרטן צוואר הרחם וסוגים נוספים, “ומשפיע לא רק על הבריאות הפיזית, אלא גם על איכות החיים של המטופלים ומשפחותיהם.

למרות שמערכת הבריאות בישראל, נחשבת מהמתקדמות בעולם, אנחנו רחוקים מיעדי ארגון הבריאות העולמי. מדינות אחרות כמו; אוסטרליה, אנגליה ונוספות, הצליחו להפחית את התחלואה בצורה דרמטית באמצעות אסטרטגיות לאומיות ברורות הכוללות; התחסנות, מערכת רישום ומעקב וחינוך ציבורי נרחב.

על משרד הבריאות להנחות את רופאי הנשים ורופאי המשפחה וילדים בקופות החולים, לעודד את המטופלות לבצע בדיקות סקר.

עלינו להוביל שינוי משמעותי הן ברמת מדיניות והן בשטח, כדי להגן על אזרחי המדינה, להציל חיים ולמנוע סבל מיותר”.

ד”ר ברברה סילברמן, מנהלת הרישום הלאומי לסרטן במשרד, הוסיפה, כי בשנת 2021, נרשמו בישראל 304 מקרי גידול חודרני של סרטן צוואר הרחם, ו-1,648 מקרי נגע טרום-סרטני.

ד”ר סילברמן, הדגישה את חשיבות האבחון המוקדם, כאשר ב”כללית” המבטחת כ-52% מהאוכלוסייה, הוחל ב-2019 ביוזמה פעילה לזימון נשים לבדיקה, עם מיקוד בנשים ערביות, שם נרשמו שיעורי חיסון נמוכים.

עם זאת, יש פער ניכר בשיעורי הביצוע בין נשים ממעמד חברתי-כלכלי נמוך (51%) לנשים ממעמד חברתי-כלכלי גבוה (81%).

לדברי מ”מ מנהל האגף לאפידימיולוגיה במשרד הבריאות, פרופ’ זהר מור, כל אדם, יידבק בחייו בנגיף הפפילומה האנושי ורוב ההדבקות הן א-סימפטומטיות או מחלימות ספונטנית עד שנתיים.

כמעט כל מקרי סרטן צוואר הרחם ורוב מקרי סרטן הלוע נגרמים על ידי כ-15 זנים בשכיחות משתנה, אך רב רובם של הנדבקים לא יפתח סרטן.

פרופ’ מור, סיכם וציין את שיעור החיסון הנמוך ב-ציבור החרדי, אך הדגיש, כי המחלה קיימת, אמנם בשיעור נמוך, גם באוכלוסייה זו, עקב בעלי-תשובה ונישואים-שניים.

אצל נשים נחשב נגיף הפפילומה, כגורם העיקרי ל-סרטן צוואר הרחם (99% מהמקרים) ​ולסרטן הנרתיק. אצל גברים נגיף פפילומה הוא גורם נפוץ ל-סרטן הפין

באגודה למלחמה בסרטן, הזהירו, כי הסיכון להידבקות בנגיף הוא גבוה מאוד בקרב נשים וגברים כאחד. כ-80% מהאוכלוסייה הבוגרת נחשפה לפחות לאחד מהזנים, ולרוב בגיל צעיר.

ממלאת-מקום יו”ר ועדת הבריאות של הכנסת, ח”כ טטיאנה מזרסקי, ממלאת-מקום יו”ר ועדת הבריאות של הכנסת | צילום: כנסת | עיבוד: Photolab | עיבוד צילום: שולי סונגו ©
ח”כ טטיאנה מזרסקי

אחראית מדיניות ציבורית מניעה וגילוי מוקדם באגודה למלחמה בסרטן, הגב’ רבקה זלצר-פרייליך, הדגישה, כי; “מעבר לצורך בהרחבת מעגל הבדיקות והחיסונים וברישום נתונים עדכני שיאפשר להראות תוצאות בזמן אמת, מעלה האגודה מסעות-הסברה לעידוד התחסנות ובדיקות לגילוי מוקדם.

כל עשייה חייבת להיות מלווה בהסברה, כי גילוי מוקדם של נגע טרום סרטני, מאפשר למנוע התפתחות של סרטן, וכל מתחסן ומתחסנת בבית ספר שההורים יאפשרו, יביאו למיגור מחלה קשה“.

באגודה למלחמה בסרטן, מדגישים, כי; “התחסנוּת נגד נגיף פפילומה (Human Papilloma Virus ובקיצור; HPV) האנושי והימנעות מ-עישון, מפחיתים דרמטית את הסיכון לחלות ב-סרטן צוואר הרחם.

כמו כן, ב-סרטן הפה והלוע, סרטן הפין, סרטן הפות ו-סרטן פי הטבעת – הן ב-גברים והן ב-נשים.

אצל נשים נחשב נגיף הפפילומה, כגורם העיקרי ל-סרטן צוואר הרחם (99% מהמקרים) ​ול-סרטן הנרתיק (‘הלדן‘). אצל גברים ‘נגיף פפילומה‘ הוא גורם נפוץ ל-סרטן הפין.

ראוי לציין, כי החיסון, מונע בשיעור גבוה מאוד את ההדבקה ואת התחלוּאה בעקבות החשיפה לנגיף״.

באגודה למלחמה בסרטן, עוד מוסיפים, כי; “מגיל 25, חשוב להתמיד בשגרת בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם.

‘שינויים טרום-סרטניים‘ המאותרים מוקדם, ניתנים לטיפול בקלות, וכך אפשר למנוע התפתחות סרטן“.

מה ניתן לעשות נגד נגיף הפפילומה?

להיבדק – באגודה למלחמה בסרטן, קוראים לנשים בגיל 65-25 לבצע משטח Hpv. הבדיקה כלולה ב’סל הבריאות לנשים‘ מגיל 25 עד 54 אחת לשלוש שנים ולנשים מגיל 55 ועד 65 אחת לחמש שנים.

על פי משרד הבריאות, נשים מעל גיל 65, אשר לא ביצעו בדיקה ב-10 השנים האחרונות, זכאיות לבצע בדיקה אחת.

להתחסן – מומחי האגודה למלחמה בסרטן, מפצירים בהורים להקפיד לחסן את ילדיהם נגד הנגיף. החיסון ניתן בשגרה לתלמידי ולתלמידות כיתה ח’ במסגרת בית הספר ובמימון משרד הבריאות.

מי שלא התחסן במסגרת בית הספר, יכול לקבל את החיסון עד גיל 18 בלשכות משרד הבריאותללא תשלום.

בארץ, החיסון נמצא ב”סל” עד גיל 18נערות ונערים) ועד גיל 26 לגברים ב-סיכון מוגבר ובסבסוד הקופות עד גיל 26 לשאר הגברים והנשים.

להימנע מעישון – מומחי האגודה למלחמה בסרטן, ממליצים לנשים ולגברים להיגמל מעישון כדרך יעילה להפחית את הסיכון לסרטן צוואר הרחם הנגרם מנגיף הפפילומה.

יועצת תקשורת של האגודה למלחמה בסרטן הגב’ נאוה עינבר, מסרה והוסיפה ל’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ כי האגודה למלחמה בסרטן, ממליצה, כדאי לכל אדם מגיל 27 ועד 45 להתייעץ עם הרופא המטפל בנוגע לקבלת החיסון ב-מימון פרטי או ב-מימון חלקי של ‘הביטוח המשלים‘.

האגודה למלחמה בסרטן, עולה באופן רציף בקמפיינים לעידוד התחסנות ובדיקות לגילוי מוקדם. חלק מהמידע הוא באדיבות מר יגאל אמיתי מטעם דוברות הכנסת.

0
0



Tags

אודות הכותב

משה נעים

עורך אתר כאן ישראל ("כאן נעים") בלי מורא ובלי משוא פנים. עיתונאי מגיל 14. עובד כיום באינטרנט. בן 71, אב לעורך דין אלירן נעים. לר' אביב נעים ול-חלי כהן-נעים, סבא מאושר ל-8 נכדים; כפיר-שלמה, רפאל, דוד, אוריאן, מילה שרה, אריאל, עלמה ו-אביגיל. המוטו; "אילו לחיים הייתה מהדורה שנייה, הייתי מתקן בה את כל השגיאות...".

ברכת ראש הממשלה נתניהו ליום העצמאות ה-76

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

הדלקת המשואות יום העצמאות ה-76

תפילה ליום העצמאות 76

דילוג לתוכן