
עורך דין אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, אשר היה בזמנו מי שאחראי לעיצוב חוק יסוד הממשלה החדש, קורא היום (יום שלישי, ט’ בחשון התשפ”ד) לממשלה להתקין בדחיפות תקנות שעת חירום שתיתנה מענה שלם ומותאם להוצאת עובדים ל’חופשה ללא תשלום’ (בראשי תיבות: חל”ת) במצב הנוכחי.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
לטענת לין; קיים בישראל מצב חירום בהתאם ל-הכרזת הכנסת מיום 13.6.23 למשך תקופה של שנה שלמה. בהתאם לכך, ועל פי חוק יסוד הממשלה, רשאית הממשלה להתקין תקנות לשעת חירום, כדי “להגן על המדינה, ביטחון הציבור וקיום האספקה והשירותים החיוניים”.
מטרות אלה, יש לפרש פירוש רחב, שכן ההגנה על המדינה או ביטחון הציבור אינם יכולים להתקיים במצב בו ל-ציבור עובדים גדול אין מקורות הכנסה.
הכוח שהוענק לממשלה להתקין תקנות לשעת חירום, ניתן כדי לתת מענה מהיר למצב בו אנו נתונים כיום. על המדינה להבטיח, כבר עכשיו, שעובדים שאיבדו את מקום עבודתם לא ייפגעו.
המצב החוקי הקיים היום, של ניצול דמי אבטלה לצורך תמיכת הביטוח הלאומי, אינו עונה על בעיית השעה, ואין גם כוונה לפטר עובדים אלא לשמור על יחסי מעסיק עובד בשלמותם. גם באשר לעובדים אשר נצלו את מלוא ימי האבטלה בתשלום.
דובר לשכת המסחר מר דרור זרסקי, הוסיף לפורטל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ כי נשיא איגוד לשכות המסחר, עורך דין אוריאל לין, הוסיף וסיכם; “יש לאפשר, ובדחיפות, מתן שכר מודרג לעובדים בכל התקופה שהם נעדרי עבודה, וכן פתרון אמת לעצמאים.
אין זה אומר ששירות התעסוקה מנוּע מלהציע ליוצאים לחל”ת מקומות עבודה אלטרנטיביים, אך עד שבפועל מוצא העובד מקום עבודה אלטרנטיבי, הוא צריך לקבל את שכרו המודרג, כפי שנעשה בתקופת הקורונה.
האמצעי החוקי לזירוז הטיפול אלה הם תקנות שעת חירום, אותם הממשלה יכולה להעביר תוך יממה אחת”.
█ חופשה ללא תשלום (חל”ת) מהי?
*חופשה ללא תשלום (חל”ת) היא תקופה שבה ממשיכים להתקיים יחסי עובד-מעביד, אך העובד אינו עובד במהלכה ולכן, אינו מקבל שכר וזכויות אחרות, כגון; הזכות לדמי מחלה.
בדרך כלל תקופה זו אינה נכללת בחישוב הוותק של העובד, לכל הזכויות התלויות בוותק. עם תום החופשה ללא תשלום זכאי העובד לחזור לתפקידו הקודם או לתפקיד דומה.
◄ לקריאה בהרחבה על חופשה ללא תשלום.