בעלי חיים חקלאות ישראל כלבים מבזקים חדשות ‘כאן ישראל’

כלבים גזעיים מרוסיה – נמצאו נגוּעים ב’ברוצלה מסוג קאניס’

מן הבדיקות, עלה, כי הכלבה (נקבה) הבוגרת, נגוּעה בחיידק ה'ברוצלה קאניס' לאור זאת, משרד החקלאות פועל על מנת לאתר את שאר 21 הכלבים שכבר נמכרו למשפחות מאמצות כלבים בכל רחבי הארץ ◄ משרד החקלאות קורא לציבור הרחב לאמץ חבר לחיים מקרב הכלבים הרבים הממתינים בכלביות הרשותיות והעמותות. ובמקרה אם בחרתם לרכוש כלב, משרד החקלאות, קורא לבצע בדיקת דם (סרולוגיה) טרם קנייתו.
0
0
כלב גזעי שי טסו (Shih Tzu) בין הסוגים שנמצאו נגוּעים בחיידק ה'ברוצלה קאניס' | עיבוד צילום: שולי סונגו ©
כלב גזעי שי טסו

בייבוא של 23 כלבים מ’רוסיה’ מגזעים שונים; שיצ’ו, פודל טוי, שפיץ, ביגל, בולדוג צרפתי ומלטז – על ידי בית גידול לכלבים גזעיים מהעיר טבריה, נמצא מבדיקה ראשונית החשד אצל שתי נקבות מגזע “שי טסו” ׁ(שיצ’וׂ) האחת בוגרת בת כשנה וגורה בת כ-4 חודשים, כי ה”ניירת” שלוותה אותם לא תאמה את מספר השבב שהיה על הכלבות. עם היוודע הדבר ל’שירותים הווטרינריים’ הועברו שתי הנקבות אל תחנת הסגר ונבדקו.

■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או בטוויטר.

מן הבדיקות, עלה, כי הכלבה (נקבה) הבוגרת, נגוּעה בחיידק ה’ברוצלה קאניס‘ (Brucella canis) לאור זאת, משרד החקלאות פועל על מנת לאתר את שאר 21 הכלבים שכבר נמכרו למשפחות מאמצות כלבים בכל הארץ.

על כן, משרד החקלאות קורא לציבור שלא לקנות או לאמץ כלבים מבלי לוודא את מקורם ומצבם הרפואי.

נוסף על כך, השירותים הווטרינריים, ממליצים לציבור לבצע בדיקת דם (סרולוגיה) ל-ברוצלה קאניס, טרם קניית כלב, לשם הבטחת בריאותם ובריאות בני ביתם.

ה’שירותים הווטרינריים‘ יחידת סמך במשרד החקלאות ופיתוח הכפר, פועלת ל​​​​​מניעת מחלות בעלי-חיים ומחלות המשותפות לבעלי-חיים ולאדם והדברתן.

כמו כן, השירותים הווטרינריים, מבצעים אבחון מחלות בבעלי חיים וביצוע מחקרים בהן. פיקוח על יבוא ויצוא של בעלי-חיים ותוצרתם.

מנהלת ניו-מדיה (ממ) ב-אגף תקשורת, דוברות והסברה של משרד החקלאות הגב’ פאני קגנובסקי מסרה לפורטלכאן ישראלכאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ כי ניתן לבצע בדיקה, כאמור, גם במעבדות המכון הווטרינרי של המשרד בבית דגן (בעלות סמלית של 50 ₪).

ברוצלה קאניס היא מחלה של בעלי חיים שתוּעדה כבר בישראל. בכלבים, המחלה מתבטאת בתסמינים, כמו; חוסר תאבון, דיכאון וכאבי שרירים. המחלה ברוצלה קאניס, עלולה לגרום ל’הפלות אצל כלבות‘.

כלבים גזעיים "שי טסו" (Shih Tzu) שנשלחו מרוסיה לישראל נמצאו נגוּעים ב'ברוצלה מסוג קאניס' | עיבוד צילום: שולי סונגו ©
כלבים גזעיים “שי טסו”

יצוין, כי באופן נדיר ביותר חיידק הברוצלה קאניס, עלוּל להדביק בני אדם ובכך לגרום למחלת חום ואף לסיבוכים.

במשרד החקלאות, מציינים, כי הטיפול ב”כלבים חיוביים ל-ברוצלה” הוא בהתאם להמלצות משרד החקלאות האמריקאי (USDA).

כלבים חיוביים לברוצלה, יחויבו בעיקור/סירוס וטיפול אנטיביוטי ויוכלו להיות מועברים לבתים חדשים, רק לאחר הטיפול במחלה, הסכמה מדעת של המשפחה המאמצת לקבל כלב שאובחן כנגוּע בברוצלה.

כמו כן, הדרכת המשפחה המאמצת בנושא; ברוצלה קאניס והמשך מעקב אחר ‘בריאות הכלב’ מדי 3 חודשים.

כמו תמיד, משרד החקלאות קורא לציבור הרחב “לאמץ חבר לחיים” מקרב הכלבים הרבים הממתינים בכלביות הרשותיות והעמותות.

ברוצלה קאניס (Brucella canis)

מה זה ברוצלה קאניס על פי ארגון הרופאים הווטרינרים לחיות הבית בישראל, חיידק הברוצלה הוא חיידק תוך תאי, ספציפי מאד לבעל חיים מסוים (ברוצלה קאניסכלבים, למשל).

מדובר בחיידק זואונוטי (כלומר, מועבר מבעלי חיים אל בני אדם) הגורם לתחלוּאה בבעלי חיים ובבני אדם.

החיידק ברוצלה קאניס (Brucella canis) התגלה בשנת 1966 בארצות הברית ולאחר מכן בכל רחבי העולם.

בארץ ישראל זנים של החיידק, נפוצים בעיקר בבקר, צאן ובחזירים, המהווים גם נשאים וגם את המאגר הטבעי של החיידק.

בשנת 2019, התגלה החיידק גם בכלבים שיובאו לארץ באופן לא חוקי (עד אז ישראל נחשבה ל”מדינה נקיה” מ-ברוצלה קאניס).

מי באוכלוסיית סיכון; 

בכלבים החיידק, עלול לפגוע במערכת המין, בעיקר ברחם, בערמונית ובשיליה (הפלות וירידה בפוריות, דלקות באשכים בזכרים), בלב (בעיקר במסתמים), במערכת הלימפה, במפרקים ולעיתים גם באיברים נוספים כמו הכליות והכבד.

באדם, עלולה להיות פגיעה במערכות שונות בגוף עקב הדבקה מכלב/ה חולה כאשר קבוצות הסיכון להדבקות במחלה הן; ילדים עד גיל 5, נשים בהריון, קשישים ואנשים בעלי מערכת חיסונית ירודה (מחלות אימוניות, טיפולי כימותרפיה וכו׳).

איך נדבקים;

החיידק, עובר לאדם במגע ישיר עם הפרשות של מערכת המין והשתן, לדוגמה: גורים בעת ההמלטה, נוזלי ההמלטה, שיליה, הפרשות ואגינליות לפני ולאחר ההמלטה, שתן ואפילו בחלב.

מגע של החיידק בריריות (אף, פה, עיניים) או בפצעים פתוחים עלול לגרום לתחלואה באדם, כאשר בקרב הכלבים, מועבר החיידק, מאחד לשני בעיקר במגע מיני או בצורה אירוסולית (חלקיקי נוזל באוויר) במקומות צפופים (כלביות ובתי גידול).

שרידות החיידק בסביבה נמוכה יחסית, כך שמגע עם עצמים, כמו; צעצועים ודרגשי לינה, לא אמור לדבק אולם אנו ממליצים על שמירה על היגיינה והפרדה מלאה גם באלו.

האם זה מסוכן;

ארגון הרופאים הווטרינרים לחיות הבית בישראל, לוגו | עיבוד צילום: שולי סונגו ©

שיעורי התמוּתה בקרב הכלבים החולים בברוצלה קאניס נמוכים (למרות שמדדי התחלואה עלולים להיות גבוהים מאד באוכלוסיית כלבים צפופה) אולם לצערנו הרב ברוצלה קאניס היא מחלה כרונית והכלב/ה עלול/ה להיות נשא/ית של החיידק למשך שנים רבות.

שטיפה במים וסבון ושימוש בחומר חיטוי מבוסס אלכוהול או כלור, ישמידו בקלות את החיידק, כך ששוב, היגיינה היא המפתח לשמירה על הבריאות של בעלי החיים ושלנו האדם.

מי הכלבים שבאוכלוסיית סיכון;

בישראל, נתגלו עד כה גורים נגועים בברוצלה קאניס מהגזעים שיצו, שיבה אינו, קוואליר קינג צ׳ארלס ובולדוג צרפתי, חלקם מבית גידול באלון הגליל (לפי פרסומי השירותים הווטרינרים של משרד החקלאות).

אז מה עושים;

  • אם רכשתם גור במהלך חצי השנה האחרונה, מומלץ לפנות לרופא הווטרינר המטפל ולהיוועץ בו לעניין בדיקה סירולוגית (בדיקת דם) להמצאות נוגדנים לחיידק.
  • לשמור על היגיינה (שטיפת ידיים במים, סבון וחומר חיטוי) לאחר כל מגע עם הכלב ולפני האוכל בכלל ובעיקר עד שתתקבלנה תוצאות בדיקות המעבדה.
  • להימנע, ככל הניתן, ממגע עם כלב/ה נגוע/ה ובוודאי ממגע עם הפרשות מערכת המין והשתן.
  • לעקר/לסרס כלבים שנדבקו, כדי לצמצם את סיכויי התפשטות המחלה בקרב האוכלוסייה.
  • במידה וכלבכם/כלבתכם חולים – התייעצו עם רופא/ה ווטרינר/ית.
  • ברוצלה היא מחלה מחויבת דיווח בישראל ולפיכך חובת הרופא/ה הווטרינר/ית המטפל/ת לדווח על כל כלב חולה לשירותים הווטרינרים של משרד החקלאות.

המידע על ברוצלה קאניס, הובא מטעם ארגון הרופאים הווטרינרים.

0
0



אודות הכותב

משה נעים

עורך אתר כאן ישראל ("כאן נעים") בלי מורא ובלי משוא פנים. עיתונאי מגיל 14. עובד כיום באינטרנט. בן 71, אב לעורך דין אלירן נעים. לר' אביב נעים ול-חלי כהן-נעים, סבא מאושר ל-8 נכדים; כפיר-שלמה, רפאל, דוד, אוריאן, מילה שרה, אריאל, עלמה ו-אביגיל. המוטו; "אילו לחיים הייתה מהדורה שנייה, הייתי מתקן בה את כל השגיאות...".

יום הזיכרון לשואה ולגבורה

ברכת ראש הממשלה נתניהו ליום העצמאות ה-76

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

הדלקת המשואות יום העצמאות ה-76

תפילה ליום העצמאות 76

דילוג לתוכן