בריאות הציבור היום המיוחד הזה... חדשות בריאות סרטן

ישראל אחרונה מבין 30 המדינות המובילות בתמותה מ-מלנומה

משה בר חיים, מנכ”ל האגודה למלחמה בסרטן מסר, כי; “לצד האיום הביטחוני, אנחנו ממשיכים להילחם גם בסרטן העור. בכל חודש מתגלים בישראל כ-167 נשים וגברים עם מלנומה. בכ-92% מהמקרים מדובר על אבחון בשלב מוקדם מאוד וזה הודות למבצעים השנתיים שלנו עם קופות החולים והפעילות להעלאת המודעות לאורך השנה. לצד חשיבותו הדרמטית של הגילוי המוקדם אשר מפחית תמותה, חיוני עוד יותר למנוע מראש את המחלה. אני מפציר בנשים ובגברים לצמצם את החשיפה. “חכמים בשמש” הוא מסר מציל חיים גם לאנשים מבוגרים ולא רק לילדים“.
0
0
סרטן העור, גבר שנחשף לשמש ללא הגנה ברקע: הדוגמנית: עֲדִי הִימֶלְבְּלוֹי עם מטריה להגנה מקרני השמש | צילום: האגודה למלחמה בסרטן | | עיבוד: Photolab | עיבוד צילום: שולי סונגו ©
חשוף לשמש

בצל המלחמה, מאות מרפאות של קופות החולים; כללית, מכבי, מאוחדת ו-לאומית, מציעות ‘בדיקות עור חינם’ במסגרת ‘שבוע המודעות הלאומי לסרטן העור’. המבצע, יוזמה של האגודה למלחמה בסרטן, ייערך בין ה-24 ל-30 ביוני ויאפשר גם לתושבים שנעקרו מבתיהם להיבדק במרפאות חינמיות סמוכות.

רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’. 

למרות ששיעורי הגילוי המוקדם של סרטן העור בישראל, הם מהגבוהים בעולם בזכות מודעות ציבורית גבוהה, בכל חודש מאובחנים כ-167 ישראלים עם מלנומה, הסוג המסוכן ביותר.

לכן, האגודה למלחמה בסרטן, במסגרת המבצע הארצי הרביעי לגילוי מוקדם, קוראת לציבור להיבדק ולהקפיד על התנהגות נכונה בשמש. המבצע, כולל גם הנחות על ‘מסנני קרינה‘ בבתי המרקחת של קופות החולים.

על פי הערכת האגודה למלחמה בסרטן, בשנת 2023 אובחנו בישראל כ- 2000 נשים וגברים עם מלנומה ממאירה של העור. כ-60% מהחולים הם גברים וכ-40% הן נשים.

על פי נתוני משרד הבריאות בשנת 2020, אובחנו בישראל 1,675 חולים חדשים עם מלנומה. רוב מוחלט העומד על 91.9% מהחולים אובחן עם גידול בשלב מוקדם. בשנה זו נפטרו 192 נשים וגברים מהמחלה.

בהשוואה בינלאומית בסדר יורד מהמדינה עם השיעור הגבוה ביותר לנמוך ביותר בשנת 2020, ניצבה ישראל במקום ה-23 מקרב 30 המדינות עם שיעורי ההיארעות (מספר מקרים למאה אלף תושבים) הגבוהים בעולם.

במקום האחרון מקרב 30 המדינות בשיעורי התמותה. כלומר; בישראל שיעורי התמותה הם הכי נמוכים בעולם.

בשנת 2019 אובחנו 1,818 חולים חדשים, בשנת 2017 אובחנו 1,798 חולים ולפני למעלה מעשור בשנת 2013 אובחנו 1,634 ישראלים עם מלנומה ממאירה של העור.

█  קרדיטים לקמפיין;

משה בר חיים, מנכ”ל האגודה למלחמה בסרטן מסר, כי; “לצד האיום הביטחוני, אנחנו ממשיכים להילחם גם בסרטן העור. בכל חודש מתגלים בישראל כ-167 נשים וגברים עם מלנומה.

בכ-92% מהמקרים מדובר על אבחון בשלב מוקדם מאוד וזה הודות למבצעים השנתיים שלנו עם קופות החולים והפעילות להעלאת המודעות לאורך השנה.

לצד חשיבותו הדרמטית של הגילוי המוקדם אשר מפחית תמותה, חיוני עוד יותר למנוע מראש את המחלה.

אני מפציר בנשים ובגברים לצמצם את החשיפה. “חכמים בשמש” הוא מסר מציל חיים גם לאנשים מבוגרים ולא רק לילדים“.

מומחית ברפואת עור, מהמרכז הרפואי שמיר, מכבי שירותי בריאות ו-יועצת האגודה למלחמה בסרטן בנושא סרטן העור, ד”ר מרינה לנדאו, הוסיפה כי; “שימוש נכון במסנני קרינה מפחית את הנזקים של החשיפה לשמש.

במיוחד את הסכנות לפתח כוויות, סרטן עור ולמנוע הזדקנות מוקדמת של העור.

מומלץ להשתמש בתכשירי הגנה רחבי טווח בעלי 30 SPF ומעלה בכמות המומלצת ולהקפיד לחדש מריחה בהתאם להנחיות.

במקביל חשוב, לזכור, כי יש להימנע ככל האפשר מחשיפה לשמש גם אם נעשה שימוש בתכשיר הגנה“.

על פי מומחי האגודה למלחמה בסרטן, אנשים שמתוקף עיסוקם או תחביבם נחשפים לשמש לזמן ממושך, כמו; ימאים, חקלאים, גולשים, שחיינים או מי שעוסק בספורט ימי אחר או עובד בחוץ וחשוף לקרינת השמש, נמצאים בסיכון מוגבר לחלות בסרטן עור.

גם מי שנחשף לשמש באופן אינטנסיבי לסירוגין, למשל בסופי שבוע או בחופשות נמצאים בסיכון מוגבר לחלות בסרטן העור.

ד”ר מרינה לנדאו מומחית ברפואת עור, יועצת האגודה למלחמה בסרטן, ברקע: צעירה מורחת מסנן קרינה | צילום: 123rf-com | עיבוד: Photolab | עיבוד צילום: שולי סונגו ©
ד”ר מרינה לנדאו

בקבוצת סיכון לחלות בסרטן העור, נמצאים אנשים בעלי מספר רב של שוּמות, אנשים בעלי עור, שיער ועיניים בהירים ובעלי נמשים, אנשים שעורם נצרב בקלות בשמש, או שאינו משתזף כלל, מי שבמשפחתו קרובים בעלי נקודות חן מרובות.

או כאלו שחלו בסרטן העור, מי שסבל מכוויות שמש מרובות, בעיקר ב-ילדוּת, אנשים הנוטלים תרופות המדכאות את מערכת החיסון או הסובלים ממחלות המחלישות אותה ואנשים הנוטלים תרופות המגבירות את רגישות העור לקרינת השמש.

█  העיתונאי אמריקאי אנדרסון קופר; על חשיבות ההגנה מהשמש וביקורים סדירים אצל רופא עור.

סלבריטאים רבים בעולם, חשפו בשנים האחרונות סיפור המאבק שלהם בסרטן העור. הם לא רק נלחמו במלנומה אלא גם השתמשו בחוויותיהם, כדי לחנך את הציבור לחשיבות הגילוי המוקדם והצורך בבדיקות רפואיות סדירות.

יועצת תקשורת של האגודה למלחמה בסרטן הגב’ נאוה עינבר, מסרה והוסיפה ל’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ כי הסיפורים האישיים שלהם משמשים כתזכורת רבת עוצמה לתפקיד הקריטי של מודעות ומניעה.

רק באחרונה, חשף המוסיקאי קווין ג’ונאס בסרטון באינסטגרם, כי הוא אובחן עם סרטן העור ועבר הסרה של שוּמה סרטנית. גם קלואי קרדשיאן, חשפה שכתם על פניה התגלה כ-מלנומה והיא עברה ניתוח.

השחקן האוסטרלי יו ג’קמן, מתמודד בשנים האחרונות עם סרטן העור, מדבר בפתיחות בכל ראיון על מחלתו, מעלה בקביעות תמונות וסרטונים לאינסטגרם וקורא לכולם להיבדק.

בין היתר התמודדו עם המחלה גם יואן מקגרגור, עבר הסרה של כמה נגעים חשודים ואחד מהם היה סרטן העור

כך גם קייטלין ג’נר, עברה בשנים האחרונות ניתוח בפנים להסרת מלנומה בשלב מוקדם והעלתה סרטונים לרשתות החברתיות, כדי לספר על התהליך.

לצד אלו גם אנדרסון קופר, עיתונאי אמריקאי ומגיש חדשות, שרק לאחרונה, ביקר בישראל לאחר ה-7 באוקטובר עבר לפני כעשור ניתוח להסרת סרטן העור מתחת לעין השמאלית ודיבר על חשיבות ההגנה מהשמש וביקורים סדירים אצל רופא עור.

האגודה למלחמה בסרטן, מפעילה פורום מלנומה וסרטן העור, המאפשר לחולים ובני משפחתם לשאול שאלות ולקבל תשובות מקצועיות של מומחים.

הפורום מנוהל בהתנדבות על ידי פרופ’ יעקב שכטר סגן מנהל המערך האונקולוגי ומנהל מכון אלה לטיפול ומחקר במלנומה וסרטן העור, המרכז הרפואי שיבא, תל השומר וחבר ועדת העדכון של האגודה למלחמה בסרטן בנושא; סרטן העור ביחד עם ד”ר פליקס פבלוצקי מנהל מערך במחלקת עור, המרכז הרפואי שיבא ויועץ האגודה למלחמה בסרטן בתחום סרטן העור.

הכניסה אל; פורום מלנומה וסרטן העור.

█  מלנומה | המסוכן ביותר של ‘סרטן העור

מלנומה, סוג המסוכן ביותר של ‘סרטן העור‘. היא מתפתחת בתאים הנקראים; מלנוציטים, שאחראים על ייצור הפיגמנט (צבע) של העור.

בישראל; כ-2,000 מקרים חדשים של מלנומה מאובחנים מדי שנה, רובם בשלב מוקדם. שיעורי תמותה; כאמור, ישראל במקום האחרון מבין 30 המדינות המובילות בשיעורי תמותה ממלנומה.

גורמים;

  • חשיפה מוגזמת לקרינת השמש (UV),
  • שימוש במיטות שיזוף,
  • היסטוריה משפחתית של מלנומה,
  • מספר רב של שומות (נקודות חן),
  • עור בהיר ושיער בהיר.

 תסמינים;

  • שינויים בשומה קיימת (גודל, צורה, צבע, דימום),
  • הופעת שומה חדשה,
  • נגע עורי בעל מראה לא רגיל.

אבחון וטיפול;

  • בדיקה גופנית על ידי רופא עור,
  • ביופסיה (נטילת דגימה מהנגע לבדיקה),
  • הסרה כירורגית,
  • טיפולים נוספים במקרים מתקדמים (הקרנות, כימותרפיה, אימונותרפיה).

■ מניעה;

  • הגנה מהשמש (ביגוד, כובע, משקפי שמש, קרם הגנה),
  • הימנעות משימוש במיטות שיזוף,
  • בדיקות עור תקופתיות,
  • מודעות לשינויים בעור,

■ חשוב לזכור; גילוי מוקדם של מלנומה משפר משמעותית את סיכויי הריפוי.

◄מידע נוסף על סרטן העור באתר האגודה למלחמה בסרטן – לחץ כאן.

0
0



Tags

אודות הכותב

משה נעים

עורך אתר כאן ישראל ("כאן נעים") בלי מורא ובלי משוא פנים. עיתונאי מגיל 14. עובד כיום באינטרנט. בן 71, אב לעורך דין אלירן נעים. לר' אביב נעים ול-חלי כהן-נעים, סבא מאושר ל-8 נכדים; כפיר-שלמה, רפאל, דוד, אוריאן, מילה שרה, אריאל, עלמה ו-אביגיל. המוטו; "אילו לחיים הייתה מהדורה שנייה, הייתי מתקן בה את כל השגיאות...".

יום הזיכרון לשואה ולגבורה

ברכת ראש הממשלה נתניהו ליום העצמאות ה-76

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

הדלקת המשואות יום העצמאות ה-76

תפילה ליום העצמאות 76

דילוג לתוכן