איך להכין עוגת פירות יבשים | מתכון טבעוני | ללא גלוטן

יפית בן מרדכי, דיאטנית קלינית, מלמדת אתכם איך יש להכין עוגת פירות יבשים, בריאה, טבעונית, ללא גלוטן.

הפייקים סביב וירוס קורונה | מהצד השני עם גיא זהר

כאן 11 | חשבתם שוירוס קורונה ויראלי? חכו שתראו את הפייקים שרצים עליו | שירי מימון טענה שמעולם לא ראתה מישהו מצליח עם השיר "סטון קולד". האמנם?

פורום כאן נעים

צנים פקאן ופירות יבשים של דודו אוטמזגין

רעיון לט"ו בשבט: צנים פקאן ופירות יבשים של דודו אוטמזגין. ערוץ האוכל YES 28, HOT 38.

אדיר מילר במופע אלתורים

אדיר מילר במופע האלתורים בערוץ 2. קורע.

שראל הפראית- פרק 1: הנגב

מהלך של שנה שלמה בחייהם של צמחים ובעלי חיים במדבר הנגב הצחיח, המהווה יותר ממחצית שטחה של ישראל. מה סוד ההישרדות שלהם במדבר הקיצוני שזוכה רק למ"מ ספורים של גשם בשנה?

מגן דוד אדום: מירי בוהדנה מתנדבת במד”א

רגע לפני עליית תכניתה משחקי השף, מירי בוהדנה כמו שלא הכרתם אותה, מתנדבת במדא ועוד. כתבתה של חן זנדר - שישי עם איילה חסון - רשת 13 - 25.10.19

ערוץ 10 – שישי עם איילה חסון

תאוות בשרים | ערוץ 10 - שישי עם איילה חסון - 13.4.18.

מפעל הפיס

מעצר חוליית גנבי עגלים בנגב

צוותי מג"ב שביצעו אכיפה באזור הדרום, על מנת לסכל גניבות חקלאיות, התחקו אחר חוליה שגנבה עגלים ממושב יכיני. בתום מרדף רגלי ורכוב, בסיוע היחידה האווירית, נעצרו החשודים, והעגלים הושבו לבעל המשק כשהם בריאים ושלמים.

נעים לעקוב אחרי

חקלאות ישראל צרכנות צרכנות ירוקה

טעים אבל דוקר: פרי סברס שיובא מאיטליה מתחרה במחיר הצבר

בשבועיים האחרונים, עשה "עלייה" והגיע לישראל פרי צבר מאיטליה, אשר מתחרה בצבר הישראלי ודומה לו חיצונית בצורה ובצבע. אנשי משרד החקלאות, מודים, כי הצבר האיטלקי, יובא מהאי 'סיציליה' (Sicilia) במטרה להתחרות על מחירו של הצבר הישראלי. בהתאם להתפתחויות האחרונות, המליץ משרד החקלאות, לצרכנים הישראלים לקנות 'צבר ישראלי' ולחזק בכך את החקלאים המגדלים את הצבר בנגב.
צַבָּר מָצוּי | סברס | עיבוד צילום ממחושב: שולי סונגו©
צַבָּר מָצוּי | סברס

אם הבחנתם בשבועיים האחרונים ברשתות השיווק בהוזלה ניכרת של מחיר פרי הסברס (צַבָּר מָצוּי, Opuntia ficus-indica) שהוא פרי המהווה סמל לישראליות, הרי שמדובר בפרי צבר עשה “עלייה” והגיע לישראל מארץ המגף, איטליה, והמתחרה בצבר הישראלי כשהוא דומה לו חיצונית בצורה ובצבע. טעים אבל מאד דוקר בכיס החקלאים בנגב.

  רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ בפייסבוק’ או בטוויטר.

ב‘משרד החקלאות ופיתוח הכפר’ אינם מסתירים את העובדה, כי הם מודאגים ומודים, כי הצבר האיטלקי, יובא מהאי ‘סיציליה’ במטרה להתחרות על מחירו של הצבר הישראלי.

 פרי הצבר (“סברס“) הישראלי, הידוע, נמכר כיום בשווקים ונמצא כעת בשיא העונה החקלאית.

ב‘משרד החקלאות מבהירים, כי פרי הצבר הישראלי, המשווק בחנויות וברשתות השיווק גדל באזור הנגב ומגודל בתנאים אידאליים; ללא ריסוסים ו- ללא חומרי הדברה.

כידוע, פרי הצבר (סברס), מהווה סמל לישראליות וטעמו המעודן, ידוע עוד מתקופת קום המדינה ומלווה אותנו כאן בארץ ישראל, זאת מעל ל-100 שנים.

מדוברות אגף דוברות ב‘משרד החקלאות ופיתוח הכפר’ מסר מר ישראל סרנגה בסוף השבוע החולף לאתר כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ כי בשבועיים האחרונים, עשה “עלייה” והגיע לישראל פרי צבר מאיטליה, אשר מתחרה בצבר הישראלי ודומה לו חיצונית בצורה ובצבע.

אנשי משרד החקלאות, מודים, כי הצבר האיטלקי, יובא מהאי ‘סיציליה’ (Sicilia) במטרה להתחרות על מחירו של הצבר הישראלי.

בהתאם להתפתחויות האחרונות, המליץ משרד החקלאות, לצרכנים הישראלים לקנות ‘צבר ישראלי’ ולחזק בכך את החקלאים המגדלים את הצבר בנגב.

█  צבר | סברס

צַבָּר מָצוּי (שם מדעי; Opuntia ficus-indica) הוא אחד ממיני הקקטוס. הצבר משמש בין היתר כצמח גבול (צמח משוכות) בשל היותו קוצני ובלתי-עביר.

הפרי שלו מכונה בישראל סברס ויהודים ילידי ארץ ישראל אף שאלו את שמו והם מכונים צברים, קרי; מחוספסים וקוצניים מבחוץ – אך רכים ומתוקים מבפנים, כמו פרי הצבר העסיסי.

בישראל מגדלים בין היתר זן דל-קוצים, הנקרא “אפונטיה“, במטעים מסחריים. מגדלים גם ‘צבר אדום‘ המשמש בעיקר לנוי, אך פריו האדום כהה אכיל, והוא מעניק צבע יותר כהה ללפתן ולריבות.

פירות הצבר נאכלים מצוננים. הפרי עשיר ב-וויטמין C. אפשר להכין ממנו ריבות, קרישים, סירופים ושימורים.

יש האוכלים את כל חלקיו הירוקים של הצבר לאחר הסרת הקליפה הקוצנית, אך מכיוון שהצמח בעלי סיבים קשים ולא לעיסים, נהוג שלא. הצבר, נחשב מבחינה הלכתית ל-עץ. ניתן להשתמש גם בשיח עצמו בתור מאכל.

צַבָּר מָצוּי (שם מדעי; Opuntia ficus-indica) | סברס | צילום: ויקיפדיה | עיבוד צילום ממחושב: שולי סונגו©
צמח צַבָּר מָצוּי | סברס

הצבר מניב פרי בתחילת עונת הקיץ ובמהלכו, בחוות חקלאיות מתקדמות הצבר, מניב עד עשרה חדשים בשנה, את הפרי ניתן לשמור לאחר טיפול בקירור של 3°-4° צלזיוס למשך אחד 10 שבועות.

בחלק מסוגי הרפואה הסינית וה‘הומאופתיה הטבעית’ מייחסים לפירותיו של הצבר, סגולות מרפא לזירוז קרישת דם.

מקור שמו העברי של הצבר, בכינויו בערבית מדוברת; סאבארصبار מן המילה; “סָ֫בַּר“-صبر, שמשמעותה; “סבלנות“, בשל מיעוט צורכו בהשקיה.

השם התקבל כמונח רשמי בעברית, הגם שבערבית המונח הרשמי הוא תרגום מילולי של שמו המדעי; “תאנה הודית קוצנית“.

מוכרת גם האֵטִימוֹלוֹגְיָה המגויסת והמקובל, כי שגויה, כי הצבר קיבל את שמו מתכונתו “לצבור מים” אלא שאז סביר שהיה נקרא “צַבָר” ולא “צַבָּר“.

בניגוד לנוכחות הבלתי מבוטלת של המושג “צבר” בשפה, בשפה החזותית ובתרבות הישראלית דוברת העברית בכלל, פרי הצבר הממשי לא אחז אהדה בקרב דוברי העברית, וצריכתו המקומית שולית.

זאת בניגוד לצריכתו הגבוהה של הפרי בקרב הפלסטינים לכל אורך המאות ה-20 וה-21, ומעמדו כפרי נחשק ויקר נותר גם בימינו, כשמקובל להגישו בעונה מצונן ואף להגישו לצד קרח, יחד עם פירות נוספים ובקינוחים.

חלק מן המידע על הצבר, מסתמך ונלקח מויקיפדיה.




דילוג לתוכן