הביס והכיס חרבות ברזל | מלחמת התקומה כלכלה עולמית כסף מדבר מסחר | תעשייה צרכנות

טורקיה hayır! מעתה כל יבוא של טובין לישראל יחויב ברישיונות יבוא

בשל הפרת הסכם הסחר המתמשך שנקט נשיא תורכיה באופן חד צדדי בעקבות ‘מלחמת חרבות ברזל‘ מפרסם משרד הכלכלה והתעשייה מהלך תגובה, שמטרתו לדאוג לאינטרס הישראלי אל מול האינטרסים של הטורקים, באמצעות הפעלת מנגנון בקרה שכולל חובת רישוי שיחול על כלל המוצרים המיובאים מטורקיה ישירות לישראל ◄ "העלאת המכס על הייבוא מטורקיה היא תשובה ציונית הולמת לארדואן...".
0
0
נשיא טורקיה רג’פ טאיפ ארדואן, מול שר האוצר בצלאל סְמוֹטְרִיץ' | עיבוד: Photolab | עיבוד צילום: שולי סונגו ©
ארדואן, סְמוֹטְרִיץ’

נשיא תורכיה רג’פ טאיפ ארדואן, מתחיל להימאס על ממשלת ישראל ושריה מאז ממשלת טורקיה הכריזה בתחילת חודש מאי 2024, אשר מפר את הסכם הסחר בין המדינות, ביטל את מסגרת היחסים הכלכליים ופגע ביחסי האמון וההדדיות בין הצדדים, החליט משרד הכלכלה לקדם אסדרה חדשה לניהול היחסים הכלכליים מול טורקיה.

רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’. 

בשל הפרת הסכם הסחר המתמשך שנקט נשיא תורכיה באופן חד צדדי בעקבות ‘מלחמת חרבות ברזל‘ מפרסם משרד הכלכלה והתעשייה בראשות ניר ברקת, מהלך תגובה, שמטרתו לדאוג לאינטרס הישראלי אל מול האינטרסים של הטורקים, באמצעות הפעלת מנגנון בקרה שכולל חובת רישוי שיחול על כלל המוצרים המיובאים מטורקיה ישירות לישראל.

הנוהל המפורסם, הנו פרי עבודה מקצועית, משותפת, אותה הוביל משרד הכלכלה והתעשייה בשבועות האחרונים, בשיתוף משרדי ממשלה רבים בהם; משרדי החוץ, החקלאות, המל”ל, האוצר, בנק ישראל ועוד.

הנוהל החדש משלים את מגוון הפעילויות בהן נקט המשרד המיועדות לסייע ליבואנים בהן איתור מדינות חלופיות ליבוא ויצוא, הקלות בדרישות היבוא לישראל, ופיתוח כלי סיוע ליצואנים במציאת שווקים חליפיים בשווקים הבין לאומיים.

בשנת 2023, הסתכם היבוא מטורקיה בהיקף של כ-5.2 מיליארד דולר, כולל שירותים. כלל המוצרים המיובאים מטורקיה, אינם ייחודיים וזמינים לרכישה ליבואנים הישראלים בשוק החופשי וחלק לא מבוטל מהם ניתן לייצר או לרכוש בישראל.

על מנת לצמצם את הפרשי עלויות השילוח הימי, עיקר מאמצי איתור חלופות הייבוא מתמקדים במדינות אגן הים התיכון ואל מול שותפות סחר אמינות דוגמת; יוון ואיטליה.

ניתן להגיש התייחסות לנוהל החדש על ליום 25.6.24>> לחץ כאן אל; טיוטת צו יבוא חופשי הוראת שעה התשף 2020 תיקון התשפב 2022. הערה; החובה להציג רישיון יבוא בעת יבוא מטורקיה, לא תחול על; נפט, פיצולי נפט וגז פחמימני מעובה.

בצלאל סְמוֹטְרִיץ’; יותר מדי שנים מדינת ישראל הבליגה מול האנטישמיות של ארדואן. לא במשמרת שלי.

בתוך כך, פרסם שר האוצר מר בצלאל סְמוֹטְרִיץ’ בצהרים (יום ראשון, י’ בסיון התשפ”ד) בדף הפייסבוק שלו את ההודעה הבאה;

“העלאת המכס על הייבוא מטורקיה היא תשובה ציונית הולמת לארדואן. נשיא טורקיה, עומד בחזית ההגנה על ‘מפלצות חמאסדעאש‘ שביצעו את הטבח הנורא בשביעי באוקטובר ובהצהרותיו הפומביות מערער על זכותה של ישראל להגנה עצמית.

הודעתו על עצירת הייבוא לישראל, מהווה הכרזת חרם כלכלי והפרה חמורה של הסכמי סחר בינלאומיים עליהם התחייבה טורקיה. יותר מדי שנים מדינת ישראל הבליגה מול האנטישמיות של ארדואן. לא במשמרת שלי.

יש לנו כבוד לאומי וגאווה לאומית וכלכלה חזקה שלא צריכה טובות ובוודאי שלא לפרנס את מי שנלחם נגדה.

אם בתום תקופת כהונתו של ארדואן אזרחי טורקיה, יבחרו מנהיג שפוי ולא שונא ישראל, ניתן היה להחזיר את מסלול הסחר עם טורקיה לדרך המלך.

על פי הצעה שאביא היום לדיון בממשלה, יבוטלו כל שיעורי המכס המופחתים, החלים על סחורה המיובאת מטורקיה לישראל לפי הסכם לכינון אזור סחר חופשי בין מדינת ישראל לבין הרפובליקה של טורקיה.

בנוסף, יוטל מכס על כל מוצר המיובא מטורקיה לישראל בשיעור של 100% מערך הסחורה בנוסף לשיעור המכס הקיים.

ניר ברקת שר המסחר והתעשייה ברקע: דגל-ישראל צילם: צחי אבנאור, ויקיפדיה | עיבוד: Photolab | עיבוד צילום: שולי סונגו ©
ניר ברקת

ההצעה תוחמת את ההחלטה בזמן וקובעת, כי זו תהיה כהוראת שעה שתוקפה עד למועד תום תקופת כהונתו של נשיא טורקיה הנוכחי, שעומד מאחורי ההחלטות נגד ישראל וכלכלתה.

בנוסף, על פי ההצעה, מוצע להנחות את שר הכלכלה, שר החוץ ושר האוצר לנקוט בצעדים הנדרשים לחיזוק התעשייה הישראלית וסיוע לגיוון מקורות היבוא של ישראל בהתייחס למוצרים שמיובאים כיום מטורקיה לישראל, זאת בכדי ליצור חלופות ולהפחית את התלוּת של המשק הישראלי ביבוא מטורקיה.

נראה, כי גם אם יתכנו שיבושים זמניים בטווח הקצר, הדבר יוביל לגיוון מקורות היבוא. גיוון מקורות האספקה על ידי יבוא ממדינות ומאזורים גיאוגרפיים שונים עשוי לשפר את חוסן שרשראות האספקה של ישראל מפני הפרעות ושיבושים.

בין אם מקורם באירועים גאו-פוליטיים, איומים על נתיבי התובלה והאספקה, שינויים בהיצע ובביקוש העולמיים, או בשינויי אקלים, ובכך עשוי לתרום לחיזוק חוסנה של התעשייה הישראלית ויכולתה להתחרות בשווקים גלובליים.

על פי סקר ‘התאחדות התעשיינים בישראל‘ וכן על פי ניתוח שבוצע, המדינות שיכולות להוות חלופות רלוונטיות עבור היצרנים בישראל ביבוּא, הן; סין, מזרח אירופה, יוון, גרמניה, קפריסין, טייוואן ועוד”.

0
0



Tags

אודות הכותב

משה נעים

עורך אתר כאן ישראל ("כאן נעים") בלי מורא ובלי משוא פנים. עיתונאי מגיל 14. עובד כיום באינטרנט. בן 71, אב לעורך דין אלירן נעים. לר' אביב נעים ול-חלי כהן-נעים, סבא מאושר ל-8 נכדים; כפיר-שלמה, רפאל, דוד, אוריאן, מילה שרה, אריאל, עלמה ו-אביגיל. המוטו; "אילו לחיים הייתה מהדורה שנייה, הייתי מתקן בה את כל השגיאות...".

יום הזיכרון לשואה ולגבורה

ברכת ראש הממשלה נתניהו ליום העצמאות ה-76

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

הדלקת המשואות יום העצמאות ה-76

תפילה ליום העצמאות 76

דילוג לתוכן