Site icon כאן ישראל | kanisrael | כאן נעים | kan-naim

חוק חדש להגנה על דבורים ולהבטחת ביטחון תזונתי של השר דיכטר

0
0
אבי דיכטר | דבורים

חוק חדש שמטרתו להגן על אוכלוסיות ה-דבורים ולקדם ‘חקלאות בת קיימא בישראל’. אושר היום (יום שני, כ’ טבת, התשפ”ה) לקראת הקריאה השנייה והשלישית’ על ידי ועדת הכלכלה של הכנסת, את החקיקה, שיזם שר החקלאות ופיתוח הכפר, אבי דיכטר, קובעת מסגרת מקיפה ל-גידול דבורים ולייצור דבש.

רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אלכאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה בפייסבוק או בטוויטר.

החוק לעיגון ‘מתן שירותי האבקה של דבורים‘ הינו אבן דרך ב’תוכנית ביטחון המזון 2050‘ ובמימוש החלטת הממשלה להגדלת התוצרת החקלאית בשליש בעשור הקרוב”.

השר דיכטר שלא הסתיר את שביעות רצונו; “זהו הישג היסטורי לחקלאות הישראלית“, הוסיף ואמר; “על ידי הבטחת בריאותן ורווחתן של אוכלוסיות הדבורים שלנו, אנו מגנים על אספקת המזון שלנו ותומכים בחקלאים שלנו.

אני מודה לחברי הכנסת על תמיכתם בחקיקה מכרעת זו”. הודה שר החקלאות וביטחון המזון.

הוראות עיקריות של החוק;

■ מדוע חוק זה חשוב?

החוק החדש, נותן מענה לצורך הדחוף להגן על אוכלוסיות הדבורים, אשר נמצאות בירידה ברחבי העולם עקב גורמים כמו; אובדן בתי גידול, שימוש בחומרי הדברה ושינויי אקלים.

באמצעות יישום תקנות אלו, ישראל נוקטת צעד משמעותי לקראת הבטחת עתיד בר קיימא לחקלאות ולסביבה.

■ נקודות נוספות לשקול;

כזכור ‘הרגולציה בענף הדבש במדינת ישראל‘ עוּגנה עד כה בצו המבוסס על הכרזה בדבר מצב חירום (צו הדבש משנת 1977) ועל תקנות משנת 1968.

משרד החקלאות וביטחון המזון, יזם את ‘חוק הצבת כוורות‘ לטובת גיבוש מדיניות חדשה ב’ענף הדבש‘ וניתוק החקיקה בתחום זה, מהכרזה על מצב חירום, זאת בהתאם למדיניות הממשלה מזה מספר שנים.

הצעת החוק שאושרה בוועדת הכלכלה היום, מחזקת את המשך קיום ענף הדבורים בישראל, שעיקר תפקידו מתן שירותי האבקה וייצור דבש, מעודדת כניסת דבוראים חדשים לענף.

כמו כן, מעבירה את הסמכויות הרגולטוריות הנוגעות למתן היתרים להצבת כוורות לוועדה של משרד החקלאות. עתה, יובא החוק לקריאה שנייה ושלישית בכנסת לאישור סופי.

ד”ר אסף לוי | דבורים

ענף רעיית הדבורים הוא ענף בעל תועלות סביבתיות ניכרות וחשיבותו המרכזית היא בהאבקת גידולים חקלאיים וצמחי בר.

היקף השטחים המתאימים לרעיית הדבורים במדינת ישראל מוגבל כיוון שהיקפי השטחים הפתוחים. פחתו מאוד במרוצת השנים ובשילוב עם האצת הבנייה, שטחי הרעייה לדבורים הצטמצמו משמעותית.

לכן כדי לשמור על קיומן של הדבורים בישראל, ולמנוע מצב של עודף דבורים על היקף צמחייה מצומצם – דבר שעלול להביא לכך שלא יהיה להן די מזון ומספרן יפחת באופן משמעותי – הצעת החוק עוסקת בהקצאת היתרים ל-הצבת כוורות, ווידוא שיש די מזון לכל הדבורים מחד, ודי נקודות הצבה מאידך.

עד היום, הרגולציה בענף נעשתה על ידי מועצת האבקה ודבש (חל”צ) שחברים בה נציגי הממשלה, אירגוני חקלאים והתנועות המיישבות, וכן נציגי צרכנים ומשווקים.

מנהלת תחום תקשורת והסברה של משרד החקלאות וביטחון המזון, הגב’ הילה גוטליב, הוסיפה לאתר כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה, כי כאמור, על פי הצעת החוק, סמכויות ההסדרה בענף, ובכלל זה הקצאת ההיתרים להצבת כוורות במקרקעי ציבור, יועברו למשרד החקלאות וביטחון המזון.

בכך, ניתן יהיה למנוע את החשש לניגוד העניינים שבקיום רגולציה בענף על ידי חברה שאינה חלק מהמערכת השלטונית.

בחוק גובשו עקרונות שוויוניים ושקופים שיאפשרו, מחד ודאות לדבוראים הקיימים, ומאידך כניסת דבוראים חדשים לענף ובכך יגדילו את התחרות בו.

בהצעת החוק, נקבע גם, כי במקרקעי ציבור, בהם מוצב הרוב המכריע של הכוורות, הצבת כוורות מאוכלסות תיעשה בהיתר מוועדת ההיתרים.

מתן ההיתרים ייעשה בהתאם לקבוע בחוק ובהתחשב בכושר הנשיאה של הצומח באזור לגביו מתבקש ההיתר.

כמו כן, יובאו בחשבון ההשפעות על הציבור והשפעות סביבתיות משמעותיות עקב הצבת כוורות. החוק משנה את המדיניות שהייתה נהוגה בענף הדבש עד כה להצבת כוורות על קרקע פרטית, וכן החוק, קובע, כי כוורות המוצבות לצרכי האבקה, כהגדרתה בחוק, לא ידרשו להיתר מהוועדה רק דיווח.

בנוסף, החוק מעגן איסור הזנת דבורים בתקופת האגירה, בכדי להבטיח שהדבש המופק מרעיית דבורים ומשווק לצרכן, יהיה דבש אמיתי שיוצר על ידי הדבורים מאגירת צוּף מהצומח בלבד.

תגובות
0
0



Exit mobile version