
סגן ראש הממשלה ושר המשפטים, חבר הכנסת יריב לוין, חתם אתמול (יום ראשון, כ”ט בסיון, תשפ”ג) על תקנות הכשרה להתנהלות כלכלית נכונה ל-חדלי פירעון. השר לוין; “אני רואה חשיבות רבה בסיוע לחייבים, ובשיקומם הכלכלי. התקנות עליהן חתמתי יעניקו לחייבים כלים רבים ויסייעו להעלות אותם על המסלול הבטוח לשיקום וליציאה ממעגל החובות..”.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר‘.
אני מודה לממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי במשרד המשפטים, עורך דין ורואה חשבון אשר אנגלמן ול-רשות האכיפה והגבייה בראשות עורך דין אורי ולרשטיין אשר מיישמים הלכה למעשה את התקנות, מלווים ומכשירים את החייבים על מנת לאפשר להם עתיד טוב יותר״. הוסיף סגן ראש הממשלה ושר המשפטים, חבר הכנסת לוין.
שר המשפטים, לוין, פנה אל יושב ראש וועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, בבקשה לאישור תקנות בנושא, בהתאם להוראות הדין, המגדירות את המסגרת המשפטית והתפעולית לביצוע ההכשרות.
התקנות, גובשו לאחר הליך שיתוף ציבור נרחב, במהלכו הופצו פעמיים להערות הציבור, והוטמעו בהן שינויים מהותיים בהתאם להערות שנתקבלו. הנוסח המוצע, מבקש לעגן את מסגרת ההכשרה ואת הנושאים העיקריים שבהם תעסוק.
לפי החוק, ההכשרה מיועדת ליחיד, אשר הנסיבות שהובילו לחדלות פירעונו מצביעות על כך שהכשרה כזו תסייע לשיקומו הכלכלי.
כך, מטרת ההכשרה היא לתת בידי היחיד כלים שיסייעו לו להשתלב במרקם החיים הכלכליים לאחר תום הליכי חדלות הפירעון. ההכשרה, יכולה לסייע גם להתנהלות השוטפת של היחיד במסגרת ההליכים וכתוצאה מכך להוביל, בין היתר, לסיום הליכי חדלות הפירעון במועדם. ועדת החוקה אישרה את התקנות, והשר חתם עליהן.
מאחר שההכשרה היא חלק מצו השיקום, אי התייצבות להכשרה, יכולה להשליך על תום הליכי חדלות הפירעון של היחיד. בין השאר, מוצע לקבוע הוראות בעניין פרוצדורת ההרשמה לתכנית הכשרה כלכלית;
היקף ההכשרה; הנושאים שבהם תעסוק; החובות החלות על יחיד המשתתף בתכנית; הוראות הנוגעות להקמת מערך ההכשרה, והדרכים לביצוע תכנית ההכשרה הכלכלית ומיקומה.
■ מר איתמר דוננפלד, מנכל משרד המשפטים; “המשרד והממונה על חדלות פירעון ושיקום כלכלי, רואים חשיבות גדולה בעיגון מסגרת ההכשרה לחייבים יחידים, על מנת להמשיך ולתת להם את הכלים היעילים ביותר ליציאה ממעגל החובות.
אנו בטוחים, כי מערך השיקום, ימשיך לסייע לחייבים לשוב ולקחת חלק בריא במרקם החיים הכלכליים במשק“.
■ הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי עורך דין ורואה חשבון מר אשר אנגלמן; “ההכשרות החשובות להתנהלות כלכלית נבונה, יצאו לדרך לפני כשנתיים ומהוות נדבך חשוב בהליך ובשיקומו הכלכלי של החייב.
אנו מקבלים משובים מרגשים מידי הכשרה, משובים אלה, נותנים לנו רוח גבית להמשיך ולהנחיל ידע כלכלי לאנשים הזקוקים לו, כדי לשפר את התנהלותם הכלכלית.
אני מברך על קידום התקנות על ידי השר ואנו, בשיתוף פעולה חשוב עם רשות האכיפה, נמשיך לפעול ולסייע לשיקום הכלכלי של החייבים, במטרה ליצור חברה בריאה וטובה יותר״.
■ ראש רשות אכיפה וגבייה עורך דין אורי ולרשטיין, אמר, כי; “חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, הציב בין יעדיו המרכזיים, את החזרת החייבות והחייבים במדינת ישראל למרקם החיים החברתיים והכלכליים.
בשיתוף פעולה עם הממונה על חדלות פירעון, אנו מעבירים הכשרות להתנהלות כלכלית נכונה, על מנת למנוע חזרתם של בעלי חוב לעולם החובות.
בדרך זו, אנו מעניקים להם כלים להתמודדות נכונה עם; אתגרי התעסוקה, ניהול תקציב, צרכנות, מיצוי זכויות, אשראי וחיוביו, בנקאות ופנסיה.
חשוב לזכור, שיציאה מודרכת מעולם החובות תורמת לאלו שכשלו בהתנהלותם, אך השבת חייבות וחייבים למעגל היצרני, הנורמטיבי והיזמי הנכון, חשובה לא פחות, לכלכלת ישראל“.
█ חדלות פירעון היא בעיה חברתית כלכלית רחבת היקף, המשפיעה על עשרות אלפי משקי בית בישראל
חדלות פירעון פרטית מתייחסת למצב שבו אדם פרטי או משק בית אינם מסוגלים לפרוע את חובותיהם עם מועד פירעונם. במצב כזה, הפרט או משק הבית עשויים להגיש בקשה לפשיטת רגל או להיכנס לתוכנית פירעון חוב מול נושיו.
חדלות פירעון פרטית, יכולה להיגרם מגורמים שונים כמו; אובדן עבודה, מחלה, גירושין או הוצאה יתרה.
יכולות להיות לכך השלכות חמורות על החיים הפיננסיים והאישיים של הפרט או משק הבית, לרבות פגיעה בניקוד האשראי שלו, אובדן נכסים ו-מצוקה רגשית.
במדינות מסוימות, ישנם הליכים משפטיים השולטים בחדלות פירעון פרטית, כגון; חוקי פשיטת רגל וצווי סילוק חובות. נהלים אלו מספקים מסגרת לחייבים ולנושים לנהל משא ומתן ולפתור חובות.
דיני חדלות פירעון הם ענף במשפט העוסק בתהליכים ובהליכים המשפטיים הכרוכים במצוקה כלכלית או חדלות פירעון של יחידים או עסקים. הוא ידוע גם כ’חוק פשיטת רגל‘ בחלק מתחומי שיפוט.
המטרה העיקרית של דיני חדלות פירעון היא לספק מסגרת משפטית לחלוקה הוגנת והוגנת של נכסי החייב בין נושיו. הדבר מושג באמצעות מגוון הליכים משפטיים, לרבות פשיטת רגל, פירוק וארגון מחדש.
דיני חדלות פירעון מספקים גם הגנות לחייבים, כגון; יכולת הפטר מחובות מסוימים ואפשרות לארגן מחדש את כספים ולהחזיר את חובותיהם לאורך זמן.
במדינות רבות, דיני חדלות הפירעון נשלטים על ידי חוק או קוד ספציפי, כגון; קוד פשיטת הרגל של ארצות הברית או חוק חדלות הפירעון הבריטי.
חוקים אלו, קובעים את ההליכים לפתיחת הליכי חדלות פירעון, את זכויותיהם וחובותיהם של הנושים והחייבים ואת סמכויותיהם וחובותיהם של עוסקים בחדלות פירעון, כגון; נאמנים ומפרקים.
כזכור, ביום 15 בספטמבר 2019, נכנס לתוקפו ‘חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי‘ אשר ביקש לאגד את החוקים הקיימים של דיני חדלות הפירעון, ובתוך כך להציב את שיקומו הכלכלי של החייב כערך מרכזי בהליכי חדלות פירעון של יחידים, לצד הערך של השאת ערך שיעור החוב שייפרע לנושים.
כחלק מהחוק, נקבע, כי במסגרת ה-צו לשיקום הכלכלי של היחיד, או במסגרת אישור הסדר החוב עימו, רשאי בית המשפט לקבוע הוראות בעניין הכשרה להתנהלות כלכלית נכונה שיעבור היחיד, ככל שהכשרה, כאמור, תסייע לשיקומו הכלכלי. החוק, כידוע, מקנה סמכויות גם ל-רשמי ההוצאה לפועל.
דוברת היחידות המקצועיות באגף דוברות הסברה ותקשורת של משרד המשפטים, הגב’ כרמית אורפז-ימין, מסרה לאתר כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ כי בתוך כך, הקימו הממונה על חדלות פירעון ורשות האכיפה והגבייה, עם כניסת החוק לתוקפו, מערך הכשרות שנועד לתת מענה להוראות בתי המשפט ורשמי ההוצאה לפועל.
הקמת מערך השיקום הכלכלי מבוססת על ההבנה, כי חדלות פירעון היא בעיה חברתית כלכלית רחבת היקף, המשפיעה על עשרות אלפי משקי בית בישראל בכל שנה וכן על המשק הישראלי בכללותו.
המציאות שבה ציבור גדול חי בתוך מעגל החוב לאורך שנים, מתקשה לצאת ממנו ושב אליו בטווח זמן לא רב, היא מציאות שפוגעת הן בפרט והן בחברה.
לשם כך נקבע בחוק, כצעד משלים להסדרים המשפטיים, שנועדו להחזיר את החייבים למעגל החיים הכלכלי, כי יש לפתח וליישם מערך של הכשרה להתנהלות כלכלית נכונה, שיקנה כלי נוסף לקידום השיקום הכלכלי לחייבים.
בתוך כך, ממרץ 2020 שובצו 1419, חייבים להכשרות ב-96 קורסים. מתוכם, 810 חייבים סיימו את הקורס בהצלחה ועוד 45 סיימו באופן חלקי. בימים אלה, נמצאים 96 חייבים ב-7 קורסים ועוד 20 קורסים ייפתחו בחודשים הקרובים.