
“יש חשיבות רבה בקידום מחקרים הבוחנים את ההשפעות הבריאותיות של מזהמים סביבתיים, אשר מהווים בסיס לקביעת מדיניות. המשרד להגנת הסביבה פועל להפחתת הזיהום הסביבתי בארץ בכלל ובמפרץ חיפה בפרט, ומקדם ביחד עם שותפיו בממשלה את התוכניות והמנגנונים לפינוי מתחם התעשייה הפטרוכימית בחיפה” כך ד”ר ארנה מצנר, מנהלת מדע ומחקר בלשכת המדענית הראשית של המשרד להגנת הסביבה.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
דבריה של ד“ר מצנר, נאמרו בעקבות חשיפת נתוני מחקר חדש בתמיכה ובליווי המדענית הראשית של המשרד להגנת הסביבה ובשיתוף משרד הבריאות, שבחן את הקשרים בין חשיפה ל-חלקיקים נשימים עדינים (PM2.5) במהלך ההיריון לבין תוצאי לידה תוך ביצוע השוואה בין האוכלוסייה ב-מפרץ חיפה לשאר אזורי הארץ.
בנוסף למחקר, נערך גם ‘ניטור ביולוגי למתכות כבדות‘ ל’נשים בתחילת ההיריון‘ המתגוררות במפרץ חיפה.
המחקר החשוב, נערך בהובלת פרופ’ חגי לוין מהמרכז הרפואי הדסה, בשיתוף עם ד”ר ויסאם אבו-אחמד ופרופ’ רונית ניראל מהאוניברסיטה העברית, ד”ר רחל גולן ופרופ’ איתי קלוג מאוניברסיטת בן גוריון, ד”ר רונית אלמוג מבי”ח רמב”ם, פרופ’ מיה נגב ופרופ’ ענת גסר-אדלסבורג מאוניברסיטת חיפה וחוקרים מ’מכבי שירותי בריאות‘.
פרופ’ חגי לוין, החוקר הראשי, פרופ’ מן המניין לאפידמיולוגיה ובריאות הציבור באוניברסיטה העברית ו”הדסה“, שהתייחס לחשיפה ל-חלקיקים נשימים עדינים (PM2.5) במהלך ההיריון לבין תוצאי לידה, כי; “המחקר שלנו, מספק ראיות חדשות מישראל לפגיעה הקשה של זיהום אוויר חלקיקי ב-עובר המתפתח, גם ברמות חשיפה נמוכות יחסית.
חובתנו להגן טוב יותר על העוברים והתינוקות ולהגביר את המאמצים ל’הפחתת זיהום האוויר‘ כתוצאה מ; שריפות, תחבורה ומתעשייה באזור מפרץ חיפה ובכל הארץ”. הוסיף פרופ’ לוין.
מ’מכבי שירותי בריאות‘ ומ’משרד הבריאות‘ התקבלו נתונים על אימהות ועל כ-400 אלף ילודים בין השנים; 2004 ל-2015, אומדני החשיפה ל’זיהום אוויר חלקיקי‘ במקום מגורי האם התקבלו מ-מודל מבוסס נתוני לוויין.
מדובר על שנים שלפני התוכנית הלאומית שהופעלה במפרץ חיפה ל-הפחתת זיהום האוויר.
עוד עולה מתוצאות המחקר, כי חשיפה ל-חלקיקים נשימים עדינים (PM2.5) במהלך ההיריון, קשורה משמעותית ל-תוצאי לידה שליליים בהן; לידה במשקל נמוך, לידה מוקדמת ו-מומים מולדים.
יחד עם זאת, במחקר לא נמצאו הבדלים משמעותיים בהימצאות משקל לידה נמוך באזור מפרץ חיפה בהשוואה לשאר חלקי מדינת ישראל.
ב’ניטור ביולוגי בדגימות שתן‘ נמצא, כי ה’חשיפה ל-מתכות כבדות‘ בקרב 48 נשים הרות באזור מפרץ חיפה, הייתה דומה לזו שנמצאה באוכלוסיות אחרות בעולם.
מחקר זה, בוצע במסגרת הקול הקורא מטעם המדענית הראשית של המשרד להגנת הסביבה עבור מחקרים בנושא מפרץ חיפה. עמדת המשרד להגנת הסביבה היא, כי אין מקום ל-תעשייה פטרוכימית בלב אוכלוסייה.
על כן, ממשיך המשרד להגנת הסביבה לקדם יחד עם שותפיו בממשלה את התוכניות והמנגנונים ל-הפסקת פעילות תעשייה זו.

לצד קידום פינוי התעשייה ממפרץ חיפה, מבצע המשרד פעולות אכיפה ופיקוח אשר הביאו בעשור האחרון ל-צמצום הפליטות וירידה משמעותית ב’ריכוזים בסביבה של מזהמי האוויר במפרץ חיפה‘ כפי שמשתקף בנתוני מרשם פליטות לסביבה (מפל”ס) ותחנות ניטור האוויר.
כך למשל, פליטות החומרים החשודים או מוכרים כמסרטנים ממפעלים המדווחים למפל”ס באזור חיפה, פחתו בשנות התוכנית, בין השנים; 2012 ל-2022 ב-92%, פליטת חומרים מזהמים אחרים, פחתה ב-57% עד 95%.
ד”ר איזבלה קרקיס, מנהלת המחלקה לאפידמיולוגיה סביבתית, בחטיבת בריאות הציבור במשרד הבריאות, אומרת, כי; “למזהמים סביבתיים קיימת השפעה על בריאות הציבור.
ממחקר זה, שאושר על ידי המשרד להגנת הסביבה ובוצע בליווי צמוד של גורמי המקצוע במשרד הבריאות, עולה, כי לחשיפה לזיהום אוויר בישראל, קיימת השפעה גם על בריאותן של אוכלוסיות רגישות, ובהן נשים בהיריון, עוברים ויילודים.

המחקר, מוסיף צעד חשוב נוסף לצורך שינוי מדיניות בנושא, שהכרחי לצורך שמירה על בריאות הציבור בישראל ובעולם“. קבעה ד”ר קרקיס.
█ הרחבה על תוצאות המחקר “חשיפה ל-חלקיקים נשימים עדינים (PM2.5) במהלך ההיריון”
המחקר המקיף, הוביל למספר פרסומים ב-ספרות המדעית המובילה.
ריכוזי החלקיקים הנשימים בארץ, עולים בהרבה על הריכוז הגבוה ביותר המומלץ לפי ארגון הבריאות העולמי.
הריכוז, דומה בין אזור מפרץ חיפה לאזורים אחרים בארץ.
חשיפה לחלקיקים נשימים עדינים, נמצאה קשורה ב-לידה ב-משקל נמוך ב-מועד, גם לאחר פיקוח על משתנים מבלבלים.
הקשרים, השתנו עם תקופת החשיפה במהלך ההיריון, מין היילוד, סדר הלידה ו-מסת הגוף של האם לפני הלידה.
חשיפה לחלקיקים נשימים עדינים נמצאה קשורה ללידה מוקדמת אפילו ברמות חשיפה נמוכות מהממוצע.
עבור אימהות שנחשפו ל-טמפרטורה נמוכה במהלך ההיריון, הסיכון ללידה מוקדמת גדל עם העלייה בחשיפה, בעוד שבקרב אימהות שנחשפו לטמפרטורה גבוהה במהלך ההיריון המגמה הייתה… הפוכה.
אחד ההסברים להבדל זה, הנו שחשיפה לטמפרטורות גבוהות ול-זיהום חלקיקי גבוה קשור לאובדן הריונות ול’לידת מת‘.
בחינת הקשר בין זיהום חלקיקי ל’מומים מולדים‘ הדגימה עלייה גבוהה יותר בסיכון למומים במערכות;
- דם (circulatory),
- נשימה,
- עיכול,
- אברי המין (genital),
- כסות הגוף (עור, שיער וכדומה).
כאשר החשיפה הממוצעת בהריון, הייתה נמוכה (פחות מ-21.5 מק”ג/מ”ק) ועלייה מתונה יותר בסיכון למומים עבור ריכוזים גבוהים יותר של המזהם.
הקשר הסופרה-לינארי הזה, מדגים את החשיבות הרבה לבריאות של הפחתת זיהום האוויר מסוג חלקיקים נשימים עדינים גם בטווח הריכוזים הנמוך.
חוקרי המחקר, ממליצים להקים ‘מסד נתונים לאומי‘ מתעדכן אודות ‘חשיפות סביבתיות‘ ו-תוצאי בריאות לצורך ניטור וסיוע במדיניות מושכלת לגבי ‘השפעת זיהום אוויר ו-שינוי האקלים על בריאות הציבור בישראל‘.
אי לכך, ובהתאם, נקבע; יש צורך בהמשך מחקר אודות השפעות החשיפה למזהמים אחרים באוויר שלא נבחנו בעבודה זאת.
בפרט בימים אלו של “מלחמת חרבות ברזל” מלווה בשריפות נרחבות בצפון הארץ, יש לעקוב אחר מצב זיהום האוויר והשפעתו על בריאות האוכלוסייה ובמיוחד על ‘בריאות העובר המתפתח‘.
למה זה חשוב? כי בריאות העובר שלנו היא העתיד שלנו, ממצאי המחקר, המעידים על סיכון לעובר המתפתח גם ברמת חשיפה נמוכה יחסית, מדגישים את הצורך להפחתת זיהום האוויר באזור מפרץ חיפה ובכלל מדינת ישראל.
◄אל המחקר המלא; חשיפות סביבתיות וגדילת עוברים מחקר עוקבת הריון חיפה.