
המשרד להגנת הסביבה, פתח היום (ראשון, ו’ אייר תשפ”א) בפעילות הסברה לציבור בנושא; ‘הרחבת חוק הפיקדון’ גם ל’בקבוקי משקה גדולים’ מדובר בהרחבה אשר תיכנס לתוקף ב-1 בדצמבר 2021, לאור החלטתה של השרה להגנת הסביבה, חברת הכנסת הגב’ גילה גמליאל.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
פעילות ההסברה, שמבצע ‘המשרד להגנת הסביבה‘ באמצעות לשכת הפרסום הממשלתית, מתחילה היום ב-רדיו ו-דיגיטל ופונה לציבור הרחב וכן בפריסה למגזרים ל-חברה החרדית ו-החברה הערבית.
על פי המשרד להגנת הסביבה, בעקבות אי-עמידת יצרניות ויבואניות המשקאות ביעדי ‘חוק הפיקדון‘ החליטה בחודש אוקטובר 2020, השרה להגנת הסביבה, הגב’ גמליאל, להחיל לראשונה בישראל את ‘פיקדון על בקבוקי המשקה הגדולים’.
בכך הצטרפה ישראל, לשורה גדלה והולכת של מדינות אשר החילו ‘חובת פיקדון על כלל מכלי המשקה‘ בין השאר, כדי להתמודד עם בעיית ‘הפלסטיק החד-פעמי במרחב הציבורי‘.
החל מ-1 בדצמבר 2021, לאחר צריכת הבקבוקים הגדולים, יוכלו הצרכנים להחזירם ולקבל תמוּרתם את ‘דמי הפיקדון’ ששוּלמו בעת הקנייה, בדומה למנגנון הפיקדון, הקיים היום על ‘מְכָלַי מַשְׁקֶה קְטַנִּים’.
בדיקת המשרד להגנת הסביבה, של ניתוח עלוּת-תועלת ובדיקות שבוצעו עבור המשרד, עולה, כי החלת הפיקדון, צפויה לחסוך לציבור צרכני המשקאות הממחזר קרוב ל-60 מיליון ₪ בשנה, תצמצם את התופעה הבלתי רצויה של ‘השלכת בקבוקי פלסטיק במרחב הציבורי‘ ותעודד הקמת ‘מפעל מיחזור לפלסטיק‘ במדינת ישראל.
מסקר של קבוצת גיאוקרטוגרפיה – מחקר, אסטרטגיה, פוטנציאל שוק, ייעוץ, יועץ מחקרי שווקים, שבוצע עבור המשרד להגנת הסביבה בחודש נובמבר 2020, עלה, כי משקי הבית בישראל בעד מִחזוּר; כ-87% ממשקי הבית מעידים שמִחזוּר חשוב במידה רבה או במידה רבה מאוד.
עוד עולה מן הנתונים, כי צריכת בקבוקי משקה היא כ-40 בחודש בממוצע למשק בית, 19 מהם של מכלי משקה גדולים. 80% נקנים בסוּפרים הגדולים.
כבר היום, כ-50% מן הציבור, מעידים שהם מחזירים בקבוקים קטנים לסופרים בתמורה לפִּיקָּדוֹן, באשר להרחבת חוק הפִּיקָּדוֹן למֵיכָלִי המשקה הגדולים – מהסקר, עולה, כי טרם החלת החוֹק, כבר קיים קונצנזוס בציבור הישראלי: כ-84% תומכים ב’חוֹק הפִּיקָּדוֹן‘ והרוב הגדול; “מאוד תומכים“.
מטעם דוברות המשרד להגנת הסביבה, נמסר לאתר ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ כי הרחבת חוק הפִּיקָּדוֹן, מהווה חלק מאסטרטגיית הפסולת החדשה של המשרד להגנת הסביבה, השואפת להפוך את ישראל ל’כלכלה מעגלית‘ – מינימום פסולת והתייעלות מקסימלית בשימוש למשאבים, תוך הפחתה דרמטית בכמות הפסולת המוטמנת.
השרה להגנת הסביבה, הגב’ גילה גמליאל; “כולנו מטיילים ברחבי הארץ ובמרחבים הציבוריים והעירוניים ורואים את גודל המפגע שמהווים הבקבוקים הגדולים.
מעבר להשקעה הגדולה שלנו בנושא החינוך, הדרך היעילה ביותר לנקות את המרחב הציבורי מבקבוקים ריקים ולעודד מִחזוּר, היא באמצעות החלת פיקדון גם על הבקבוקים הגדולים – ממש כמו על הבקבוקים הקטנים – תוך החלת עיקרון ‘המזהם משלם’.
מעבר ליתרון הסביבתי, החלת חוק הפיקדון גם על הבקבוקים הגדולים, תביא לחיסכון של עשרות מיליוני שקלים ותוריד את יוקר המחיה עבור הצרכנים הממחזרים. בקרוב, כולנו נמחזר – ובגדול”.