חדשות צרכנות קורונה | Covid-19

הרשות להגנת הצרכן על החרגת משלוחי המזון מ’חוק הטכנאים’ 

הממונה על הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן, עורך דין אטלן,; "בעוד משבר הקורונה והתפשטות הנגיף במדינת ישראל היא עוּבדה ידוּעה כיום, מהמועד שבו הגיע נגיף הקורונה לישראל והתפשט למימדים מדאיגים, חלף זמן קצר ואף בעת כתיבת גילוי דעת זה, קיים חוסר וודאות לגבי התפשטותו ומשכו של המשבר. כמו כן, נשאלת מהו פרק הזמן בו יימשך המשבר ויצריך היערכות מיוחדת בין היתר בכל הקשור במועדי הספקת המשלוחים אל בית הצרכן".
0
0
הממונה על הרשות להגנת הצרכן עורך דין מיכאל אטלן, הרקע: וירוס הקורונה | Covid-19 | עיבוד צילום ממחושב: שולי סונגו©
עורך דין מיכאל אטלן

הרשוּת להגנת הצרכן ולסחר הוגן, מגלה דעתה לגבי החרגת משלוחי המזון מ’חוק הטכנאים’ זאת על רקע תקופת משבר הקורונה – הרשוּת מפרשת את מגפת הקורונה | Covid-19, כבסיס לחוסר וודאות באשר לסיבת האיחור (והיכולת לעמוד ב’חוק הטכנאים’) היקפה ומשכה, המאפשר לקמעונאים המשלחים מזון, חריגה מהזמנים הקבועים בחוק, זאת בשל העומסים הגדולים שחווים קמעונאי המזון בעקבות התפרצות הקורונה ועליית ההזמנות המקוונות והמשלוחים לבית הצרכן.

■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו לכאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות של כל המדינה ב’פייסבוק’ או בטוויטר.

הממונה על הרשות להגנת הצרכן עורך דין מיכאל אטלןהפיץ בסוף השבוע החולף (חמישי, ‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏ט”ז אדר תש”פ) גילוי דעת בעניין החרגת משלוחי המזון מחוק הטכנאים.

עולה, כי גילוי הדעת משקף את הפרשנות הראויה לעמדתו של סעיף בחוק המתיר חריגה מן המועדים הקבועים בו.

הממונה על הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן, עורך דין אטלן, מציין, כי; “בעוד משבר הקורונה והתפשטות הנגיף במדינת ישראל היא עוּבדה ידוּעה כיום, מהמועד שבו הגיע נגיף הקורונה לישראל והתפשט למימדים מדאיגים, חלף זמן קצר ואף בעת כתיבת גילוי דעת זה, קיים חוסר וודאות לגבי התפשטותו ומשכו של המשבר.

כמו כן, נשאלת מהו פרק הזמן בו יימשך המשבר ויצריך היערכות מיוחדת בין היתר בכל הקשור במועדי הספקת המשלוחים אל בית הצרכן.

אני מקווה שהפרשנות של הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן, תתקבל גם על ידי בתי המשפט בהליכים אזרחיים ותקל על העוסקים על מנת שהצרכנים המעוניינים לקבל משלוח מזון לביתם, יקבלו אותו גם אם באיחור מהזמנים הקבועים בחוק”.

הוראות חוק הטכנאים” בעניין חובת פיצוי ללא הוכחת נזק, היא הוראה אזרחית ועל כן, גילוי דעת זה, אינו מהווה הנחיית אי אכיפה.

כמו כן, גילוי דעת זה, אינו יכול לתת פטור מתביעות אזרחיות וכל כולו הוא בגילוי דעתו של הממונה על הגנת הצרכן ולסחר הוגן באשר לפרשנות הראויה של החריג בחוק הטכנאים לאור ‘משבר נגיף הקורונה’ ומתוך הרצון לאזן בין אינטרסים.

הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן, רקע;

מנהל תחום דוברות, תקשורת, הסברה והדרכת קהילה של הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן, עורך דין דודו אבן חן, הוסיף ל’כאן ישראל |כאן נעים | אתר החדשות המקומיות של כל המדינה, כי;

  • חוק הטכנאים (סעיף 18א(ג) לחוק הגנת הצרכן) ביקש לקבוע, כי מקום בו נדרש ביקור נותן שירות במענו של צרכן, כפי שמפורט בסעיף, על העוסק, לנהל את הזמן באופן אשר ימנע המתנה ממושכת של הצרכנים בביתם.
  • חוק הטכנאים, חל גם על הובלה של טובין שהעוסק מכר ובכלל זה על משלוחי מזון, בין אם נרכשו אונליין ובין אם נרכשו פרונטלית. על כן, יש לתאם עם הצרכן, מועד ושעה ולעמוד בלוח הזמנים שנקבע בחוק הטכנאים.

█ משבר וירוס הקורונה;

בשבועות האחרונים מתמודד העולם בכלל, ומדינת ישראל בפרט, עם התפשטות נגיף הקורונה. לאור ההתפשטות, המדאיגה ולאור הנחיות משרד הבריאות, יותר ויותר תושבים במדינה נכנסים לבידוד.

כמו כן, תושבים רבים חוששים להגיע למקומות ציבוריים כגון; קניונים, בתי קולנוע, חנויות מזון. 

להבדיל ממוצרי צריכה אחרים, מוצרי מזון הם מצרך בסיסי וחיוני לבריאותו של כל אדם. ממידע שהגיע לרשות, עולה, כי כתוצאה ממשבר הקורונה, ישנה עליה חדה ברכישת מוצרי מזון בכלל (עקב חשש מפני מחסור) וכן ישנה עליה משמעותית ברכישת מוצרי מזון אונליין בפרט.

מצב זה מביא לעליה דרמטית בכמות המשלוחים לבית הצרכן, אשר סביר להניח, כי מצריכה חריגה משמעותית מהמערך שגויס עוד טרם המשבר, כדי לעמוד בצרכים ובחוק הטכנאים.

תרחיש כזה, כפי שנוצר בארץ ובעולם, הינו תרחיש שקשה מאוד לצפות ובוודאי קשה למנוע את השלכותיו, לרבות התמשכות זמני ההגעה ל בית הלקוח בהשוואה למועדים הקבועים בחוק.

כמו כן, קשה לצפות את ההחמרה במצב ואת כמות הנכנסים לבידוד ובשל כך את כמות משלוחי המזון שאין כל ספק שחלה לגביהם עליה משמעותית לעומת המצב טרם המשבר.

█ הפתרון;

מכיוון שמדובר בעת משבר ובמוצר צריכה חיוני וכן, לאור חוסר הוודאות באשר להיקף ומשך תקופת המשבר, יש להחיל בתקופה זו את הוראת סעיף 18א(ו) לחוק הטכנאים – 

“(ו) נבע האיחור מסיבות שנותן השירות לא ידע עליהן בעת קביעת המועד ושעת הביקור ולא היה עליו לדעת עליהן או שלא ראה ולא היה עליו לראותן מראש ולא יכול היה למנען, לא יהיה הצרכן זכאי לפיצוי לפי סעיף זה”.

על כן, הפרשנות של ס”ק (ו) אינה צריכה להסתכם רק בראיה המצומצמת, האם הסיבות לאיחור, קרי העליה המשמעותית בכמות המשלוחים, צריכה להיות ידועה בעת קביעת מועד ושעת הביקור, שכן גם בעת תיאום מועד כיום קיים חוסר ודאות אובייקטיבי לגבי עמידה בהוראות חוק הטכנאים.

הפרשנות של סעיף קטן (ו) צריכה גם להיות בראייה רחבה של משבר הקורונה בארץ והעובדה שתושבים רבים מנועים מלצאת מביתם ורבים אחרים חוששים להסתובב במקומות ציבוריים.

כן, העובדה שלא ברור היקף המשבר, קרי, כמות התושבים שצפויים להיות בבידוד ומשך תקופת המשבר.

לפיכך, אני סבור, כי בנסיבות הקיימות, בין אם בעת קביעת המועד ובין אם באופן כללי ומתוך ראיה רחבה, קיים חוסר וודאות באשר לסיבת האיחור (והיכולת לעמוד בחוק הטכנאים), היקפה ומשכה. סיכם הממונה על הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן, עורך דין מיכאל אטלן.

________

*גילוי דעת זה, עוסק אך ורק במשלוחי מזון ואינו עוסק במשלוחי מוצרי צריכה אחרים. 

**גילוי דעת זה חל בנסיבות משבר הקורונה וההשלכות שלו, כאמור ולא יכול ואינו אמור לחול במצב שבשגרה.

אל גילוי דעת בעניין סעיף 18א(ג) לחוק הגנת הצרכן – חוק הטכנאים – משבר נגיף הקורונה.

0
0



אודות הכותב

משה נעים

עורך אתר כאן ישראל ("כאן נעים") בלי מורא ובלי משוא פנים. עיתונאי מגיל 14. עובד כיום באינטרנט. בן 71, אב לעורך דין אלירן נעים. לר' אביב נעים ול-חלי כהן-נעים, סבא מאושר ל-8 נכדים; כפיר-שלמה, רפאל, דוד, אוריאן, מילה שרה, אריאל, עלמה ו-אביגיל. המוטו; "אילו לחיים הייתה מהדורה שנייה, הייתי מתקן בה את כל השגיאות...".

ברכת ראש הממשלה נתניהו ליום העצמאות ה-76

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

הדלקת המשואות יום העצמאות ה-76

תפילה ליום העצמאות 76

דילוג לתוכן