
הסוף לתלוּת ישראל ביבוּא דלקים? ב’אוניברסיטת אריאל’ מפתחים תהליך אשר יאפשר להפיק ביודיזל (Bio Diesel) משפכים שומניים (Brown Grease). שפכים שומניים, כידוע הינם השכבה השומנית של שפכים אשר נוצרים במהלך בישול ו’עיבוד מזון’ (שפכי תעשייה ממפעלי מזון, מטבחים תעשייתיים, בתי אירועים, מסעדות ובתי קפה).
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
ביו דיזל הוא סוג של דלק ביולוגי, כלומר, דלק מבוסס מולקולות אורגניות המכונות אלקיל – אסטרים ארוכות המורכבות ממולקולות פחמניות כגון: מתיל או אתיל. דלק זה, מיוצר משמנים צמחיים או שומן מן החי.
ביו דיזל, יכול לשמש כתחליף חלקי ואף מלא לסולר המחצבי. על פי ויקיפדיה הוא יכול להיות מופק משמן צמחי (כגון; סויה, קנולה, קוקוס, תירס, בוטנים ועוד) או להיות ממוחזר משמן טיגון ואף משומן בעלי חיים.
הפקת הביו דיזל לרוב כרוכה בתגובה כימית בין תרכובות שומן (ליפידים) לבין מולקולות כהל. השלכה של שמנים ושומנים למערכות ביוב ברוב הרשויות המקומיות – אינה חוקית.
הסרתם של שומנים ושמנים אלה מתבצעת בדרך כלל באמצעות מתקני הפרדת גריז, המכונים; “מלכודות שומן“.
ביודיזל (הנחשב דלק ביולוגי) הוא אחד המקורות הפוטנציאליים של מה שקרוי; אנרגיה מתחדשת. ה‘ביודיזל’ הנו תוצר תגובה בין שמן צמחי או שומנים מן החי לבין כוהל והוא יכול לשמש בכל מנוע דיזל, מבלי צורך לעשות בו כל שינוי מבני. ניתן גם להשתמש בכל יחס של ערבוב בין ביו-דיזל לדיזל רגיל.
מטעם דוברות אוניברסיטת אריאל באמצעות ע. דוברת בתחום המדעים, ההנדסה והארכיטקטורה, מסרה הגב’ מרב קליק לרנר לאתר ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ כי ביודיזל מהפסולת השומנית עשוי לספק חלופה חסכונית ל-דלקים מאוּבנים (דלק פוסילי, הכוונה לנפט, פחם ו-גז) תוך כדי צמצום ההשפעות השליליות של השמנים על מערכות הביוב.
כלומר, מדובר ב‘אנרגיה ירוקה’ אשר מנצלת חומר שאין בו שימוש ואף עושה נזק לסביבה ל-טובת הפקת אנרגיה. הפקה כזו, עשויה להוריד את התלוּת של מדינת ישראל ביבוא דלקים.
במחקר שמתבצע על ידי הדוקטורנטית מירית קולט והמסטרנט דניאל זרביב בהנחייתן של פרופסור מרינה ניסנביץ’, דר’ פאינה נקונצ’ני ו-דר’ יעל אלבו ב-מעבדה להנדסה ביוטכנולוגית סביבתית במחלקה להנדסה כימית, של אוניברסיטת אריאל בשומרון ובתמיכת משרד האנרגיה, מפתחים שיטה חדשנית לייצור ביודיזל מ-שפכים, המכילים ריכוזים גבוהים של שמנים ושומנים.