נציבות שוויון זכויות אנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים מודיעה על שינוי חשוב בנוגע לכניסה עם כלבי שירות למקומות ציבוריים. החל מה-2 ביולי 2025, רק אנשים עם מוגבלות המסתייעים בכלב שירות שאומן באופן רשמי ונושאים תעודה מוכרת ומפוקחת על ידי משרד הרווחה והביטחון החברתי, יוכלו להיכנס עם כלביהם למקומות ציבוריים.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה‘ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
משמעות הדבר, היא כי החל מתאריך זה, אדם עם מוגבלות המלווה בכלב שירות שלא עבר בהצלחה מבחן כשירות במרחב הציבורי באחד מ-13 מרכזי ההכשרה המוכרים (ועתידים להצטרף נוספים).
או שאינו מחזיק בתעודה רשמית ותקפה, לא יוכל לממש את ההגנות והזכויות המגיעות לו על פי חוק. גורם שיסרב לאפשר כניסה ל”כלב שירות” העומד בתנאים אלו יישא באחריות משפטית.
█ מה על אנשים עם מוגבלות לעשות?
אנשים עם מוגבלות הנעזרים כיום בכלב שירות שאולף על ידי מרכז הכשרה או מאלף פרטי, חייבים לפנות בהקדם לאחד מהמרכזים המוכרים והמוסמכים על ידי משרד הרווחה בלבד.
עמידה במבחן כשירות תזכה אותם בתעודה הרשמית הנדרשת, כדי להמשיך ולממש את זכותם להיכנס למקומות ציבוריים עם כלב השירות שלהם באופן רציף.
█ פרטים חשובים;
- כלבי סיוע, יזוּהו באמצעות אפודה בהירה. כאשר כלבי הכשרה, יזוּהו באמצעות אפודה שחורה.
- מאמנים ומאלפים המלווים כלבי הכשרה, יוכלו להיכנס למקומות ציבוריים עם הכלב רק אם הם נושאים תעודה תקפה מטעם מרכז הכשרה מוכר המעידה על תפקידם והכלב מסומן באפודה.
- כל כלבי השירות יחויבו לעבור מבחן כשירות שנתי במרחב הציבורי באחד ממרכזי ההכשרה המוסמכים.
- עסקים וגופים ציבוריים מחויבים לעדכן את נהליהם כדי למנוע אפליה כלפי אנשים עם מוגבלות המלווים בכלבי שירות העומדים בתנאי החוק.
רשימת המרכזים המוכרים ודוגמה לתעודה הרשמית זמינות באתר נציבות שוויון זכויות אנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים ובאתר משרד הרווחה והביטחון החברתי.
מסר מנציבות שוויון זכויות אנשים עם מוגבלות: “תיקון החוק, מבטיח את מימוש הזכות לשוויון ונגישות לאנשים עם מוגבלות, תוך הגברת הבקרה והאחידות בתחום כלבי השירות.
אנו קוראים לכל מי שמסתייעים בכלב שירות להסדיר את מעמדו בהקדם, כדי להבטיח את המשך זכאותם להיכנס למקומות ציבוריים עם כלבם“.
ציפי כלאב, מנהלת תחום פיקוח על כלבי סיוע במשרד הרווחה, הוסיפה; “אנו מובילים מהלך רגולטורי חשוב שמסדיר לראשונה באופן מקיף את תחום כלבי העזרה בישראל, במטרה להפוך אותו לנגיש, מקצועי ואחיד.
זו בשורה משמעותית עבור מי שזקוק לכלב עזרה ככלי חיוני לחיים עצמאיים ובטוחים”.
לבירור זכויות אנשים עם מוגבלות ניתן לפנות למוקד הנציבות בטלפון 6763* או בדוא”ל; pniotnez@justice.gov.il.