
“עונת המזיקים התברואיים בעיצומה. הדברה כימית היא פתרון יעיל, אך לא תמיד הכרחי לצורך טיפול במפגעים של מזיקים תברואיים בשטח הפרטי” – כך אומרת היום (יום שני, ו’ אלול, התשפ”ד) השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, לרגל קמפיין ההסברה של משרדה, להעלאת מודעות הציבור לעקרונות של הדברה נכונה ויעילה נגד מזיקים תברואיים, לשמירה על החיים ועל הבריאות של כולנו.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
השרה השרה סילמן, כי; “פינוי אשפה וגרוטאות מן הבית ומהחצר, שמירה על סביבה נקייה מסודרת ויבשה, סתימת חורי כניסה של מזיקים לסביבת המגורים ועוד יכולים להפחית בצורה משמעותית את הופעתם ואת התבססותם של מזיקים תברואיים באזור המגורים.
חשוב להעלות את המודעות הציבורית ל’עקרונות הדברה נכונה ויעילה‘ כדי לשמור על הבריאות של כולנו”. הוסיפה וסיכמה השרה סילמן.
מנהל אגף מזיקים והדברה במשרד להגנת הסביבה, ד”ר שי רייכר; “לרוב ניתן לטפל ולהסיר את המטרד שמקורו ב’מזיקים תברואיים‘ בלא שימוש ב’הדברה כימית‘ ובכך למנוע חשיפה לא רצויה של בני הבית, של בעלי החיים ושל הסביבה לכימיקלים.
כאשר אמצעים אחרים לא נותנים מענה מספק, מומלץ לפנות לקבלת עזרה מקצועית של מדביר מוסמך בעל רישיון תקף מטעם המשרד להגנת הסביבה.
כאשר מזהים מטרדים או מפגעים של מזיקים תברואיים מחוץ לשטח הפרטי, יש לדווח על כך אל מוקד הרשותי בטלפון; 106*.
הרשות המקומית, ערוכה ואחראית על מתן מענה למפגעים של מזיקים תברואיים בשטח הציבורי, לרבות באמצעות יישום של הדברה כימית כאשר זו, נדרשת”.
כאמור, המשרד להגנת הסביבה, יוצא בקמפיין הסברה להעלאת המודעות הציבורית לעקרונות של ‘הדברה נכונה ויעילה נגד מזיקים תברואיים‘ אשר מותרת על פי חוק.
פעילות ההסברה נעשית באמצעות לפ”מ (לשכת הפרסום הממשלתית) ותעלה לציבור הרחב ב; רדיו, באתרי האינטרנט ובמדיה החברתית, לצד פעילות ממוקדת לחברה החרדית, לחברה הערבית וכן בשפה הרוסית.
ניתן ואף רצוי לפתור את המטרד של מזיקים תברואיים שונים גם ללא שימוש בהדברה כימית אלא באמצעות טיפול ומניעה.
█ המשרד להגנת הסביבה – ממליץ על שורה של פעולות פשוטות לצמצום מטרדי מזיקים;
אם השיטות האחרות לא יעילות ויש צורך לבצע הדברה כימית – יש לפנות לקבלת עזרה מקצועית ממדבירים מוסמכים הנושאים רישיון מדביר תקף מטעם המשרד להגנת הסביבה.
המשרד להגנת הסביבה, קורא לציבור לדווח לרשויות המקומיות ברחבי הארץ על כל זיהוי מפגע של מזיקים תברואיים במרחב הציבורי.

על הרשות המקומית מוטלת הסמכות והאחריות לפעול למניעת מפגעי מזיקים תברואיים העלולים לגרום למחלות או לאי נוחות.
מטרת הקמפיין היא להעלות מודעות לאופן שבו ניתן לצמצם מטרדים של מזיקים תברואיים ללא צורך בהדברה כימית, וככל שזו כן נדרשת, כיצד לבצע אותה באופן נכון ויעיל.
חל איסור לבצע הדברה כימית לצורכי מניעה, ויש לנקוט בה רק אם נמצאו מזיקים תברואיים ומוצו כלל האמצעים האחרים לטיפול בהם.
לרוב ניתן לטפל ולהסיר את המטרד בלא שימוש בהדברה כימית ובכך למנוע חשיפה לא רצויה של בני הבית, של בעלי החיים ושל הסביבה לכימיקלים.
דרך של מניעה במקור באמצעים פשוטים וזמינים היא משתלמת, טובה וידידותית יותר לאדם ולסביבה ביחס לשימוש לא הכרחי בחומרי הדברה.
█ המשרד להגנת הסביבה – ממליץ על שורה של פעולות פשוטות לצמצום מטרדי מזיקים;
🪳 סדר וניקיון; ניקיון יסודי, השלכת פסולת מיותרת והסרת צמחיית פרא בגינות, יסייעו להפחתת מקומות המחייה והמסתור של מזיקים תברואיים רבים, כגון; זבובים, תיקנים, פרעושים, חולדות ו-עכברים.
🦟 תיקון מפגעים; תיקון מכסי ביוב שבורים ושקיעת מרצפות סביב בורות הביוב וכן איטום של פתחי כניסה לסביבת המגורים, יצמצמו מפגעי מכרסמים ו-תיקנים ויפחיתו את הצורך בשימוש חומרי הדברה.
🪰 ייבוש מקווי מים; ייבוש מים המצטברים בתחתיות של עציצים, במקלטים ועל גגות, כמו גם תיקון נזילות ודליפות צנרת, יצמצמו רבייה של יתושים בסביבה האורבאנית ויפחיתו משמעותית את הצורך בשימוש בחומרי הדברה.
🐜 אם בכל זאת נדרשת הדברה; יש לוודא, כי למדביר יש רישיון בתוקף מטעם המשרד להגנת הסביבה לסוג ההדברה המבוקשת (רישיון להדברה בדירות או רישיון להדברה במבנים ובשטחים פתוחים).
מטעם דוברת המשרד להגנת הסביבה, נמסר לאתר ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’, כי באתר המשרד להגנת הסביבה, ניתן לקבל מידע עדכני לגבי המדבירים המורשים לבצע הדברה תברואית, מה סוג הרישיון שברשותם ומה תוקפו https://did.li/tKxIw.
יש לקבל מן המדביר לפני ההדברה מידע על התכשיר וכן, הנחיות התנהגות לאחריה. בסיום ההדברה, יש לבקש מן המדביר, מסמך סיכום מפורט.
שימוש בחומרי הדברה מותר לבעל רישיון מדביר בתוקף ואך ורק על פי הוראות התוויות. יש להרחיק תכשירי הדברה מהישג ידם של ילדים ושל בעלי חיים!
◄ אל; חומרי ההסברה (בעברית, בערבית וברוסית).