
בנק ישראל שם לעצמו מטרה לקדם את שוק התשלומים בישראל אל חזית הקידמה העולמית בתחום. כחלק מכך, פעל הבנק להעביר את שוק התשלומים בישראל ל’תקן EMV‘ ובכך לאפשר, בין היתר, גם ביצוע תשלומים ללא מגע בבתי עסק באמצעות כרטיסי חיוב וארנקים דיגיטליים בטלפון הנייד.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו ל’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות של כל המדינה ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
בהתייחסו ל-מתווה מעבר בתי העסק לעבודה בתקן EMV, כתב היום (שלישי, ) המפקח על הבנקים מר יאיר אבידן, אל חברות כרטיסי האשראי, כי המעבר של בתי עסק אלה ל’תקן EMV” ינוהל על ידכם ובאחריותכם, תוך קביעת לוחות זמנים ותוכנית מדורגת וסבירה למעבר של בתי העסק, שתפחית את הסיכונים הנובעים מהמעבר כאמור ובמקביל תאפשר את ביצוע המעבר במהירות האפשרית.
מר אבידן, מבהיר לעניין זה, כי בית עסק שמחליט לעבור לעבוד עם סולק אחר, חייב לעשות זאת בתקן EMV מלא מלכתחילה, ובכלל זה, אסור על פי ההוראה לסלוק גם מסופי ריבוי חדשים שלא בתקן EMV.
“אנו מאמינים שהשינויים שחלו בשוק והמסה הקריטית שכבר עברה לתקן EMV, יחד עם הציפייה של הלקוחות לשלם באמצעות עסקאות ללא מגע, תסייע אף היא בהסבת בתי העסק למעבר ל-EMV.
עוד הוסיף, המפקח על הבנקים, כי בנק ישראל, בוחן את תאריך היעד לסגירת מערכת אשראית הישנה, ואנו נעדכן בנושא בחודשים הקרובים. תוקף אישורי זה, הינו עד ליום 31 בדצמבר 2021“. הודיע וכתב המפקח על הבנקים.
תקן ה-EMV, מאפשר, למעשה, קבלת אמצעי תשלום מתקדמים וכמו כן, ביצוע; עסקאות חכמות, עסקאות ללא מגע, עסקאות באמצעות טלפונים סלולריים או באמצעות מכשירים לבישים (לדוגמא, שעונים וגדג’טים שניתן לענוד).
עולה, כי ישנם שני יתרונות עיקריים לתקן, במעבר למערכות תשלום כרטיסי אשראי מבוססי EMV; אבטחה משופרת (כולל הפחתת שיעור ההונאה).
אפשרות לשליטה טובה יותר באישורי עסקאות בכרטיסי אשראי “לא מקוונים (Offline)”. בנוסף אחת המטרות של EMV, היא לספק מספר יישוּמים בכרטיס, בעיקר יישומים הכוללים כרטיס חיוב יחד עם ‘ארנק אלקטרוני’.
ביצוע ‘עסקאות חכמות‘ בבתי עסק (למעט ברכישה טלפונית או באמצעות אינטרנט) תוך שימוש בכרטיס החיוב הפיזי, מחייב הקשת ‘קוד סודי‘.
█ בנק ישראל, מצפה מן השוק להשלים את המעבר ל-תקן החדש, כבר במהלך החודשים הקרובים
כיום, עוד בטרם כניסתה של אבן הדרך השנייה בתהליך המעבר לתקן EMV, שנקבעה לסוף יולי 2021, כשני שליש (66%) מכלל המסופים, כבר עובדים ב’תקן EMV‘ וכ-60% מהעסקאות מבוצעות בטכנולוגיה זו;
דוברות והסברה כלכלית | בנק ישראל מסרה באמצעות הגב’ מיטל רולניצקי לפורטל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות של כל המדינה’ כי בנוסף הוּשקו, ומתוכננות השקות נוספות, של מספר “ארנקים דיגיטליים” לרבות של חברות ביג-טק גלובליות; והצרכנים בישראל, נהנים כיום משיטות תשלוּם חכמות, נוחות ומאוּבטחת יותר.
נתון המעבר עד כה, בצירוף העובדה שמספר המסופים שעוברים לתקן EMV, עולה מדי חודש, מצביע על אחוזי מעבר מרשימים, לרבות בהשוואה בין לאומית, גם תודות לשחקנים בשוק, שנרתמו לביצוע המעבר בצורה מהירה ויעילה.
חשוב לציין, כי המספר המהותי של לקוחות שמבקשים לשלם ללא מגע, באמצעות כרטיס או ארנק דיגיטלי, מביא בתי עסק רבים להציע שירות זה ללקוחותיהם משיקולים עסקיים.
עם זאת, לאור הקשיים שחוו חלק מהעסקים במשק בתקופה האחרונה, בעיקר בגלל ‘משבר קורונה | Covid-19‘ ולרבות פגיעה בשרשרת האספקה העולמית שמגבילה את מלאי המסופים, החליט ‘בנק ישראל‘ לאפשר גמישות בניהול המעבר ל”סולקים” כך שלבתי העסק, שהיו צריכים לעבור באבן דרך השנייה וטרם עשו זאת, תינתן ארכה מסוימת לביצוע המעבר.
בהתאם לכך, המפקח על הבנקים, שלח מכתב לחברות כרטיסי האשראי, המאפשר להם גמישות מסוימת בתהליך המעבר של העסקים שעוד נותרו, מבלי שתופסק סליקת העסקאות שלהם.
בנק ישראל, מצפה מן השוק להשלים את המעבר ל-תקן החדש, כבר במהלך החודשים הקרובים ועל כן, תוקף האישור במכתב המפקח, הינו לא יאוחר מיום 31.12.21 לעסקים שלגביהם מתקיימות הנסיבות המתוארות במכתב.
◄אל; “המכתב אל חברות כרטיסי האשראי מתווה מעבר בתי העסק לעבודה בתקן EMV“.