בריאות הציבור הריון | לידה | תינוקות חדשות בריאות חרבות ברזל | מלחמת התקומה

היריון, חרדה מהמלחמה? כך תעבירי ההיריון ברְגִיעָה עם 7 טיפים

היריון ולידה כשלעצמה מעוררת אצל נשים רבות תחושות של לחץ וחרדה. בתקופת מלחמה (כמו; מלחמת חרבות ברזל) באופן טבעי תחושות אלה מתעצמות. במרכז הרפואי הלל יפה, מציעים 'טיפולי CBT' לנשים בהריון החשות פחד וחרדה. הטיפולים מתבצעים על ידי מיילדת מוסמכת ל- CBT (טיפול התנהגותי קוגניטיבי) ◄ אם את חשה חרדה או צורך לשתף ולקבל מידע מגורם מוסמך, מוזמנת לפנות אלינו במייל; cluby@hymc.gov.il.
0
0
אלונה סולומונוב, מיילדת מוסמכת ומטפלת ב- CBT ב-מרכז הרפואי הלל יפה חדרה, ברקע: אישה בהריון, מרגישה חרדה במלחמה | צילום: 123rfCom | עיבוד: Photolab | עיבוד צילום: שולי סונגו ©
אלונה סולומונוב

בזמן מלחמה (כמו; מלחמת חרבות ברזל) הלחץ והחרדה שחוות נשים בהריון, עלולים להתגבר עוד יותר בגלל הסביבה הלא ודאית והמסוכנת. הפחד מאלימות, עקירה, חוסר גישה ל’מתקני בריאות’ ומשאבים מוגבלים, יכולים להשפיע באופן משמעותי על רווחת האם והילד שטרם נולד. בתקופות של קונפליקט, נשים הרות, עלולות להתמודד עם אתגרים בגישה ל’טיפול טרום לידתי’ מה שעלול להגביר את הסיכון לסיבוכים במהלך ההיריון והלידה.

רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.

“חשוב להבין, כי ‘פחד‘ הוא תגובה טבעית שעוזרת לנו להתמודד בזמן איום ממשי או מדומיין” מסבירה אלונה סולומונוב, מיילדת מוסמכת ומטפלת ב-CBT של מרכז הרפואי הלל יפה, בעיר חדרה.

“המוח הרגשי, מפעיל את תגובת הלחץ וההישרדות כמנגנון הגנה בצורת בריחה או לחימה, כך שהמערכת העצבית המרכזית פועלת מידית במצב של חירום.

לכן בזמן לחץ וחרדה, ייתכן ותרגישי עלייה ב-קצב הלב, עלייה ב-לחץ הדם, זיעה, נשימה מהירה ותסמינים נוספים”, מוסיפה המיילדת המוסמכת סולומונוב.

7 דרכים (טיפים) להפחתת לחץ וחרדה שתוכלי לבצע בכל רגע נתון;

  1. נשימות; נשימה סרעפתית* היא דרך יעילה ופשוטה להרגעה. הנשימות, צריכות להיות איטיות ועמוקות ככל האפשר, בהתאם לשלב ההיריון.

שימי יד אחת על החזה ויד שנייה על הבטן, שאפי אוויר בספירה איטית עד 4, ו-נשפי החוצה כששפתייך מכווצות בדומה ל-נשיפה לקשית, בספירה איטית עד 6. חזרי על סדר פעולות זה במשך 2 דקות.

  1. הרפיה; שבי או שכבי בצורה שנוחה לך. התרכזי בנשימות שלך במשך דקה או שתיים, עצמי עיניים ונסי לדמיין חוויה נעימה, טיול או כל מפגש שעשה לך טוב או שהיית רוצה להיות בו.

במהלך הדמיון, הסתכלי סביבך ושימי לב למה שאת רואה – אילו צמחים יש? איזה ריחות את מריחה? מה הצבעים שאת רואה? האם יש שמש, כוכבים, ירח…?

  1. פעילות גופנית – הקפידי לבצע הליכה או כל פעילות גופנית אחרת אשר מותאמת לשלבי ההיריון שלך.
  2. ידע – האמירה “ידע הוא כוח” הוא לא אמירה של מה בכך. ידע מסייע להפחתת תחושת חרדה.

לפני הלידה, מומלץ לפנות ל-קורסי הכנה ללידה בין אם פרונטלי ובין אם אונליין, לערוך סיור מקדים במקום שבו את עתידה ללדת, בפרט אם עברת להתגורר באזור אחר, לא מוכר.

במידה ואת מרגישה שחסר לך מידע כלשהו, חשוב שתקבלי אותו מאיש צוות מוסמך ולא תסתמכי על חברה, שכנה או מידע מן הרשת.

  1. נסי להימנע מ-סיפורי לידה פחות טובים – זה עשוי לעורר חרדה. זכרי שמותר לך לומר שאינך מעוניינת לשמוע חוויות לידה מנשים אחרות.
  2. שיתוף – שתפי את בן או בת הזוג בתחושותייך, חברה או קרוב משפחה. אל תישארי לבד.
  3. אם יש ספק – אין ספק במידה ואת חשה לחץ נפשי שמקשה עליך בתפקוד היומיומי, חשוב שתפני לגורם מקצועי שיוכל לסייע לך להתמודד עם תחושותיך.

לסיכום, תקופה ביטחונית קשה זו, עשויה להגביר את תחושות החרדה ולכן, מומלץ לנקוט במספר פעולות פשוטות על מנת למתן תחושות אלה, בין אם בדרך של; הרפיה, נשימות או שיחה מעודדת.

מטעם המרכז הרפואי הלל יפה, נמסר על ידי הדוברת דפנה נבו לאתר כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ כי בנסיבות מאתגרות כאלה, זה הופך להיות חיוני עוד יותר עבור קהילות וארגונים לְתַעְדֵּף את הצרכים של נשים בהריון ולספק להן את התמיכה והמשאבים הדרושים, כדי לנווט הריון ולידה בבטחה.

במרכז הרפואי הלל יפה,  מציעים ‘טיפולי CBT‘ לנשים בהריון, החשות פחד ו-חרדה. הטיפולים מתבצעים על ידי מיילדת מוסמכת ל- CBT (טיפול התנהגותי קוגניטיבי).

אם את חשה חרדה או צורך לשתף ולקבל מידע מגורם מוסמך, מוזמנת לפנות אל מרכז הרפואי הלל יפה באמצעות המייל; cluby@hymc.gov.il.

* מהי נשימה סרעפתית;

נשימה סרעפתית, הידועה גם בשם נשימה עמוקה או נשימה בטן, היא טכניקת נשימה המתמקדת בשימוש בסַרְעֶפֶת, שריר בצורת כיפה, הנמצא מתחת לריאות. הדבר כרוך בנטילת נשימות איטיות ועמוקות, המאפשרות לסרעפת להתרחב ולהתכווץ במלואה.

כדי לתרגל נשימה סרעפתית, בצעי את השלבים הבאים;

1. מצאי תנוחה נוחה, בישיבה או בשכיבה.

2. הניחו יד אחת על החזה ואת היד השנייה על הבטן, ממש מתחת ל-כלוב הצלעות.

3. קחו נשימה איטית ועמוקה פנימה דרך האף, תנו לבטן לעלות תוך שמירה על חזה דומם יחסית.

4. נשפו באיטיות דרך הפה, תנו לבטן ליפול בזמן שאתם מכווצים בעדינות את הסרעפת.

5. המשך בדפוס הנשימה העמוק הזה, תוך התמקדות בתנועת הבטן שלך בכל נשימה. מטרת הנשימה הסרעפתית היא לקדם רגיעה, להפחית מתח, ולהגביר את צריכת החמצן.

הדבר עוזר להפעיל את תגובת ההרפיה של הגוף, שיכולה להיות לה יתרונות רבים לרווחה הכללית, כולל; הפחתת חרדה, הורדת לחץ דם ושיפור המיקוד והריכוז.

תרגול נשימה סרעפתית באופן קבוע, יכול להיות מועיל במיוחד בניהול; מתח, חרדה ואפילו כאב.

זוהי טכניקה פשוטה, אך יעילה שניתן לעשות בכל מקום, בכל זמן, כדי לעזור להביא תחושת; רוגע ואיזון לנפש ולגוף.

0
0



Tags

אודות הכותב

משה נעים

עורך אתר כאן ישראל ("כאן נעים") בלי מורא ובלי משוא פנים. עיתונאי מגיל 14. עובד כיום באינטרנט. בן 71, אב לעורך דין אלירן נעים. לר' אביב נעים ול-חלי כהן-נעים, סבא מאושר ל-8 נכדים; כפיר-שלמה, רפאל, דוד, אוריאן, מילה שרה, אריאל, עלמה ו-אביגיל. המוטו; "אילו לחיים הייתה מהדורה שנייה, הייתי מתקן בה את כל השגיאות...".

יום הזיכרון לשואה ולגבורה

ברכת ראש הממשלה נתניהו ליום העצמאות ה-76

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

הדלקת המשואות יום העצמאות ה-76

תפילה ליום העצמאות 76

דילוג לתוכן