Site icon כאן ישראל | kanisrael | כאן נעים | kan-naim

הדמיה לזיהוי תאים גרורתיים ב-סרטן המח הנפוץ בילדים

0
0
דוקטורנטית סיון גרשנוב, אוניברסיטת אריאל’ | רקע: Medulloblastoma

מחקר חדש ומעניין של הדוקטורנטית סיון גרשנוב מהמחלקה לביולוגיה מולקולרית ב’אוניברסיטת אריאל’ חושף שיטה חדשה מבוססת הדמיה לזיהוי ספציפי של תאים גרורותיים ב’סרטן נפוץ ביותר בקרב ילדים’ הקרוי ‘מדולובלסטומה’ (Medulloblastoma).

■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו ל’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות של כל המדינה ב’פייסבוק’ או בטוויטר.

המחקר של הדוקטורנטית גרשנוב, עוסק בסיווג סרטן המוח (גידול) הממאיר הנפוץ ביותר בקרב ילדים, הקרוי; ‘מדולובלסטומה’ תוך התייחסות לשינויים  הגנטיים הייחודים בכל חולה, אשר יאפשר התאמת טיפול ממוקד.

גידול המוח הממאיר הנפוץ ביותר בילדים, המדולובלסטומה, ושיעורו ביחס לגידולי המוח האחרים עומד על 20%. שכיחותו של גידול ממאיר מוחי בקרב ילדים הוא השני לאחר סרטן הדם.

מחקרה של גרשנוב, משלב ביולוגיה ניסויית עם כלים חישוביים (ביואינפורמטיים). מחקרה מחולק לשני מסלולים במקביל האחד נועד לשפר את האפיון והסיווג המולקולרי של הסוגים השונים ב‘סרטן המוח מדולובלסטומה’ תוך התייחסות לשינויים הייחודים בחלק הגנטיגנום) של הגידול בקרב כל חולה וחולה.

המסלול הנוסף, מיועד לשפר את הזיהוי והניטור של פיזור גרורתי בנוזל השדרה וממצאיו שיטת הדמיה לזיהוי.

מדולובלסטומה, כאמור, הוא הגידול המוחי הממאיר השכיח ביותר בקרב ילדים, ונחשב לאחד מגורמי המוות באוכלוסיית חולים זו. מדולובלסטומה, מורכבת מארבע תת-קבוצות בעלות אפיון רפואי, ביולוגי וגנטי שונה.

קבוצות אלה מאופיינות על ידי תהליכים ביולוגים (מולקולריים) שונים, ויש לקחתם בחשבון בעת תכנון טיפולים ממוקדים. לפיכך, היכולת להבדיל בקלות בין הקבוצות חשובה עבור יישומים קליניים והתאמת טיפול.

 פותחה שיטה חדשה המבוססת על טכנולוגית הדמיה, המאפשרת לזהות באופן ספציפי תאים גרורתיים ב’נוזל השדרה’ שנלקח מחולים

לחולים עם גידול ממאיר עם פיזור גרורתי, יש שיעור החלמה נמוך, זיהוי כפי שנעשה כיום באמצעות בדיקות הקיימות היום של הדמיה וציטולוגיה שאינן רגישות מספיק בשלבים המוקדמים. זיהוי מוקדם חיוני לקביעת סוג הטיפול ועוצמתו.

לאור חשיבות הגילוי המוקדם של פיזור גרורתי, יחד עם העדר פתרונות קליניים יעילים כיום, יש צורך בפיתוח כלי אבחון חדשים.

המחקר, הניב מספר מולקולות אשר יש להן את הפוטנציאל לשמש כסמנים לתתי הקבוצות ולשפר את הדיוק של תהליך הסיווג.

בנוסף לכך, פותחה שיטה חדשה המבוססת על טכנולוגית הדמיה, המאפשרת לזהות באופן ספציפי תאים גרורתיים ב‘נוזל השדרה’ שנלקח מחולים. השיטה פותחה בשיתוף פעולה עם מעבדתו של דר’ דרור פיקסלר מן הפקולטה להנדסה באוניברסיטת בר אילן.

סיון גרשנוב, נשואה ואם לשניים, דוקטורנטית, סטודנטית לתואר השלישי, זכתה לפני כשנתיים במלגה מטעם משרד המדע, הטכנולוגיה והחלל על שם לוי אשכול בתחום; ‘רפואה מותאמת אישית’.

במהלך הלימודים, הציגה את עבודתה במגוון כנסים מדעיים בארץ ובחוץ לארץ.

גרשנוב, זכתה, פעמיים ברציפות בפרס “דוקטורנט מצטיין” שניתן על ידי אוניברסיטת אריאל לסטודנטים לתואר שלישי, בעלי הישגי מחקר משמעותיים.

גרשנוב, מלמדת ב‘מחלקה לביולוגיה מולקולרית’ ומתנדבת בפעילויות שונות לעידוד בני נוער לעסוק במדעים ומחקר.

מחקרה של גרשנוב, נעשה בהנחייתו של פרופ’ אלברט פנחסוב, דר’ מלי שלמון-דיבון ופרופ’ ניצה גולדנברג-כהן, ובשיתוף פעולה עם דר’ שלום מיכוביץ ודר’ הלן טולדנו ממרכז שניידר לרפואת ילדים.

המחקר, נעשה תחת אישור ועדות אתיות מקומיות וארציות ובתמיכתם של קרן קריגר מארצות הברית  ו‘האגודה למלחמה בסרטן’.

תגובות
0
0



Exit mobile version