
“מתוך הכרה בחשיבות של שיטות דיג מבוקרות למאזן האקולוגי בים, משרד החקלאות יישם בשנים האחרונות שורה של צעדים שמטרתם לעצור את דילול הפרטים ולשמור על אוכלוסיית הדגים הטבעית בים התיכון…” כך אומר מר ניר פרוימן, מנהל אגף הדיג וחקלאות המים במשרד החקלאות, במסגרת מאמצי ההסברה והפיקוח בים התיכון ב’תקופת האיסור על הדיג באמצעות ספינות מכמורת’ (תחול מה-30 באפריל ועד ה-30 ביוני).
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
אחד הצעדים המרכזיים שנקבעו, ממשיך ומבהיר מר פרוימן, מנהל אגף הדיג וחקלאות המים במשרד החקלאות היא; “מתוך הכרה בחשיבות של שיטות דיג מבוקרות לצורך המאזן האקולוגי ב-ים.
משרד החקלאות, יישם בשנים האחרונות שורה של צעדים שמטרתם לעצור את דילול הפרטים ולשמור על אוכלוסיית הדגים הטבעית בים התיכון“.
הֶחֱרָה הֶחֱזִיק אַחֲרָיו מר יגאל בן ארי, מנהל היחידה הימית ב-רשות הטבע והגנים; “מגבלות עונת הרבייה הן מהחשובות והמשמעותיות ביותר, תפקידן להבטיח את שגשוג ה-דגה והדור הצעיר של הדגים לחופי ישראל.
אנו מצפים מה-דייגים להקפיד ולשמור על המגבלות מתוך הבנת האינטרס המשותף ואהבת הים“. סיכם בן ארי.
█ תקופת האיסור על הדיג | זמני הגיוס
איסור הדיג בים התיכון, הוא נושא חשוב שמעניין רבים בקרב דייגים ו-אוהבי הים. כבכל שנה, אגף הדיג של משרד החקלאות, מכריז על תקופת איסור הדיג בים התיכון, על שיטותיו השונות.
המטרה העיקרית של ה-איסור היא להבטיח תהליך רבייה תקין וסדיר של הדגים בים התיכון ב-עונת הקינון והגיוס ולשמור על משאב הדגים באזור.
ההגבלות על הדיג, יחולו השנה בתקופת עונת הרבייה, בה הדגים מתרבים, וב’עונת הגיוס‘ בה דגים חדשים מצטרפים לאוכלוסיית הדגים הבוגרים.
דוברת משרד החקלאות ופיתוח הכפר הגב’ דפנה יוריסטה, מסרה באמצעות סטודנט דניאל מאייר, לאתר ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה‘ כי תקופת האיסור על הדיג בשל ‘עונת הרבייה‘ תחוּל מה-30 באפריל 2024 ועד ה-30 ביוני 2024.
תקופת האיסור על הדיג בשל עונת הגיוס תחול מה-1 ביולי 2024 ועד ה-31 באוגוסט 2024.
במטרה להבטיח את הפיקוח והשמירה על משאב הדגים בים התיכון, יגבירו רשות הטבע והגנים ומשרד החקלאות, את מאמצי ההסברה והפיקוח מול קהילת הדייגים ו-משתמשי הים.
בתקופה זו, תבוצענה פעילויות פיקוח בים, ב-מעגנות וב-חנויות הדיג לאורך כל שעות היום ובצוותים מתוגברים.
עונת הרבייה היא תקופה בה הדגים מתרבים ומכינים את עצמם להיות חלק מאוכלוסיית הדגים הבוגרים.
על פי תקנות החוק, במהלך תקופה זו, חל איסור לדוג דגים בים התיכון למעט באמצעות ‘דיג מכמורת‘ ו’דיג חכה‘ מהחוף. כלומר; דיג ברשתות עמידה וזריקה אסור לאורך כל התקופה.

במאי, בין התאריכים 30.4.2024 ועד ה-1.6.2024, יהיה מותר לדוג מינים מסוימים על פי רשימה מוגדרת ב-רשת טבעת, ב-רובה, וב-חכה מסירה. זהו זמן מוגבל בו יהיה אפשרות לדוג מינים מסוימים בשיטות המותרות.
בחודש יוני, בין ה-1.6.2024 ועד ה-30.6.2024, יהיה ניתן לדוג מינים מסוימים ב-שאראק צף. זהו עוד זמן מוגבל בו יהיה אפשרות לדוג מינים מסוימים בשיטות המותרות.
באשר לעונת הגיוס, בין ה-1.7.2024 עד ה-31.8.2024, במהלך תקופה זו, מותר לדוג בכל השיטות, פרט ל-דיג מכמורת.
זהו זמן בו יהיה אפשרות לדוג בכל דרך שתבחרו, כדי ליהנות מחווית הדיג המרהיבה בים התיכון.
סיכום; תקופת האיסור על הדיג בים התיכון על שיטותיו השונות היא תקופה חשובה ביותר לשמירה על משאב הדגים ולהבטיח תהליך רבייה תקין וסדיר.
דייגים ו’אוהבי הים‘ יכולים להתעניין ולהתעדכן בהגבלות ובתקנות החדשות, וליהנות מתקופות הדיג המותרות בים התיכון. נזכה לפיקוח מוקפד ולמעקב אחרי המשאב הימי, על מנת לשמור על ים התיכון כמקום נהדר לדיג ולטיולים ב”ימי החופש“.
█ הגבלות דיג ואיזה מינים מותרים לדיג

כל זאת בהתאם לסייגים והגבלות להלן; הגבלות לדיג ברשת טבעת (צ’ינצ’ולה) בעונת הרבייה; הדיג מותר למינים מסוימים רק במהלך מאי ובעומק מינימום של 20 מטר. חל איסור לדוג בעומק קטן יותר.
בין המינים המותרים לדיג בשיטה זו (בסוגריים – השם העממי של הדג):
- מותר לדיג; אטרומאוס כל-ימי (סרדין עגול), גממית הפסים (שלמה, בוחלו), רצוען דק-זנב (נחש), טונית אטלנטית (פלמידה שחורה), צנינית אטלנטית ודבשתן ים תיכוני (בן גוריון).
- מאורך 11 ס”מ ויותר; טרית דקה וסרדינים אחרים (סרדין) וצנינון דו ימי (אינתיפאדה, טורגולוס).
- מאורך 20 ס”מ ויותר; אספירנה חלקה (ספירנה, ברקודה), אספרינה מליטה (מליטה, זנב צהוב) וקיפון גדול-ראש/זהוב/טובר (בורי שפן, דהבאן, טובר, צפלוס).
- מאורך 30 ס”מ ויותר; סקומברן זריז (פלמידה לבנה, פלמוד).
- שאר המינים אסורים לדיג בתקופה זו.
◄הגבלות לדיג ברובה דיג או חכה מכלי שיט;
הדיג מותר למינים מסוימים רק במהלך מאי בעומק מינימום של 10 מטר. חל איסור לדוג בעומק קטן יותר. בין המינים המותרים לדיג בשיטות לעיל והסייגים (בסוגריים – השם העממי של הדג);
- נימי דו-ימי (ברבון, ג’רבידה חדשה, סייפן) – עד 15 דגים ביום
- טונית אטלנטית (פלמידה שחורה) – עד 2 דגים ביום
- סקומברן זריז (פלמידה לבנה, פלמוד) – עד 2 דגים ביום, מאורך 30 ס”מ ויותר
- זהרון הדור
– שאר המינים אסורים לדיג בתקופה זו.
◄הגבלות לדיג ברשת עמידה; הדיג מותר רק במהלך מאי בעומק מינימום של 30 מטר ובמידת עיני רשת 50 מ”מ מקשר לקשר.
◄הגבלות לדיג בשאראק צף (מערך קרסים צף); הדיג, מותר למינים מסוימים רק במהלך יוני בעומק מינימום של 40 מטר. חל איסור לדוג בעומק קטן יותר.
◄בין המינים המותרים לדיג בשיטה זו (בסוגריים השם העממי של הדג);
- טונה אלבקור (אלבקור)
- דג חרב (חרב)
- רעמתן כחלחל (דוראדו, דולפין פיש, מהי מהי).
- טונה כחולת סנפיר – מאורך 70 ס”מ ויותר
– שאר המינים אסורים לדיג בתקופה זו.
◄לבירורים ושאלות בנושא, ניתן לפנות אל מוקד משרד החקלאות שמספרו 6016*, להיכנס לאתר משרד החקלאות, או לאתר רשות הטבע והגנים.