
גלריה על הצוק נתניה, מציגה החל מסוף החודש ב-30.9 ותינעל ב-15.11 תערוכה בנושא; ‘יַלְדּוּת בישראל במבט הקוֹמִיקְס הישראלי’. בתערוכה, יוצגו יצירות של; תומיקס (תומי זנדשטיין) יניב שמעוני, נמרוד רשף, מישל קישקה, שי צ’רקה, ארז צדוק, אורי פינק, הילה נועם, נועם נדב, רותו מודן, דניאלה לונדון דקל, יובל כספי, עופר זנזורי ו-דודו גבע.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
זו פעם הראשונה בגלריה על הצוק בנתניה, בה תתקיים תערוכה מיוחדת שמוקדשת ל’עולם הקומיקס‘ המכונה גם; “האומנות התשיעית“.
מדובר בתערוכה צבעונית מלאת הומור וכיף, שבה כל הגיבורים של סיפורי הקומיקס, הם ילדים וילדות, כולל מחווה המוקדשת לילדי הקומיקס הראשונים, מ-עיתוני הילדים ההיסטוריים הנוסטלגיים; “דבר לילדים” ו”הארץ שלנו“.
מי שגדלה על ברכי אמנות הקומיקס משחר ילדותה, דניאלה גרדוש-סנטו, בתו של קריאל גרדוש, הקריקטוריסט, העיתונאי ,הסופר והמאייר שנודע בכינוי העט שלו ; דוש, חָבְרָה אל הגלריה כ’אוצרת התערוכה‘ בגלריה על הצוק בעיר נתניה.
דוֹש, כזכור, היה מהקומיקסאים הראשונים בעיתונות הישראלית של שנות קום מדינת ישראל והילד המיתולוגי שלו; “שרוליק“, עם כובע הטמבל והסנדלים (“צבר”) שייצר כדמוּת המייצגת את ישראל, היה ל’סמל לאומי‘.
לתערוכת “בום! בנג! דוינג!” ילדי הקומיקס הישראלי, נבחרו 13 קומיקסאים וקומיקסאיות, דבר שלא קרה מעולם בתערוכה אחת, בנושא זה, המציגים קשת רחבה של עולמות הקוֹמִיקְס; מתח, הרפתקאות, פנטזיה ודמיון, לצד סיפורים משעשעים ונוגעים ללב, מחיי היום-יום.

בין המשתתפים אמנים בכירים וותיקים ומוכרים וגם צעירים שיוצרים יחד מגוון עשיר של סגנונות. גרדוש-סנטו, מעניקה רגע של נוסטלגיה ומבהירה; “הקומיקס התחיל מרצועות קומיקס לילדים, לעומת הקומיקס למבוגרים המאוחר יותר שנקרא; “רומן גרפי“.
לפני קום מדינת ישראל, וגם לאחר מכן, בעיתוני הילדים גיבורי הקומיקס הנפוצים ביותר היו ילדים ובני נוער.
משנת 1985, חלה פריחה של עיתוני ילדים חדשים, בהם; “כולנו“, “משהו“, “אותיות“, “צ’ופר” (לימים, “מעריב לילדים“), וכולם העניקו לקוראים את מה שהם אוהבים.
רצועות קומיקס צבעוניות, מבדרות ומרתקות בהמשך הקומיקס, התחיל להתפרסם גם בחוברות, בספרים ולאינטרנט“.
למה התערוכה מוקדשת ל’ילדי הקומיקס‘? כאמור, הקומיקס לילדים הנפוץ ביותר בארץ, למעשה, אינו קומיקס של גיבורי על דמיוניים או יצורים ובעלי חיים, אלא זה שגיבוריו ילדים (בחירה המאפשרת גם העצמה כשגיבורים ילדים מתמודדים עם אתגרים).
“כל סיפור צריך גיבור או גיבורה, ובקומיקס הישראלי לילדים, מככבים בעיקר ילדים וילדות, שקל להזדהות איתם, שכיף לחוות איתם רגעים קסומים, מצחיקים, מרגשים, מותחים ואפילו קצת מפחידים.

בסיפורי הקומיקס, כמו בחיים עצמם, יש ילדים שונים; חברותיים או ביישנים, מקובלים ולא מקובלים, מלאי מרץ או חולמניים, אבל בכל אחד ואחת, יש משהו מיוחד שהופך אותו לגיבור.
ואם מתגלים גם כוחות שלא ידעו על קיומם – הם מקור להשראה ואף לעידוד“.
דניאלה גרדוש-סנטו, ממשיכה בסקירתה ומעלה שאלה; “מדוע אין סופרמן ישראלי? חתול, גיבור, כלב, חייזר? היו ניסיונות ליצור סופר-מן ישראלי, אך לא הייתה התפתחות יציבה, לאורך זמן. ואולי הוא בכל זאת עוד יגיע…
אז עד שתהיה תשובה לשאלה, מספרת גרדוש-סנטו; “הקומיקסאים הבולטים מאמצע שנות ה-80 שבחרו בילדים כגיבורים, הם; אורי פינק, מישל קישקה ו-שי צ’רקה – שהיו לאמני קומיקס בכירים היוצרים מאז ועד היום קומיקס מקורי לילדים וגם למבוגרים ובמשך הזמן הצטרפו אליהם אמנים ואמניות ותיקים וגם צעירים”.
דניאלה מסכמת ומזמינה את כל חובבי הקומיקס, ואף אלו שלא נחשפו לאמנות הייחודית והמהנה הזו, להגיע לתערוכה ומוסיפה; “מהו קומיקס בעצם, יותר ציור או יותר סיפור? גם ו… גם.
זוהי שפה סיפורית מיוחדת, שנפגשים בה הציורים והמילים בצורה שבה המילים אינן יכולות בלי הציורים – ולהפך.
יש בה אפילו מילים מיוחדות לצלילים ולקולות, כמו; טאח, אאוץ’ ועוד”. סיכמה אוצרת התערוכה דניאלה דניאלה גרדוש-סנטו.
גלריה על הצוק, נתניה, בין התאריכים; 30.9 – 16.11. ימים; שני רביעי חמישי; 10:00-17:00 , שישי שבת; 10:00-17:00. הכניסה חופשית.