אוכל נעים | Foods בשרים | Meats חדשות מתכונים | recipesisrael.co.il

אריסה (עריסה) מתכון של ליזה יונה | באוכל רק הטריפוליטאים מבינים

חיטה היא מקור מזון בסיסי לבני אדם ומציעה מספר יתרונות בריאותיים. כשצורכים אותה כחלק מתזונה מאוזנת היטב. ייאמר מיד, כי לאנשים מסוימים עשויים להיות צרכים תזונתיים ספציפיים או רגישות ל-גלוטן, אותו חלבון המצוי בחיטה. לסובלים ממחלת צליאק או אי סבילות לגלוטן, יש לבחור ב-דגנים חלופיים. שילוב מוצרי חיטה מלאה, כגון; לחם מחיטה מלאה, פסטה או דגנים, בתזונה מגוונת ומאוזנת יכול לתרום לבריאות ולרווחה הכללית.
0
0
ליזה יונה אופה ובשלנית ביתית ברקע: חמין חיטה טריפוליטאי של יוצאי לוב, אריסה (עריסה) צילום: ליזה יונה | עיבוד: Photolab | עיבוד צילום: שולי סונגו ©
ליזה יונה, חמין חיטה

לקראת הימים הקרירים של עונת החורף בעיקר בשבתות, תנסו את אחד התבשילים המתאימים יותר ליום חורף קריר במתכון של חמין הטריפוליטאי עם החיטה (“אריסה”)* המאפיינת את המטבח היהודי יוצאי לוב (המכונים; “טריפוליטאים”). 

 רוצים עוד עדכונים? הצטרפו ל’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות של כל המדינה בפייסבוק או בטוויטר.

כידוע, שומרים ‘יוצאי לוב‘ לעתים קרובות על קשר חזק והדוק למורשת התרבותית שלהם באמצעות ה’אוכל’ הוא בתַּכְלֶס לדבריהם אוכל ש”רק” הטריפוליטאים מבינים בו, על פי  מגישת המתכון הגב’ ליזה יונה.

אופן ההכנה;

מתכון מיועד לכ- 10 איש.

  • עגבנייה גדולה לגרד ב-מִגרֶרֶת (“פּוּמִפִּיָּה“)
  • 2 כפות גדושות פפריקה מתוקה ללא שמן,
  • חצי קופסא רסק עגבניות מקופסא מתכת,
  • או ראש שום שלם עם הקליפה או כמה שיניים קלופות,
  • מלח,
  • שמן,
  • נתח בשר מספר 8, גודל בינוני מופשר. (שריר הזרוע, במיוחד נתח רזה יחסית עם תכולת שומן מינימלית. כשהוא מבושל במשך זמן ממושך, המפתח טעם בשרי עמוק.

אופן ההכנה;

  • מניחים הכל בסיר ממלאים עד רבע מהסיר מים מביאים לרתיחה,
  • מוסיפים 3 כוסות חיטה נקייה ושטופה,
  • ממלאים שוב מים עד לחצי הסיר ומרתיחים שוב מכבים את האש,
  • מוסיפים ביצים שטופות לפי הצורך תפוחי אדמה מקולפים,
  • מניחים על הפלטה לפני השבת מוודאים שכמות המים תספיק אפשר גם להוסיף חצי כוס שמן,
  • לפתוח בבוקר שבת להוציא את הביצים התפוחי אדמה בצד, לתת ערבוב טוב.

למזוג וליהנות.

*חיטה, כמקור מזון לאדם

כידוע, חיטה היא מקור מזון בסיסי לבני אדם ומציעה מספר יתרונות בריאותיים. כאשר צורכים אותה כחלק מתזונה מאוזנת היטב.

ייאמר מיד, כי לאנשים מסוימים עשויים להיות צרכים תזונתיים ספציפיים או רגישות ל-גלוטן, אותו חלבון המצוי בחיטה. לסובלים ממחלת צליאק או אי סבילות לגלוטן, יש לבחור ב-דגנים חלופיים.

שילוב מוצרי חיטה מלאה, כגון; לחם מחיטה מלאה, פסטה או דגנים, בתזונה מגוונת ומאוזנת יכול לתרום לבריאות ולרווחה הכללית.

חמין חיטה טריפוליטאי של יוצאי לוב, אריסה (עריסה) צילום: ליזה יונה | עיבוד: Photolab | עיבוד צילום: שולי סונגו ©
חמין חיטה טריפוליטאי

כמו תמיד, עדיף להתייעץ עם איש מקצוע רפואי או דיאטן רשום לקבלת ייעוץ תזונתי מותאם אישית בהתאם לצרכים הספציפיים שלך.

להלן כמה מהיתרונות המרכזיים של חיטה;
1. ארוז בחומרי תזונה; החיטה עשירה בחומרי הזנה חיוניים כמו פחמימות, סיבים תזונתיים, חלבון, ויטמינים (כולל ויטמינים מקבוצת B), ומינרלים (כגון ברזל, מגנזיום ואבץ).
חומרים מזינים אלו חשובים לייצור אנרגיה, חילוף חומרים, תפקוד מערכת החיסון, ובריאות כללית.

2. מקור אנרגיה; חיטה היא מזון עשיר בפחמימות המספק מקור טוב לאנרגיה. פחמימות הן מקור הדלק העיקרי של הגוף, וצריכת חיטה יכולה לעזור לעמוד בדרישות האנרגיה היומיומיות.

3. סיבים תזונתיים; חיטה היא מקור טוב לסיבים תזונתיים, במיוחד כאשר צורכים אותה בצורת הדגן המלא שלה. סיבים מסייעים לעיכול, מעודדים תחושת מלאות ויכולים לסייע בשמירה על משקל תקין.

זה גם תומך בסדירות המעיים ומסייע במניעת עצירות.

4. בריאות הלב; חיטה מלאה, בפרט, נקשרה עם סיכון מופחת למחלות לב. הוא מכיל סיבים תזונתיים, נוגדי חמצון ו-פיטוכימיקלים שיכולים לסייע בהורדת רמות הכולסטרול LDL (הרע), לשפר את לחץ הדם ולהפחית את הסיכון לבעיות לב וכלי דם.

5. בקרת סוכר בדם; לחיטה, במיוחד לדגנים מלאים, אינדקס גליקמי נמוך יותר בהשוואה לדגנים מזוקקים. המשמעות היא שזה גורם לעלייה איטית והדרגתית יותר ברמות הסוכר בדם, מה שמועיל לאנשים עם סוכרת או לאלה שמטרתם לנהל את רמות הסוכר בדם.

6. בריאות מערכת העיכול; תכולת הסיבים בחיטה מקדמת עיכול בריא על ידי תמיכה ביציאות קבועות ומניעת בעיות עיכול כמו עצירות.

7. ניהול משקל; חיטה, במיוחד דגנים מלאים, יכולה לסייע בניהול משקל בשל תכולת הסיבים הגבוהה שלה, המעודדת תחושות מלאות ומפחיתה אכילת יתר.

0
0



אודות הכותב

ליזי יונה כהן ישר

הכותבת ליזה יונה כהן ישר‏, למדה ‏יזמות עיסקית וחדשנות טכנולוגית‏ ב-‏העמותה להעצמה כלכלית לנשים‏. היא מנהלת‏‏ ובעלת העסק 'ליזה סדנאות בישול ביתי' | ‏(סדנאות בישול); אפייה עוגיות לאירועים ובכלל, בישולים לפי הזמנת לקוח, קייטריינג לארועים קטנים, עיצוב שולחנות וסידורי פרחים לחינות, אירוסין ואירועים קטנים. קישוט מכוניות חתן כלה, דוכני מזון לימי הולדת, חוגי בישול לילדים. מחיר נוח מאד. להזמנות; התקשרו; 0523635910. לא בשבת.

יום הזיכרון לשואה ולגבורה

ברכת ראש הממשלה נתניהו ליום העצמאות ה-76

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

הדלקת המשואות יום העצמאות ה-76

תפילה ליום העצמאות 76

דילוג לתוכן