
“אנו, ארגוני בריאות המתמחים במניעת העישון ונזקיו לפרט ולסביבתו, נדהמנו לגלות, כי בכוונתך לפעול, בניגוד להמלצתו המקצועית של משרד הבריאות, ל’הפחתת המס על הסיגריות האלקטרוניות’…” במילים אלו ונוספות, פנו אמש (מוצאי שבת, כ’ בשבט התשפ”ג) שורה של ארגוני בריאות בישראל אל שר האוצר בצלאל סמוטריץ’ בקריאה לחזור בו מכוונתו שלא לפעול להעלות ‘המס על הסיגריות האלקטרוניות’ מתוך מחשבה “שהן פחות מסוכנות”.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
ארגוני בריאות המתמחים במניעת העישון, ממשיכים וכותבים במכתבם חריף, ששיגרו אל שר האוצר סמוטריץ’; “אנו, ארגוני בריאות, נדהמנו לגלות, כי בכוונתך לפעול, בניגוד להמלצתו המקצועית של משרד הבריאות, להפחתת המס על הסיגריות האלקטרוניות.
לידיעתך, עמדת משרד הבריאות היא לְמַסּוֹת את הסיגריות האלקטרוניות בדומה למס על הסיגריות, הטבק לגלגול וסיגריות החימום (IQOS).
החלטה כזו מצדך, תהיה בניגוד לידע הנצבר בעולם ובארץ בנוגע ל’נזקים הבריאותיים של הסיגריות האלקטרוניות‘. היא בניגוד למדיניות שקבעה הכְּנֶסֶת, כי הסיגריות האלקטרוניות הינן מוצר עישון לכל דבר ועניין וחלות עליהן הרגולציות, כמו כל מוצר טבק ועישון,
כמו כן, היא עומדת בסתירה למציאות העישון בישראל ולמַגֵּפַת העִישּׁוּן המתרחשת בשנים האחרונות בקרב בני נוער וצעירים בפרט.
הארגונים החתומים; איגוד רופאי בריאות הציבור, המיזם למיגור העישון, האגודה למלחמה בסרטן, החברה הרפואית למניעה וגמילה מעישון, המועצה הישראלית למניעת עישון, רשת ערים בריאות, עמותת מדעת והאיגוד הישראלי למקדמי ומחנכי בריאות, הציגו במכתב שלל מחקרים חדשים ועדויות מדעיות מעודכנות.
בנוסף חשפו, ארגוני הבריאות, כי “נזק מופחת” היא טקטיקה שיווקית מוכרת של תעשיית הטבק והניקוטין ואף הראו בבירור, כי חברות הטבק, מכוונות את מאמצי השיווק שלהן לבני הנוער .
זאת בגין העובדה, כי נקודות מכירה רבות של סיגריות אלקטרוניות, נמצאות במרחק של פחות מקילומטר משני שליש מבתי הספר במדינת ישראל.
עשן הסיגריות אלקטרוניות, לא טִישְׁטֵשׁ את עֵרָנוּתָם של ארגוני בריאות המתמחים במניעת העישון, שעקבו אחר פרסום עמדתו של שר האוצר, לקראת התכנסותה השבוע של ‘ועדת הכספים של הכנסת‘ במטרה להצביע על צו המיסוי על סיגריות אלקטרוניות, שיפקע החודש ב-15 בפברואר.
█ שיעור העישון היומי בקרב בני 15-17 יותר מהכפיל את עצמו בארבע השנים האחרונות, מ-4.7% בשנת 2019 ל-9.8% מעשנים יומיים ב- 2022.
בדיונים פנימיים שקיים סמוטריץ’ פורסם השבוע, כי עם אנשי משרד האוצר, הביע שר האוצר רצון שלא להמליץ ליושב ראש ועדת הכספים, חבר כנסת משה גפני, להצביע בעד אישור צו המיסוי על הסיגריות האלקטרוניות.
בפנייתם, טוענים הארגונים שכבר כיום עישון סיגריות אלקטרוניות, הפך למְגִיפָה בישראל, בעיקר בקרב בני-נוער וצעירים.
לטענתם, המוצר מהווה שער כניסה מרכזי לעולם העישון והנתיב המהיר לעישון סיגריות רגילות, ואף חמור מכך, לשימוש בסַמִּים.
מְגִיפָה, זו נטען, רק תתעצם אם תתממש החלטת שר האוצר שלא לקדם חתימה על צו למיסוי הסיגריות האלקטרוניות.
לפי נתונים שהציגו ארגוני בריאות המתמחים במניעת העישון, עולה, כי בין השנים; 2021 ל-2022, התרחבה דרמטית תופעת התחלת העישון של בני נוער בשיעור של 13.7% בקרב בני 12-14 בשנת 2022, אל מול 3.4% בשנת 2021.
בנוסף, שיעור העישון היומי בקרב בני 15-17 יותר מהכפיל את עצמו בארבע השנים האחרונות, מ-4.7% בשנת 2019 ל-9.8% מעשנים יומיים ב- 2022.
דוברת אירגוני המאבק בעישון הגב’ נאוה עינבר, מסרה לאתר ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ כי; האירגונים מצביעים, בנוסף, כי סיגריות אלקטרוניות גורמות על נזקים בריאותיים קשים.
“מחקרים וידע שהצטברו בשנים האחרונות, מגלים שמרבית הסיגריות האלקטרוניות מכילות ניקוטין, אשר מעבר להיותו מְמַכֵּר, עלול להזיק להתפתחות המוח, במיוחד בקרב בני נוער וצעירים” הדגישו נציגי הארגונים.
הארגונים דורשים משר האוצר סמוטריץ’ לאשר בדחיפות את צו המיסוי על הסיגריות האלקטרוניות ולהימנע מהצפת השוק במוצרי עישון זולים ונגישים לילדים, בהתאם למדיניות מדינת ישראל והצהרותיה בפני בית המשפט העליון.
“אין כל בסיס להמשיך ולהימנע מהטלת מס דומה גם על סיגריות אלקטרוניות בכלל וסיגריות אלקטרוניות חד פעמיות בפרט, במיוחד לאור התעצמות השימוש במוצרים אלה בתקופה האחרונה” כתבו ארגוני בריאות המתמחים במניעת העישון.
◄אל מכתב קואליציית ארגוני בריאות לשר האוצר בנוגע לצו מיסוי סיגריות אלקטרוניות.