ט"ו בשבט

עץ השקד וט”ו בשבט

0
0

על זנים של עצי שקדיה, ערכו התזונתי של השקד ועל ט”ו בשבט
עץ השקד וט
הכל החל בזכרון יעקב ורק בשנת 1908 הוכרז רשמית ט”ו בשבט כחג הנטיעות

עץ השקד היפיפה נמנה על משפחת הוורדים, פריחתו ורדרדה-לבנה מרהיבה, מוצאו מאסיה, בארץ גדל שקד הבר בחורשים של הכרמל, הגליל והרי ירושלים בחברתם של עצי האורן והאלה ופריו מר. זני השקד שמגדלים בתרבות בארץ הינם מתוקי זרע ומוגדרים כמוטציות של השקד המר.

השקד מלבלב ופורח בפברואר, מהראשונים בין עצי הפרי הנשירים. הוא זקוק למנות קור צנועות, ניקוז טוב, סידן, חנקן ואבץ. העץ ניכר בעמידותו לקרקע גירנית. פרי השקד גדל בתוך מעטה ירוק שנקרא; שומר.

יש הנוהגים לאכול את הפרי כשהוא ירוק באביב. עם הבשלתו המלאה באוגוסט, מתפשט השומר, מתוכו מציץ השקד הבשל בקליפתו הקשה ובתוכו כלוא הזרע שהוא החלק האכיל.

קיימים הבדלים בין זני השקד בגודלם, צורתם, טעמם ובעיקר בעובי קליפתם. בארץ נוטעים בעיקר שני זנים. האחד נקרא נפלוס אולטרא או בקיצור; נפ”א, זהו זן קליפורני מאורך, קליפתו רכה והוא קל לפיצוח. זן שני מכונה אום אל פאחם, על שם הכפר בו התגלה. קליפתו רכה מאוד ופתוחה.

פרי השקד עשיר בחלבון, שומן רווי, ברזל, סידן, אשלגן ובויטמינים מקבוצת B. כל שנותר לנו לאחר נטיעתו הוא להתבשם ממראהו האביבי המוקדם כאשר יתר הגן מצוי עדיין בתרדמת החורף.

פריחת השקד מבשרת את ט”ו בשבט ואת בוא ימי האביב. למעשה, פריחת השקדייה בימי החורף הקרים מבשרת גל פריחה של רבים ממיני משפחת הורדים.

באום אל פאחם, התגלה השקד שקליפתו רכה מאוד ופתוחה.

הדעות חלוקות בשאלה מתי הפך ט”ו בשבט לחג. יש שמשערים, כי היה זה כבר בימי המשנה, אחרים סבורים שהדבר קרה רק במאה ה-16.

מקובלי צפת נהגו לערוך ביום זה מעין סדר שכלל שתית יין לבן ואדום ואכילת פרות הארץ תוך תפילות וכיוון כוונות.

הסדר מתואר בספר ’חמדת ימים’ שיצא לאור בשנת 1763. בשלב מאוחר יותר, מנהג אכילת הפירות, זכר לפירות ארץ ישראל ולקשר אל הארץ, התפשט בכל קהילות הגולה.

המלמדים והמחנכים היו אומרים לתלמידים להביא ביום זה פרות וסביב ערימת הפרות היו מספרים על פרות ועצי ארץ ישראל.

בחורף בגולה היו סיפורי ארץ ישראל מעוררים ניצוץ של אהבה וגעגועים לארץ בה ’נוה אביב עולמים’.

עם חידוש ההתיישבות היהודית בשנות השמונים של המאה שעברה בארץ, עלה הצורך במציאת תוכן חדש ליום זה. בט”ו בשבט בשנת תר”ן, 1890, יצא המורה והסופר זאב יעבץ בראש תלמידיו מבית הספר בזכרון יעקב לנטיעה חגיגית וכך קבע אופי חדש לט”ו בשבט – חג נטיעת האילנות.

פרי השקד עשיר בחלבון, שומן רווי, ברזל, סידן, אשלגן ובויטמינים מקבוצת B

בשנת 1908 הכריזה הסתדרות המורים והגננות באורח רשמי של ט”ו בשבט כחג הנטיעות, ומאוחר יותר אמצה הקרן הקיימת לישראל מועד זה.

מנהג הנטיעות הלך והתפשט בירושלים, אחוזת בית (היא; תל אביב) ובמושבות העבריות, הרעיון היכה שורש עד, כי נדמה שמנהג זה הוא עיקרו של ט”ו בשבט מימים ימימה.

בשנים האחרונות הפכה החברה להגנת הטבע את היום והשבוע כולו לשבוע שמירת הטבע ואיכות הסביבה.

ניתן לקבל יעוץ בנושא עצי פרי במשתלות וונדי בישוב עין ורד, שבאזורנו, בשילת (ליד מודיעין) וב”עד הלום” (כניסה דרומית לאשדוד).

מידע נוסף תוכלו למצוא באתר “עולם הגן”: www.olamhagan.co.il

________

הכותבת איריס גלזמן, נמנית על צוות אנשי משתלות וונדי.

0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

ברכת ראש הממשלה נתניהו ליום העצמאות ה-75

הדלקת המשואות ופתיחת חגיגות יום העצמאות

דבר ראש הממשלה ביבי נתניהו

דילוג לתוכן