מתכונים | recipesisrael.co.il פירות

קרמבולה, עכשיו; מיץ קרמבולה, סלט קרמבולה וברוקולי, גלידת קרמבולה

מוצאו של הפרי באזור הטרופי של דרום-מזרח אסיה, שם הוא נפוץ מאד כפרי מאכל. הוא הובא ארצה לראשונה בשנות השלושים. עשיר בוויטמינים A ו-C. ברפואה הטבעית משמש הפרי לטיפול ב; טחורים, פצעי פה, שיכרות, שיעול, חום מהצטננות, כאבי שיניים ואבנים בכליות. קבלו מתכוני 3 קרמבולה על ידי חברת המערכת שולי סונגו.
0
0
פרי הקרמבולה | עיבוד ממחושב: שולי סונגו©
פרי הקרמבולה

קרמבולה היא עץ פרי ממשפחת החמציציים – AVERRHOA CARAMBOLA הפרי קישוטי בצורת כוכב, בצבע צהוב-כתום. העץ יפה, קטן עד בינוני וגובהו כ-5 מטר. תדיר-ירק, המניב בשפע מגיל צעיר. ריבויו של הפרי בישראל מתבצע בעיקר בהרכבה על כנות שצמחו מזרעים. מוצאו של הפרי באזור הטרופי של דרום-מזרח אסיה, שם הוא נפוץ מאד כפרי מאכל.

■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.

הופעת העצי קרמבוּלה הראשונים שניטעו בארץ ישראל, החלה כבר בשנות ה-30 של המאה העשרים. אך במשך שנים רבות ה’קרמבולה‘ בארץ נחשב לאגדה. החל משנות ה-70, התפתח גידול הקרמבולה, ניטעו גם עצים בודדים רבים וכן חלקות ניסיון קטנות.

הזן הנפוץ בישראל, הוא; גולדן סטאר. גידול הקרמבולה, טרם פרץ לממדי של ייצוא, אך נעשים ניסיונות שונים, כדי למצוא זני קרמבולה מתאימים לגידול בארץ למטרת ייצוא.

העץ ניטע רק במקומות שאין בהם סכנת קרה, בעיקר באזור החוף אך גם בגליל העליון והמערבי. כיום, מגדלים קרמבולה בעיקר במקומות מוּגנים ואפילו בבתי צמיחה מחוּפים, בסככות רשת או ב-חממות זאת עקב רגישותו הרבה של העץ לרוּחות.

קיימים טיפוסים וזנים שונים של קרמבולה, הנבדלים זה מזה בצבעם ובחמיצותם. עד הזמן האחרון, היה בארץ מבחר מצומצם ביותר של זני קרמבולה, בעיקר בטעם חמוץ עם מתיקות קלה. הנפוץ בהם הוא גולדן-סטאר.

לאחרונה, מובאים ונבחנים זנים נוספים המיועדים לגידול ליצוא. הזנים הבולטים, כיום; קרי וגולדן סטאר.

בארץ הפרי מבשיל בעיקר בשני גלים; סתיו ו-חורף. עצים הגדלים יצוין, כי בבתי צמיחה מבשילים פרי גם בעונות אחרות, הפרי, מוכן לקטיף לאחר שקיבל צבע צהוב.

מישראל מיוצאים שני טיפוסים, ה-מתוק בעיקר בתום הקיץ (ספטמבר-אוקטובר) והחמוּץ מיוּצא במשך תקופה ארוכה יותר, מאפריל ועד נובמבר. בסך הכל מיוצאים בין 15-20 טון פרי בשנה. פרי הקרמבולה הנו עשיר בוויטמינים A ו-C.

מיץ קרמבולה
מיץ קרמבולה

ב’רפואה הטבעית‘ משמש הפרי לטיפול ב; טחורים, פצעי פה, שיכרות, שיעול, חום מהצטננות, כאבי שיניים ו-אבנים בכליות.

בחיתוך הפרי לרוחבו מתקבלות פרוסות בצורת כוכב, המתאימות מאוד לקישוט; עוגות, סלטי פירות וקוקטיילים. פירות בשלים של זנים מבוררים טעימים למאכל טרי.

מוסיפים את פרי קרמבוּלה, כשהוא מרוסק, למשקאות קרים, מכינים ממנו משקאות חריפים, ריבות וקרישים ומטגנים אותו בציפוי סוכר, לקישוט מנות חריפות רבות וצלחות קינוחים.

 מיץ קרמבולה

המצרכים;

  • קרמבולה (מס’ יחידות לבחירה)
  • מים או מיץ אננס

אופן ההכנה;

רסקו את הקרמבולה וסננו את המיץ, הוסיפו מים או מיץ אננס לדילול ולהוספת טעם, הגישו קר עם קוביות קרח בכוס גבוהה מעוטרת בכוכב של קרמבולה.

 סלט קרמבולה וברוקולי

המצרכים;

  • 4 כוסות ברוקולי מבושל (לא רך מדי לא קשה מדי) ומקורר
  • 1 כוס קרמבולה פרוסה דק
  • ½ כוס צימוקים צהובים
  • ½ כוס בצל אדום פרוס לטבעות
  • ¼ כוס ערמונים פרוסים
  • ¼ כוס יוגורט דל שומן
  • ¼ כוס מיונז ללא שומן
  • 1 כפית (או לפי הטעם) מיץ לימון סחוט טרי

אופן ההכנה;

ערבבו את חמשת המצרכים הראשונים יחד בעדינות. את היוגורט, המיונז ומיץ הלימון. בחשו יחד בקערה נפרדת עד לקבלת בלילה במרקם אחיד, צקו את הרוטב על הסלט, כסו וקררו לחלוטין לפני ההגשה.

 קרמבולה לוהטת על גלידת יוגורט וניל

המצרכים;
(ל-4 מנות)

  • 2 קרמבולה חתוכות ל-8 כוכבים כל אחת
  • 1 כף מיץ לימון סחוט טרי
  • 1 כף סוכר חום
  • 2 כוסות יוגורט וניל ללא סוכר וללא שומן

אופן ההכנה;

מקם את רשת הגריל במרחק של 6 אינצ’ ממקור החום. סדרו את כוכבי הקרמבולה על נייר אפייה או נייר אלומיניום, פזרו מעל את מיץ הלימון והסוכר החום. אפו עד שהסוכר מתחיל להשחים כ-2 עד-3 דקות.

בינתיים, חלקו את גלידת היוגורט ל-4 קעריות הגשה, והניחו על כל אחד את הקרמבולה הלוהטת מהגריל והגישו מיד.

___________

המתכונים הובאו על ידי חברת המערכת שולי סונגו.

כותב המאמר בנושא פרי הקרמבולה הוא רפי גמסון – מ’מרכז איכות והסמכה, השירותים להגנת הצומח ולביקורת’.

0
0



אודות הכותב

שולי סונגו

שולי סונגו, ממשתתפות מערכת אתר כאן ישראל (כאן נעים) עיסוקה העיקרי מנהלת חשבונות מדופלמת עשרות שנים בתחום.

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

ברכת ראש הממשלה נתניהו ליום העצמאות ה-75

הדלקת המשואות ופתיחת חגיגות יום העצמאות

דבר ראש הממשלה ביבי נתניהו

דילוג לתוכן