מרקים | Soups

רק מרק – מ’מרק עוף עד ‘מרק בננות’ מרקים ממיטב האתרים בעולם

אפשר למצוא מרק שיתאים לכל סוג של ארוחה. מרק צלול וקליל כדי לפתוח את הארוחה; מרק סמיך ועתיר-תוכן, היכול לשמש כארוחה שלמה בסיר אחד; ואפילו מרק קר ומתוק כקינוח. כדי להכין מרקים משובחים, אם צלולים ואם סמיכים. מדריך אתרי מרק.
0
0

הכנת מרקים

כשגשם יורד ורוח קרה נושבת, אין כמו מרק חם כדי לחמם את הבטן ואת הלב. ואם מתחשקת לכם קערת מרק טעים ומהביל, אבל למרבה הצער לא יורד גשם, אפשר להחליט על צעד חד-צדדי. אם תנעלו נעלי בית ותעמידו סיר על האש, אולי מזג האוויר יבין את הרמז, ועד שתמזגו כבר ירעים הרעם וטיפות גשם ירטיבו את המדרכה.

■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או בטוויטר

מרק אפשר להכין כמעט מכל דבר. ישנה אגדה שמספרת איך אפשר להכין מרק אפילו מאבן! האגדה מספרת על נווד רעב שהגיע בנדודיו לעיירה קטנה. הוא התדפק על דלתות הבתים וביקש דבר-מה לאכול.

אבל השנה הייתה שנת בצורת ואף אחד לא נתן לו אפילו פת לחם. הנווד היה עייף ולא היה בכוחו להמשיך בדרך והוא החליט לנסות משהו אחר.

רק מרק - ממרק עוף עד מרק בננות

הוא הרים אבן מהשביל והכריז שהוא יודע להכין מרק מאבן. עד מהרה נקהלו סביבו אנשים לצפות בקסם. הנווד הדליק מדורה, ביקש מהאנשים סיר ומים, הכניס לתוכם את האבן ובישל אותה ברוב טקס, כשהוא טועם מפעם לפעם.

לאחר זמן-מה, הצהיר שהמרק כמעט מוכן, אבל אם יש למישהו בצל קטן, התוספת שלו למרק תשביח את הטעם אפילו יותר. מיד הביאו לו בצל.

וכך המשיך הנווד וביקש עוד ועוד ירקות ושמן ומלח ותבלינים וכל מה שתרצו, אולי אפילו חתיכת עוף. אתם יכולים לתאר לעצמכם שבסופו של דבר יצא מרק משובח, וכולו בעצם מאבן! כולם אכלו והתפעלו.

מיטב המרקים ממיטב האתרים בעולם

באתר נחמד שיש בו אוסף של אגדות מופיעה גרסה מורחבת יותר של האגדה על מרק האבן (גלגלו למטה עד לכותרת “מרק אבנים טעים“).

באתר של פסטיבל מרק האבן תמצאו גרסה של האגדה באנגלית וגם פרטים על הפסטיבל, שמארגניו שאבו את השראתם מהאגדה הזאת. יוזמי הפסטיבל מקווים שאם יתארגנו כמו תושבי הכפר באגדה וכל אחד יתרום מעט ממה שיש לו או מכישרונותיו המיוחדים, יצליחו גם הם להשיג את מטרתם המשותפת.

אבותינו הקדמונים בישלו מרק עוד לפני שהמציאו את הסיר; תחת זאת בישלו בתוך בור מלא מים שבתוכו שמו אבנים לוהטות מהמדורה, או בתוך עורות או קיבות של חיות שצדו.

היתרון הגדול של המרק הוא, שבצורת בישול זו, אפשר לאכול דברים שקשה מאוד לאכול אותם בכל דרך אחרת: גרעינים וירקות קשים, עשבים, חלקים פחות-טובים של הבשר ואפילו עצמות – כולם מתרככים ומשחררים את טעמם ואת מרכיביהם התזונתיים אל הנוזל.

נוסף על כך, גם אם אין במרק הרבה תוכן, הנוזלים ממלאים את הבטן ומשביעים. מסיבה זו בדיוק נחשב המרק בתקופות מסוימות ל”אוכל של עניים“.

האתר המטבח האנגלי מספר, כי בזמנים קשים נאלצו האיכרים האנגלים לאכול “מרק קומקום” – פרוסת לחם בקערה שעליה יצקו מים רותחים, בתוספת קמצוץ מלח.

בבתים אמידים חילקו לקבצנים מרק שהיה קצת יותר מזין מ”מרק קומקום“, אבל לא בטוח שיותר טעים. לתוך המרק הזה הכניסו לפעמים את השאריות שנדבקו לתחתית הסירים, עצמות של דגים ופירורי לחם.

מרק

רוב המרקים, למזלנו, הם טעימים ועשירים יותר מ”מרק קומקום“. אפשר למצוא מרק שיתאים לכל סוג של ארוחה. מרק צלול וקליל כדי לפתוח את הארוחה; מרק סמיך ועתיר-תוכן, היכול לשמש כארוחה שלמה בסיר אחד; ואפילו מרק קר ומתוק כקינוח. כדי להכין מרקים משובחים, אם צלולים ואם סמיכים, כדאי להשקיע מאמץ ולהכין מלאי של ציר.

ציר הוא נוזל מרוכז שכדי להכינו יש לבשל את חומרי הגלם – ירקות, דגים או בשר, בהתאם לציר המבוקש – באטיות ועל אש קטנה, כדי למצות את טעמיהם.

לאחר שהכנתם כמות גדולה של ציר, תוכלו לחלק אותה למנות ולשמור במקפיא. בפעם הבאה שתיתקלו במתכון שכולל את השורה “שתי כוסות ציר ירקות או מים“, תוכלו לבחור באופציה הראשונה ולקבל מרק טעים בהרבה.

באתר השף הלבן של MSN תוכלו למצוא מתכונים נהדרים למרקים. מרק צלול, כפי שמעיד שמו, הוא מרק דליל ושקוף יחסית, שאפשר לראות דרכו את תחתית הצלחת. אחד המרקים הצלולים הקלאסיים הוא כמובן מרק העוף, מאבני היסוד של המטבח היהודי.

האימא היהודייה לא בחרה במרק עוף בגלל טעמו המעודן, אלא מכיוון שעוף היה הבשר הזול ביותר; אבל בכל זאת, הוא טעים מאוד והפך למנה מסורתית בארוחת השבת. מרק עוף משמש גם כתרופת סבתא להצטננות ולכן זכה בכינוי “הפניצילין היהודי“.

תאכלי את המרק שלך עכשיו, תבכי אחר-כך הוא תיאור משעשע של עלילותיה של האימא היהודייה הפרטית של הכותבת, שהתייצבה עם קערת מרק עוף כדי לרפא את כל כאבי הגוף והנפש של יקיריה, קרוביה ושכניה ברחבי ניו-יורק. אך לא רק האם היהודייה, אלא גם הסינים מכירים בסגולותיו המרפאות של מרק העוף; באתר Chinesefood תמצאו הסבר למה.

סוג אחר של מרק הוא המרק הסמיך. מרקים סמיכים הם כבדים ומשביעים יותר ממרקים צלולים, ומתאימים במיוחד לחורף. ישנן כמה דרכים שונות לעַבּוֹת מרק, כלומר, להפוך אותו לסמיך. דרך אחת היא להוסיף מכל שמנת, חמוצה או מתוקה, שמעלה כל מרק בכמה דרגות.

מי שמעדיף לא להשתמש בשמנת – למשל, מטעמי טבעונות או כשרות – יכול להכין תחליף מוצלח משומן ומקמח: מחממים כף שמן או כ-40 גרם מרגרינה או חמאה, ומבליעים בתוכם בהדרגה כף קמח רגיל (זוהי הכמות לכ-4 מנות מרק; הכפילו בהתאם לכמויות).

אפשר להשתמש גם באבקת קורנפלור או בגרגרי טַפּיוֹקָה (להשיג בחנויות טבע) כדי לעַבּוֹת מרק.

דרך אחרת היא לבשל מרק בעל תוכן, בדרך-כלל ירקות, ואחר-כך לטחון אותו במעבד מזון (הדרך הנוחה ביותר היא בעזרת מוט בלנדר, שנכנס לתוך סיר הבישול).

הנוזלים והתוכן מתמזגים והופכים למרק סמיך ובעל מרקם חלק.

בדרך זו אפשר להכין מרק ברוקולי, קישואים, בטטות, אפונה ועוד אין-סוף מרקים.

אל המרק כיף לצרף תוספות למיניהן, כגון; קוביות לחם, נטיפי ביצים, קניידלעך (טוב לא רק בפסח!) וכמובן שקדי מרק, המתנה האולטימטיבית לישראלים שחיים בחו”ל.

באתר Soups תמצאו מתכונים למגוון תוספות מעניינות למרק, וגם להרבה מרקים.

ולבסוף, מרק יכול לשמש גם כקינוח מקורי. במאגר המתכונים של שולה תמצאו מתכונים למרקי פירות קרים כמו מרק דובדבנים, תותים או תפוזיםאפשרויות אחרות ונועזות יותר הן מרק אבטיח ומנטהמרק מלון ואפילו מרק בננות!

באתר השף הלבן של MSN תמצאו שפע מתכוני מרק בעברית, וביניהם כמה מתכונים מפתיעים.

מרקים משמשים, משום מה, נושא לדי הרבה בדיחות (לא ברור למה – מישהו יכול להיזכר בבדיחה על טוסטים או על גלידה?).

אחת מהנושנות שבהן היא “מלצר, מה הזבוב הזה עושה במרק שלי?”, “נראה לי שהוא חטף התקף לב”, או לחלופין “אני חושב שהוא שוחה שחיית גב”.

אבל יש גם מקוריות: “נכנסתי למסעדה שפרסמה שהיא מגישה ארוחת צהריים בכל זמן, אז הזמנתי מרק שעועית בתקופת הרנסאנס”.

שיהיה בתיאבון!

0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

ברכת ראש הממשלה נתניהו ליום העצמאות ה-75

הדלקת המשואות ופתיחת חגיגות יום העצמאות

דבר ראש הממשלה ביבי נתניהו

דילוג לתוכן