פירות

איש תחת גפנו יאכל עֲנָבִים למען בריאותו ותזונתו

0
0

הגפן, אחד מצמחי התרבות העתיקים ביותר, ידועה כבר מעל 6,000 שנה. מחקר חדש (אפריל 2005) מגלה, כי מולקולות מסוימות, הנמצאות בתוך ענבים, פועלות לדיכויו של אנזים שהכרחי לתהליך התפשטותו של גידול סרטני.
איש תחת גפנו יאכל עֲנָבִים למען בריאותו ותזונתו
grapes_t180k-n_04.jpg

מוצאה של הגפן, הוא כנראה בצפון-מזרח תורכיה וקווקאז, משם נפוצה לאזור נרחב, המשתרע בין דרום אירופה לבין צפון הודו. היוונים והרומאים הפיצוה במושבותיהם ובשלהי ימי הביניים העבירוה יורדי-ים פורטוגליים וספרדיים ליבשת אמריקה.

גידול ענבים ליין, לצימוקים ולמאכל טרי היה חלק בלתי נפרד מהחקלאות של הארצות המפותחות בימי קדם והוא עבר לרוב הארצות המפותחות של ימינו, שתנאי האקלים בהן התאימו לו. כיום, הגפן היא גידול המטע החשוב ביותר בעולם, בעיקר בספרד, באיטליה, בצרפת ובברית-המועצות ונפוץ גם בארצות רבות אחרות.

רוב כרמי הגפן בעולם, נטועים ענבי יין, מקצתם ענבי מאכל ומעט ענבים לייצור צימוקים, בייחוד בקליפורניה, באוסטרליה, בתורכיה וביוון. בארצות העיקריות של גידול ענבי יין בעולם, היין הוא חלק בלתי נפרד מתפריטם היומי של התושבים וחלק ניכר ממנו מיוצא.

גידול גפנים בארץ ישראל התחיל לפני אלפי שנה, בכל אזורי הארץ. הגפן, גידולה והשימוש בענבים וביין מוזכרים בתנ”ך יותר מכל פרי אחר ותוצרתו, גם בגלל שהיין מהווה חלק בלתי נפרד מטקסי הדת בכל הדורות.

grapes_100k-n_01.jpg

למעשה, גידול הגפן, לא פסק כאן מעולם, בגלל חוסנה של הגפן והתרבותה הקלה. הגפן עמידה לעודפי רטיבות בקרקע אך גם ליובש ניכר ומגדלים אותה בחלק מהשטחים גם ללא השקיה. הגפן היא מטפס חזק, המסתגל לתנאים קשים והגדל היטב בכל אזורי הארץ.

הצמח נשיר בחורף ובאביב הוא מלבלב ומצמיח מהפקעים ענפים חדשים וירוקים הנקראים שריגים. אלה נושאים תפרחות בצורת אשכולות, ושלב פתיחת הפרחים וראשית החנטה נקרא סמדר. התפרחות מתפתחות אחר-כך לאשכולות ענבים.

עם ראשית ההתיישבות החדשה ניטעו במושבות הראשונות, בעזרת הברון רוטשילד, כרמים של ענבי יין והוקמו היקבים בראשון-לציון ובזכרון-יעקב, אולם כרמי היין הצטמצמו עם השנים, ונטיעתם התחדשה עם קום המדינה.

זני ענבי המאכל החשובים בארץ הם: פרלט – זן לבן, חסר חרצן, המבשיל בראשית העונה. סופריור – גם הוא זן לבן וחסר חרצן, המבשיל אחרי הפרלט סולטנינה – הנקרא גם טומפסון – זן לבן חסר חרצן, בעל ענבים גדולים.

לאחרונה, נוספו הזנים פריים מיסטרי. מתוך הזנים השחורים כדאי לציין את הזנים הבאים: דן – בן- חנה – פיתוח ישראלי – ענב גדול, בעל חרצן מוסקט המבורגי בעל חרצן וטעם מוסקטי מיוחד בטיבו. לאחרונה, נוסף הזן האדום האפיל רד גלוב – גם הוא בעל חרצן. משנות התשעים מטפחים זני ענבים ישראליים חדשים רבים וחשיבותם תורגש בעיקר בשנות האלפיים.

החשובים שבזני הענבים ליין הם: באדומים – קאריניאן, קברנה-סוביניון ומרלו ובזנים הלבנים – סמיון, סוביניון לאן, ריזלינג ושרדונה. עם השנים מגדלים זנים מיובאים נוספים. ענבי היין, נבצרים בארץ בחודשים: אוגוסט וספטמבר.

grapes_t180k-n_02.jpg

מועד ההבשלה של הענבים מושפע מהצטברות מנות-חום, לכן, בעמקים החמים מקדימה ההבשלה בכמה שבועות. בציר הענבים למאכל מתחיל לאחר שהצטברה בהם מתיקות בשיעור מספיק.

ענבים בשלים וטובים הם מתוקים ובעלי עוקצים ירוקים. פרישה ושאר על הגפן מוסיף לצבור סוכר. ענבי מאכל רבים נשלחים ליצוא, בעיקר בחודשים יוני עד ראשית יולי.

הענבים נשמרים היטב בקירור והשימוש בהם מגוון, למאכל טרי, למיץ, ללפתנים, להכנת מרקחות, ריבות או דבש-ענבים וכן למאפים וכתוספת לעוף ולדגים אפויים.

הענבים עשירים במיוחד בסוכר ענבים ומשמשים גם בריפוי טבעוני. בין הפירות והירקות למניעת הזדקנות נכללים הענבים בשל הכמות רבה של אנטי אוקסידנטים. הנמצאים בקליפה וגם בגרעינים.

צריך לזכור, כי ענבים אדומים עדיפים על ירוקים זאת משום שהם מכילים יותר אנטי אוקסידנטים, בעיקר קוורציטין (שנמצא גם בבצל ותה). לקוורציטין, יכולת למנוע קרישה וכן למנוע חמצון כולסטרול LDL.

מחקר חדש (אפריל 2005) מגלה, כי מולקולות מסוימות, הנמצאות בתוך ענבים, פועלות לדיכויו של אנזים שהכרחי לתהליך התפשטותו של גידול סרטני. המחקר נעשה במטרה לזהות מהם נוגדי החמצון בענבים וביין, אשר אחראים לתכונותיהם האנטי סרטניות.

נוגדי חמצון אלו שייכים למשפחת מולקולות אורגניות בשם פלבונואידים, שהן פיגמנטים מסיסים במים המעניקים לפרי את צבעו (ולכן נמצא אותם יותר ביין אדום מאשר ביין לבן).

במאמר הרואה אור בכתב העת Journal of Agriculture and Food Chemistry, מתארים החוקרים את הניסויים אותם ערכו על תרביות של ענבים ותמציות תאים וחושפים תריסר מולקולות חדשות השוכנות בקרבי הענב.

עולה מן המחקר, כי נדרשה פעילות משולבת של כל המולקולות בכדי להאט משמעותית את קצב פעילותו של האנזים ורק פעולה סינרגטית הובילה לתוצאות משמעותיות.

הענבים הם ספקי אנרגיה מיידית. כוס מיץ ענבים מעורר מרווה ובריא מכוס קפה. אשכול של 100 גר’ (כ-52 ענבים) מכיל קלוריות כבפרוסת לחם אחת. ענבים, יש לאחסן במקרר.

מתכון לילדים: ענבים קפואים – חטיף נפלא! קחו אשכול של ענבים ירוקים גדולים או אדומים קשים והכניסו למקפיא למספר שעות. כשתוציאו אותם הם יהיו חצי קפואים וטעמם כשל שלגון פרי מתוק ומרענן.

העונה: כל הקיץ ועד ראשית החורף.

למתכוני ענבים – לחצו כאן

* מובא מתוך אתר מועצת הפירות

0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

ברכת ראש הממשלה נתניהו ליום העצמאות ה-75

הדלקת המשואות ופתיחת חגיגות יום העצמאות

דבר ראש הממשלה ביבי נתניהו

דילוג לתוכן