פורום כאן נעים

איגרת שר הביטחון מר אביגדור ליברמן | יום הזיכרון

איגרת שר הביטחון מר אביגדור ליברמן | יום הזיכרון התשע"ז 2017

הפסקת אוכל: ארוחות בוקר עם שי לי ליפא

רותי רוסו וקבוצת ילדים מארחים במטבח של "הפסקת אוכל" את מנחת תוכניות הבישול שי לי ליפא.

ראש הממשלה נתניהו עם מזכיר ההגנה האמריקני מאטיס

פגישת ראש הממשלה בנימין נתניהו עם מזכיר ההגנה האמריקני ג'יימס מאטיס

בני סכנין נגד הפועל ב"ש | 3:1 | 22.4.2017

בני סכנין נגד הפועל ב"ש | 3:1 | 22.4.2017 | תקציר המשחק באיכות גבוהה

קסם הגולן – רמת הגולן

אבי בהרי, צילם וערך סרטון טבע פסטורלי המתעד את נופיה הפראיים של רמת הגולן.

מציאות נושכת | על פליטי הריאליטי

מציאות נושכת - הסרט המלא (על פליטי הריאליטי)

מפעל הפיס

תזונה | דיאטה

פרופ' בירק אוניברסיטת אריאל: לכל אדם קצב ירידה במשקל משלו

מחקר גדול היקף של פרופ' רות בירק דקן הפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת אריאל בקרב מעל ל 5000 משתתפים בתהליכי ירידה במשקל, שאינם מצליחים בתהליך בתקופה הראשונה, מצא שבאופן מעודד כל ירידה במשקל מנבא הצלחה עתידית מאוחרת יותר בירידה במשקל ◄ ביקורים תכופים ושקילות סדירות אצל דיאטניות מגדילים את הסיכוי לרדת ◄ סוכרתיים ובעלי לחץ דם גבוה בעלי סיכוי נמוך משמעותית לרדת במשקל וזקוקים לאסטרטגיות טיפוליות מיוחדות.
פרופ' בירק אוניברסיטת אריאל: לכל אדם קצב ירידה במשקל משלו
פרופ' בירק אוניברסיטת אריאל: לכל אדם קצב ירידה במשקל משלו

מחקר חדש בתחום הירידה במשקל (תזונה ודיאטה) מאשש פעם נוספת את העובדה והקביעה, כי ירידה במשקל מותאמת אישית לכל אדם קצב ירידה שונה ולכן יש יש להציע תזונה וטיפול מותאם אישית לירידה במשקל את המחקר ערכה פרופ' רות בירק דקן מן הפקולטה למדעי הבריאות ב'אוניברסיטת אריאל'.

המחקר כלל מספר גדול של  5,254 אנשים ב-משקל עודף והשמנה, ש"לא הצליחו לרדת במשקל" בתקופה הראשונית. אוכלוסייה זו, נחקרה בדיעבד לגבי נתונים דמוגרפים, ביוכימיים וקליניים הקשורים לירידה במשקל במשך תקופה של שנתיים.

המחקר המסקרן והמרתק שנעשה ע"י צוות מחקר של פרופ' רות בירק, המשמשת כראש המעבדה לתזונה מותאמת אישית, דקן מדעי הבריאות של אוניברסיטת אריאל בשיתוף עם חוקרים בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב, בהם; פרופ' דורון חרמוני ז"ל – שירותי בריאות כללית והמחלקה לרפואת משפחה, הפקולטה לרפואה אוני' ת"א, פרופ' צבי ליפשיץ  – מחלקת אנטומיה ואנתרופולוגיה, הפקולטה לרפואה, אוני' ת"א  ותלמידת המחקר הסטודנטית לתואר שני עדינה בכר.

במחקר נבדקו פקטורים הקשורים להצלחה בירידה ושמירה של לפחות 5% מן המשקל התחלתי, באוכלוסיית מחקר שנכשלה בירידה ראשונית (חצי שנה). בדיקה בקרב אלו שנכשלו נועדה למפות את הסיבות לכישלון ולקדם התייחסות קלינית לקבוצה זו של אנשים, אשר מהווים, למעשה את הרוב הגדול של האנשים בתהליכי ירידה במשקל.

ירידה במשקל היא תהליך כידוע מאתגר וקשה ומערב שינוי משמעותי בתזונה ואורח החיים, אך חשוב מכל 'השמנה מרובה' מלווה בעלייה בסיכוי לפתח מחלות כרוניות, כולל; סכרת, לחץ דם גבוה, בעיות לב, בעיות נשימה ועוד.

דוברות אוניברסיטת אריאל הגב' מרב קליק לרנר, רכזת מדעים, הנדסה וארכיטקטורה, מסרה לפורטל   Kan-naim, כי מחקרים אחרונים בתחום התזונה, הוכיחו, שאף ירידה קטנה במשקל של 5%-10% מהמשקל ההתחלתי ושמירה עליו לאורך זמן היא בעלת יתרונות בריאותיים מטיבים ומשפרים מדדים פיזיולוגים, כמו; רמות גלוקוז דם, פרופיל שומנים וערכי לחץ דם.

שקילה מסודרת ועקבית על ידי בעלי מקצוע נמצאה כמדד חיובי לשמירה על ירידה במשקל לתקופה ארוכה
שקילה מסודרת ועקבית על ידי בעלי מקצוע נמצאה כמדד חיובי לשמירה על ירידה במשקל לתקופה ארוכה | צילום: ארכיון | עיבוד צילום: שולי סונגו ©

עולה, כי רוב האנשים שיורדים במשקל, יעלו במשקל בחזרה למשקלם הראשוני ואף למעלה ממנו, כך מראים נתונים של מחקרים מדעיים ואירגוני בריאות כי המדד להצלחה בירידה במשקל שנקבעה הוא ירידה ושמירה של לפחות 10% מהמשקל ההתחלתי למשך חצי שנה. מרבית המחקרים הקיימים לא עוקבים אחרי האנשים (הרוב) שלא עומדים בקריטריונים אילו לירידה במשקל.

במחקר זה נבחנו האוכלוסיות שאינן מצליחות במדד ההצלחה שנקבע ע"י ארגוני הבריאות. נמצא שמרבית האנשים, שהמשיכו בתהליך הירידה הגיעו למטרה באיחור (ירידה של 5% ומעלה ממשקל התחלתי) והירידה האמורה דרשה מעבר לחצי שנה שנקבעה כמדד להצלחה.

בנוסף לכך ניכרה  מנבאים משמעותיים שנמצאו כקשורים להצלחה מאוחרת בירידה:

  • עלייה במספר הביקורים אצל דיאטנים
  • משקל התחלתי גבוה יותר
  • כל ירידה שהיא במשקל בתקופה הראשונית (חצי שנה).

'אנשים סוכרתיים' תחת טיפול באינסולין ובעלי לחץ דם גבוה זוהו כבעלי סיכויים מופחתים משמעותית (פי 2 יותר נמוך בסוכרתיים ופי רבע יותר נמוך בבעלי לחץ דם גבוה) להצליח לרדת במשקל גם בתקופה מאוחרת.

בנוסף למדדים אילו שקילה מסודרת ועקבית על ידי בעלי מקצוע (דיאטנים, אחיות, רופאים) נמצאה כמדד חיובי לשמירה על ירידה במשקל לתקופה ארוכה. מסקנות המחקר מוכיחות שיש להציע תזונה וטיפול מותאם אישית לירידה במשקל.

המחקר אפיין תתי-קבוצות של אנשים, שיורדים בקצב איטי יותר מהצפוי ומציע כלי טיפול: יותר ביקורים ושקילות של אנשי מקצוע ומעקב לתקופות ארוכות יותר.

קבוצות נוספות של אנשים סוכרתיים תחת טיפול של אינסולין ואנשים עם לחץ דם גבוה, שצפויים מראש לאתגר גדול בירידה במשקל ושיש לקחת נתונים אילו בהגדרת הטיפול המתאים לירידה במשקל. ממצאים אילו תומכים בכך שאין להתייאש מתהליך ירידה שיכול לקחת יותר מחצי שנה. בשל ההטבות הבריאותיות על המתחיל בתהליך ירידה במשקל להמשיך.

המחקר פורסם Diabetes Research and Clinical Practice.

תגובות



  • שינוי גודל גופנים