בריאות הציבור תשעה (ט') באב

מגן דוד אדום, צום ט’ באב בטוח וכיצד לטפל בעילפון ובהתייבשות

כבכל שנה, מפרסם מגן דוד אדום לקהל הרחב את הנחיותיו לקראת צום ט’ באב, שיחל השתא, מיד עם צאת השבת (13.8) ויסתיים למחרת בערב יום ראשון, י באב (14.8) ◄ במד"א מטפלים מדי שנה במקרים רבים ביום צום תשעה באב, הידוע כאחד הצומות הקשים בשנה עקב החום הכבד ◄ בשל צום ט’ באב, יעמדו כוחות מד״א בהערכות מיוחדת לסייע לכל נזקק.
0
0
מגן דוד אדום, ממליץ על צום ט’ באב בטוח והנחיות כיצד לטפל בעילפון ובהתייבשות
מגן דוד אדום

מגן דוד אדום (מד”א), ממליץ על צום ט’ באב, בטוח ומביא הנחיות לציבור הצמים על מנת שאלה יוכלו לעבור את הצום בשלום ולא יזדקקו לטיפול רפואי ולסובבים אותם, כיצד לטפל בעילפון ובהתייבשות במהלך יום הצום. כידוע, מדי שנה, מטפלים צוותי מד”א בקריאות רבות של נפגעי התייבשות, חולשה, התעלפויות ותשישות כתוצאה מהצום ומהחום הכבד השורר בעונה זו.

■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו ל’כאן נעים’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.

תשעה באב הוא יום תענית מדרבנן, על פי ויקיפדיה, מקורו של יום התענית נמצא בדברי הנביאים ונקבע במשנה לציון חורבן בתי המקדש; חורבן בית ראשון בשנת 586 לפנה”ס בידי צבאו של נבוכדנצר השני מלך בבל, וחורבן בית שני בשנת 70 בידי הצבא הרומי ובראשו המצביא טיטוס.

התענית חלה ביום ט’ באב, והיא מהווה את שיא האבלות של תקופת ימי בין המצרים. במקרה שט’ באב חל בשבת, התענית נדחית לי’ באב. תענית זאת היא החמורה מבין ארבע התעניות על חורבן בית המקדש.

השתא, יחל ’צום ט’ באב’ מיד עם צאת השבת (13.8) ויסתיים למחרת בערב יום ראשון, י’ באב (14.8). בארגון מד”א כבכל שנה נערכים בהערכות מיוחדת, כשכונני מד”א רכובים על אופנועים, צוותי חובשים ופאראמדיקים באמבולנסים, ניידות טיפול נמרץ, יאבטחו רפואית את המתפללים הרבים הצפויים להגיע אל רחבת הכותל המערבי בירושלים ובנוסף רכבים יעודים של מד”א הכוללים טרקטורונים שינועו בסמטאות העיר העתיקה.

סמנכ”ל רפואה במד”א, ד”ר רפי סטרוגו, אומר, כי; “צום ט’ באב מתקיים בתקופה החמה ביותר בשנה. על כן, אני ממליץ לכל הצמים להקפיד על שתיה מרובה טרם כניסת הצום, לשהות במקומות מוצלים וממוזגים במהלך הצום, להימנע מפעילות גופנית מאומצת ובמקרה של סחרחורות או חשש מהתייבשות יש לשתות ולהפסיק לצום”.

מנכ”ל מד”א, מר אלי בין; “מדי שנה, צוותי מד”א מעניקים טיפול מהיר ואיכותי לנפגעים כתוצאה מפגעי החום הכבד במהלך הצום. אני ממליץ לציבור להקפיד על שתייה מספקת טרם ייכנס הצום, להימנע מכל פעילות פיזית מאומצת במהלך הצום ולהימצא במרחבים ממוזגים על מנת לצמצם את פגיעות החום האפשריות.

פרמדיק של מד"א עם רכב ייעודי נערך למתפללים הרבים הצפויים להגיע אל רחבת הכותל המערבי | צילום: דוברות מדא | עיבוד: שולי סונגו ©
פרמדיק של מדא

אני מזכיר לציבור לחייג אל מוקד החירום 101 של מד”א בכל צורך רפואי. מד”א יעמוד לשירות הציבור, כבכל יום אחר בשנה, ויטפל בכל קריאה שתגיע אליו”.

הנחיות מד”א: כך תעברו את הצום בשלום;

★ ארוחה מפסקת; בכדי להקל על הצום, יש להקפיד על שתייה מרובה לפני תחילת הצום. יש לשתות לפחות שני ליטר של נוזלים ולהפחית את שתיית המשקאות המכילים; קפאין (קפה, קקאו, קולה, תה).

כמו כן, מומלץ להימנע משתיית משקאות מתוקים המגבירים תחושת צמא ולהימנע ממאכלים מלוחים במיוחד, דוגמת; חמוצים ופיצוחים הגורמים לספיחת נוזלים ולצמא. על ילדים שאינם רגילים לצום ואינם נחים במהלך הצום, להקפיד על שתייה מספקת טרם הצום ושהות באזורים מוצלים במהלך הצום.

במהלך הארוחה המפסקת, מומלץ לשלב מכל קבוצות המזון, פחמימות מורכבות עם חלבונים וירקות, היוצרות תחושת שובע לזמן רב יותר.

★ חולים וקשישים; ארגון מד”א, ממליץ לחולים ולקשישים להתייעץ עם רופא לפני הצום. על חולים הסובלים מ-אי ספיקת כליות, ממחלות לב, טרשת עורקים, בעיות בעורקים כליליים, חולי סרטן, מושתלי כליות, לב או כבד להמשיך ליטול תרופות כבשגרה, בשל החשש שהמחלה תחמיר עקב הפסקת נטילת התרופות. כך גם הסובלים מ-סוכרת, לחץ דם גבוה, אפילפסיה, פעילות יתר\חוסר של בלוטת התריס ומחלות כליות וכבד.

★ נשים בהריון; ארגון מד”א, ממליץ ל-נשים הרות להיוועץ עם הרופא המטפל טרם הצום ולפעול עפ”י המלצתו.

★פגיעת תפקוד כליות; עקב הימנעות משתייה במהלך הצום, עלולות להיווצר בגופנו אבנים בכליות. מדובר בבעיה נפוצה, המתגלה לרוב בעתות צום.

עמדת עזרה ראשונה של מגן דוד אדום למתפללים הרבים הצפויים להגיע אל רחבת הכותל המערבי | צילום: דוברות מד"א | עיבוד: שולי סונגו ©
עמדת עזרה ראשונה

הסימנים הראשונים לפגיעה במערכות הגוף בשל חוסר נוזלים הם; כאבי ראש, טשטוש ראייה ובשלב חמור יותר קשיים במתן השתן ופגיעה במערכות בגוף האחרות. לצמים מומלץ להישאר במקומות מוצלים, ממוזגים ומרווחים.

★ התייבשות; על פי תחזית מזג-האוויר, במהלך הצום צפוי לשרור עומס חום בינוני עד כבד בכל חלקי הארץ. טמפרטורות גבוהות, שהייה בחום והימנעות משתייה ומזון עלולים לסכן את הצמים.

יש לשים לב במיוחד לילדים וקשישים במידה ושוררים תנאי חום כבד. בכל צורך רפואי יש להזעיק במהירות את מד”א בטלפון החירום 101.

במד״א מבקשים מהציבור לשמור על קשר עם בני משפחה מבוגרים על מנת לוודא שהם מרגישים בטוב לאורך הצום.

★ יציאת הצום; מומלץ לשבור את הצום בארוחה קלה. להתחיל בשתייה פושרת (לא חמה מדי) מלווה בפרוסת עוגה פשוטה או שתי פרוסות לחם עם גבינה. לאחר כשעה, ניתן לאכול ארוחה קלה.

■ מצאתם טעות בכתבה, זה לא נעים! לחצו כאן ספרו לנו ונתקן.

0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

ברכת ראש הממשלה נתניהו ליום העצמאות ה-75

הדלקת המשואות ופתיחת חגיגות יום העצמאות

דבר ראש הממשלה ביבי נתניהו

דילוג לתוכן