מחקרי רפואה

האוניברסיטה העברית: התנוונות תאי מערכת החיסון במח מובילה להתפתחות הדיכאון

0
0

המחקר נערך ע”י פרופ’ רז ירמיה, ראש המעבדה לפסיכונוירואימונולוגיה במחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית, יחד עם הדוקטורנטית תרצה קרייסל וחוקרים נוספים במעבדה באוניברסיטה העברית ובשת”פ חוקרים מאוניברסיטת קולורדו בבולדר, ארה”ב שגילו, כי התנוונות תאי מערכת החיסון במֹח מובילה להתפתחות הדיכאון ◄ החוקרים רשמו פטנט על חומרים חדשניים לטיפול מהיר במצבי דיכאון.
האוניברסיטה העברית: התנוונות תאי מערכת החיסון במח מובילה להתפתחות הדיכאון
האוניברסיטה העברית: התנוונות תאי מערכת החיסון במח מובילה להתפתחות הדיכאון

פריצת דרך ישראלית במאבק נגד הדיכאון, לאור מחקר שנערך ע”י המחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית, וחוקרים נוספים במעבדה באוניברסיטה העברית ובשיתוף חוקרים מאוניברסיטת קולורדו בבולדר, ארה”ב. החוקרים, גילו לראשונה, כי שינויים במבנה ובתפקוד של תאי מח בשם; ’מיקרוגליה’ (מיקרוגְלִייָה – Microglia) גורמים להתפתחות של תסמינים התנהגותיים ומוחיים הקשורים לדיכאון שנובע מחשיפה ללחץ ממושך.

עוד עולה, כי החוקרים בנוסף רשמו פטנט על מספר חומרים המשפיעים על ’תאי המיקרוגליה’ אשר יוכלו לשמש כתרופות יעילות נגד דיכאון, באמצעות חברת “יישום” החברה לפיתוח מחקר של האוניברסיטה העברית.

ייאמר מיד; כבר עשרות שנים שלא חלה התקדמות משמעותית בפיתוח טיפולים תרופתיים חדשניים לדיכאון – Depression משום שהגורמים הביולוגיים האחראים לה עדיין לא ברורים. כעת מאמץ משותף של חוקרים מ’האוניברסיטה העברית’ בירושלים ומ’אוניברסיטת קולורדו’ מביא לפריצת דרך משמעותית בתחום.

מחלת הדיכאון, ממנה יסבול אחד מכל ששה אנשים במהלך חייו, היא אחד הגורמים הראשיים של סבל אנושי. מלבד העובדה שרוב מקרי ההתאבדות קשורים לדיכאון, המחלה מהווה סיכון משמעותי למחלות קשות אחרות, כגון; מחלות לב ו-כלי דם, וגורמת לפי ארגון הבריאות העולמי ליותר שנים של נכות וחסר תפקוד מכל מחלה אחרת.

המחקר נערך על ידי פרופ’ רז ירמיה, ראש המעבדה ל’פסיכונוירואימונולוגיה’ (Psychoneuroimmunology (PNI) במחלקה לפסיכולוגיה ב-אוניברסיטה העברית, יחד עם הדוקטורנטית תרצה קרייסל וחוקרים נוספים במעבדה באוניברסיטה העברית ובשיתוף חוקרים מאוניברסיטת קולורדו בבולדר, ארה”ב.

המחקר מומן על ידי הקרן הלאומית למדע והוא פורסם השבוע ב-Molecular Psychiatry, כתב העת החשוב ביותר בפסיכיאטריה ומהמובילים ברפואה ובמדעי המח.

תאי מיקרוגליה, המהווים כעשרה אחוזים מתאי המֹח, הם הנציגים של מערכת החיסון במֹח, ובעלי תפקיד מרכזי בהתמודדות עם גורמי מחלה, כגון; וירוסים וחיידקים וכן בהתמודדות עם נזק מוחי. במחקרים שנערכו בשנים האחרונות במעבדה של פרופ’ ירמיה ומעבדות אחרות, נמצא, כי תאים אלה מעורבים גם בתהליכים פיזיולוגיים נוספים, כולל תגובתיות ל’מצבי לחץ’ דְּחָק (עָקָה, Stress).

חשיפה ממושכת ל’מצבי לחץ’ מהווה אחד הגורמים המרכזיים להתפתחות של דכאון בבני אדם. במחקר הנוכחי עכברים נחשפו באופן יום-יומי למצבי לחץ מתון בלתי ניתנים לחיזוי. לאחר חמישה שבועות של חשיפה זו פיתחו העכברים תסמינים שמקבילים לתסמינים של חולי דיכאון, כגון; ייאוש, חוסר ענין בפעילויות שגורמות להנאה, כגון; שתית תמיסות מתוקות או משחק חברתי, וכן ירידה ביצירת תאי מח חדשים שנחשבת לאחד הסמנים המוחיים החשובים בדיכאון.

החוקרים של האוניברסיטה העברית ועמיתיהם, גילו, כי במהלך השבוע הראשון של החשיפה ללחץ, תאי המיקרוגליה עברו שפעול – תהליך אקטיבציה שגרם לחלוקה והתרבות של התאים, לעליה בגודל התא ולייצור של ’מולקולות דלקתיות’ – דבר שהביא למותם של חלק מהתאים.

לאחר 5 שבועות של חשיפה ללחץ, פחת מספר תאי המיקרוגליה וחלק מהתאים הנותרים התנוון, בעיקר באזור מסוים של ה’מח’ שידוע כמעורב בתגובתיות ל’מצבי לחץ’. חסימת תהליך האקטיבציה הראשוני של תאי המיקרוגליה על ידי מתן תרופה ספציפית בימים הראשונים של החשיפה ללחץ, או באמצעות התערבות גנטית, בלמה הן את תמותת תאי המיקרוגליה והיעלמותם מהמח והן את הסימפטומים הדיכאוניים.

לעומת זאת, כדי לטפל בעכברים ה”מדוכאים”, שכבר עברו את החשיפה הממושכת ללחץ ואיבדו תאי מיקרוגליה רבים, גילו החוקרים שיש צורך דווקא בחומרים שממריצים את ’תאי המיקרוגליה’ ומעלים את מספרם לרמה נורמלית.

לדברי פרופ’ ירמיה; “מצאנו שבעזרת חומרים אלה ניתן לרפא את התסמינים הדיכאוניים ולהגביר את תהליך היווצרות תאי עצב חדשים בצורה יעילה ומהירה יותר מרב הטיפולים התרופתיים הקיימים כיום”.

החוקרים ממשיכים לזהות חומרים נוספים מאותו סוג ומתכננים לבחון את יעילותם הקלינית ב’חולי דיכאון’ בעתיד הקרוב. “מעבר לחשיבות המעשית ולאפשרויות הקליניות שמחקר זה פותח”.

פרופ’ ירמיה, מוסיף, כי; “לתוצאות אלה חשיבות תאורטית רבה שכן הן מהוות עדות ישירה ראשונית לכך שתהליכים פסיכולוגיים ומחלות פסיכיאטריות אינם משקפים רק את הפעילות של תאי עצב (נוירונים) והפרעות לפעילות זו, כפי שחשבו עד כה, אלא הם מושפעים באופן משמעותי מהתפקוד של תאי מיקרוגליה”.

על בסיס ממצאי המחקר הגישה חברת “יישום” בקשה לרישום פטנט לטיפול בדיכאון בעזרת מספר חומרים ספציפיים שמשפעלים את תאי ה’מיקרוגליה’.

0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

ברכת ראש הממשלה נתניהו ליום העצמאות ה-75

הדלקת המשואות ופתיחת חגיגות יום העצמאות

דבר ראש הממשלה ביבי נתניהו

דילוג לתוכן