ארכיאולוגיה

אוניברסיטת חיפה, חוקרים מצאו את אלת המזל בחפירות סוסיתא

0
0

בעונת החפירות בליבו של הגן הלאומי סוסיתא, שמנוהלת זו השנה ה-11 על ידי אוניברסיטת חיפה נמצא ציור קיר של טיכה, אלת המזל היוונית. עוד נמצא תבליט של מינאדה, אחת המלוות של אל היין, כשהיא באמצעו של ריקוד סוער.
אוניברסיטת חיפה, חוקרים מצאו את אלת המזל בחפירות סוסיתא
אוניברסיטת חיפה, חוקרים מצאו את אלת המזל בחפירות סוסיתא

חלק מציור קיר (פרסקו) של טיכה (Tychy), אלת המזל היוונית, נחשף בעונת החפירות ה-11 באתר סוסיתא המנוהלת על ידי חוקרי אוניברסיטת חיפה. דמות נשית נוספת שנמצאה בעונה זו היא של מינאדה (Maenad), אחת מהמלוות של אל היין דיוניסוס.

“מעניין לראות שלמרות שבית המגורים בו נמצאו שתי האלות קיים גם בתקופה הביזנטית, כשהנצרות מבטלת ומוחקת את הפולחן האלילי, ניתן למצוא עדיין עדויות ברורות לאמונות הקדומות”, אמרו פרופ’ ארתור סג”ל וד”ר מיכאל איזנברג מהמכון לארכיאולוגיה ע”ש זינמן באוניברסיטת חיפה שעומדים בראש החפירה.

העיר סוסיתא, ממוקמת בליבו של הגן הלאומי סוסיתא, המנוהל על ידי רשות הטבע והגנים, שסייעה רבות גם בעונה זו להמשך החפירות ולשימור הממצאים.

במהלך החפירות של קבוצה מאוניברסיטת קונקורדיה בראשותו של פרופ’ מרק שולר בבית מגורים, שעל פי איכותו ומורכבות הבנייה, היה שייך ככל הנראה לאחד מנכבדי העיר, הגיעו החופרים לחצר הפנימית ובמרכזה מזרקה קטנה.

ליד המזרקה מצאו החופרים את הפרסקו של טיכה (פורטונה, במיתולוגיה הרומית), שככל הנראה הוקדשה להיות אלת המזל של העיר. ראשה של האלה, היה מעוטר בכתר, מבטה הצעיר היה ממוקד ושערה החום שפע מתחת לכתר.

מינאדה, אחת מהמלוות של אל היין דיוניסוס

לדברי החוקרים, על פי ניתוח אמנותי סביר לתארך את ציור הקיר לשלהי התקופה הרומית או תחילת התקופה הביזנטית (מאות שלישית-רביעית לספירה).

אלא שטיכה לא הייתה הדמות המיתולוגית היחידה שנמצאה במתחם זה. על לוחית עצם נמצא תבליט מדויק להפליא של מינאדה; אחת מקבוצה של נשים קדושות שליוו את תהלוכתו של אל היין דיוניסוס.

לדברי החוקרים, על פי המיתולוגיה היוונית, ליוו המינאדות את דיוניסוס בריקודים סוערים, כשהן אוחזות בתירסוס, אביזר המסמל מיניות ופוריות. גם המינאדה של סוסיתא עוצבה כשהיא במהלכו של ריקוד סוער.

כאמור, לדברי החוקרים, ניתן לתארך את שתי העדויות הנשיות לפולחן האלילי היווני-רומי לסוף התקופה הרומית, אולם אין ספק בכך שבית המגורים שבו הם נמצאו המשיך להתקיים גם לאחר שהנצרות ניצחה את האלילות.

העונה החלה סוף-סוף להיחשף הבסיליקה של העיר מן התקופה הרומית (המאות הראשונה-שנייה לספירה), מבנה רב מידות שהכיל את אזור המסחר, החברה והמשפט המרכזיים של העיר.

נרות שמן מחרס שנמצאו בחפירות סוסיתא

לצד פריטים ארכיטקטוניים מהמשובחים שנתגלו בארץ, העשויים שיש, מצאו החוקרים גם קישוטים העשויים מ”סטוקו” – טיח המשמש כחיקוי זול של שיש.

“לא יכולנו שלא להשתאות כיצד עיר צנועה יחסית יכלה להעסיק בנאים ואומנים מהשורה הראשונה. קישוטי הסטוקו לימדו אותנו שלמרות הכול, שליטי העיר בהחלט לא היו אדישים להוצאות ועלויות הבנייה”, ציינו החוקרים.

סוסיתא, נוסדה בראש הר נישא מזרחית לכינרת, במאה השנייה לפנה”ס בידי השליטים הסלווקים, שהיו אז אדוני הארץ. העיר התקיימה בתקופה ההלניסטית, הרומית, הביזנטית והאומאית, עד שנהרסה ברעש האדמה העז של שנת 749 לספירה. יחד עם בית שאן, וערים נוספות ממזרח לירדן הייתה סוסיתא חלק מהגוש התרבותי-גיאוגרפי של ערי ה”דקפוליס”: שדה הפעולה בו ערך ישו את מירב הניסים המתוארים בברית החדשה.

0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

ברכת ראש הממשלה נתניהו ליום העצמאות ה-75

הדלקת המשואות ופתיחת חגיגות יום העצמאות

דבר ראש הממשלה ביבי נתניהו

דילוג לתוכן